Κυριακή των Βαϊων οι εκλογές- Γιατί ο Μητσοτάκης προτιμά κάλπες στις 9 Απριλίου

 Κυριακή των Βαϊων οι εκλογές- Γιατί ο Μητσοτάκης προτιμά κάλπες στις 9 Απριλίου

Με τον πρωθυπουργό να επιλέγει -μάλλον αιφνιδιαστικά- το πατρικό του σπίτι στα Χανιά αντί του Μετσόβου (όπως ο ίδιος είχε πει στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού) για να σκεφθεί τις επόμενες κινήσεις του μετά τις εορτές, ανοίγει ουσιαστικά η τελευταία πόρτα για τον μακρύ διάδρομο που θα οδηγήσει στις κρισιμότερες (διπλές) κάλπες των τελευταίων πολλών ετών.

Αναζητείται, πλέον, μόνο η ακριβής ημερομηνία της προκήρυξης των εκλογών (με την απλή αναλογική), με δύο σενάρια να έχουν κατατεθεί από δύο κορυφαίους υπουργούς εν είδει…Πυθίας: ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε πως “θα φάμε με την ησυχία μας το αρνάκι του Πάσχα” και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προσδιόρισε την πρώτη κάλπη πριν το Πάσχα και την δεύτερη πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Εν μέρει φαίνεται να έχουν δίκιο και οι δύο, καθώς, όπως αναφέρει και η “Καθημερινή της Κυριακής”, οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Απριλίου, οπότε η δεύτερη κάλπη θα μπορούσε να στηθεί στις 8 ή στις 15 Μαϊου.

Η εφημερίδα προσδιορίζει πέντε λόγους που ο πρωθυπουργός τείνει να επιλέξει την παραπάνω ημερομηνία. Αφενός με αυτόν τον τρόπο εξαντλείται ουσιαστικά η κυβερνητική θητεία, άρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται συνεπής στην δέσμευσή του (στο υπουργικό συμβούλιο) για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αφετέρου θα έχουν αποσαφηνισθεί μία σειρά από εξαγγελίες που έχουν γίνει, όπως το market pass, η αύξηση των συντάξεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, την 1η Μαϊου.

Η 9η Απριλίου είναι η Κυριακή των Βαϊων, μία εβδομάδα πριν το Πάσχα, και ο χρόνος μέχρι την προκήρυξή τους επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει επαρκή κοινοβουλευτικό χρόνο για την ψήφιση μεταρρυθμίσεων (όπως αυτή για τα “πόθεν έσχες”), καθώς και να έχει σχηματίσει καθαρή εικόνα για την δημοσιονομική κατάσταση, ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού του πρωθυπουργού βρίσκεται και η διαμόρφωση συνθηκών που θα περιγράφουν την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Το πρόβλημα που μελετούν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι, ωστόσο, οι ετεροδημότες που θα πρέπει να μετακινηθούν στις εκλογικές τους περιφέρειες μία εβδομάδα πριν το Πάσχα -όταν δηλαδή γίνεται παραδοσιακά η μετάβαση προς τους προορισμούς της επαρχίας-, ενώ είναι σαφές πως με αυτό το σενάριο, που κατά την εφημερίδα θεωρείται βέβαιο, η διαδικασία των διερευνητικών εντολών (τρεις ημέρες για κάθε ένα από τα τρία πρώτα κόμματα, χωρίς, φυσικά, την υποχρέωση να εξαντληθεί αυτό το περιθώριο) θα υλοποιηθεί την Μεγάλη Εβδομάδα. Το τελευταίο δεν είναι …σύνηθες και δημιουργεί προβληματισμούς, ωστόσο όλα δείχνουν πως οι αποφάσεις έχουν ληφθεί.

Βεβαίως, άλλες κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο και για πιθανό …αποπροσανατολισμό, ώστε να υπάρξει ένας μικρός αιφνιδιασμός με την προκήρυξη των εκλογών για την Κυριακή 26 Μαρτίου.

Το σενάριο της 9ης Απριλίου, πάντως, φαίνεται πως διακινήθηκε “επισήμως” από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς, πλην της “Καθημερινής”, και το “Πρώτο Θέμα” …”παίζει” την ίδια ημερομηνία.

Το πρωτοσέλιδο της “Καθημερινής”:

Το πρωτοσέλιδο του “Πρώτου Θέματος”:

Σχετικά Άρθρα