Όλοι… λάδι στην υπόθεση trafficking στην Ηλιούπολη

 Όλοι… λάδι στην υπόθεση trafficking στην Ηλιούπολη

Το δικό της μήνυμα θέλησε να στείλει η δικηγόρος της νεαρής γυναίκας που έπεσε θύμα κυκλώματος trafficking στην Ηλιούπολη από 40χρονο αστυνομικό, μετά την πρόταση – σοκ του εισαγγελέα για την απαλλαγή των κατηγορούμενων από όλες τις κατηγορίες.

Η αγόρευση της Αντωνίας Λεγάκη, συνηγόρου της κοπέλας που έπεσε θύμα σωματεμπορίας αλλά και βιασμών από τον 40χρονο, αλλά και τον ίδιο της τον πατέρα, ακολούθησε την αγόρευση του εισαγγελέα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, ο οποίος σημείωσε ότι, «η καταγγέλλουσα μπορούσε να πράξει διαφορετικά και να πάρει άλλο δρόμο στη ζωή της». Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, η κ. Λεγάκη, «η παθούσα από την ικανότητά της να περιγράφει πώς κακοποιήθηκε από τον πατέρα, συμπεραίνουμε ότι η συνοχή της σκέψης βρίσκεται σε μη τυπικό πλαίσιο. Δεν έχει οργανωμένη λογική, αλλά υπάρχει κατεύθυνση και στόχος. 

Σε κρίσιμες στιγμές πέφτει το προσωπείο, παρατεταμένη αιχμαλωσία και απειλή για τη ζωή της, τα θυμάται. Γιατί αυτή η femme fatale που παίζει τους άντρες κομπολόι κατά την υπεράσπιση, δεν μπορεί να ελέγχει την κόρη του ματιού της, κάτι που είναι σύμπτωμα συνδρόμου μετατραυματικού στρες. Αυτή τη στιγμή παρουσιάζει σύνθετα χαρακτηριστικά του συνδρόμου μετατραυματικού στρες. Η κατάσταση της έχει παγιωθεί, με αποτέλεσμα να έχει πάθει ριζική αλλαγή της προσωπικότητας. Ο πραγματογνώμονας λέει ότι ο σχετικός κίνδυνος να αποπλανηθεί, είναι αρκετά μεγάλος».

«Εννοείται ότι τα θύματα δε μιλούν. Επί δεκαετίες σε αυτή τη χώρα τα θύματα που είχαν κακοποιηθεί από πατεράδες και θείους, έπαιρναν τα μυστικά στον τάφο τους. Εννοείται ότι σε κάθε οικογένεια στη χώρα μας υπάρχουν τέτοιου είδους φαινόμενα και την τελευταία διετία βγαίνουν όλο και περισσότερα. Και πραγματικά μέχρι τώρα τα θύματα δεν μιλούσαν. Τώρα τα θύματα θεωρούν ότι μπορούν να μιλήσουν Και αυτό είναι το μόνο που έχει αλλάξει.

Κανένα παιδί που έχει αγαπηθεί από το γονιό του, κανένα παιδί που δεν έχει κακοποιηθεί από τον γονιό του, δεν μπορεί να φανταστεί να πει αυτά τα πράγματα για τους γονείς του. Θα μπορούσε εδώ που ήταν η παθούσα να της ζητήσω να κάνει περιγραφές. Είχα να διαλέξω ανάμεσα στο να θεμελιωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ένα αδίκημα, και να καταρρεύσει το θύμα. Γιατί στο γραφείο μου το χειρότερο πράγμα που είπα ποτέ στην είναι ότι πρέπει να μιλήσεις για τον μπαμπά σου και κατέρρευσε», τόνισε η δικηγόρος του θύματος στη συνέχεια και αναφέρθηκε στις σχέσεις της νεαρής γυναίκας με τους άλλους δύο κατηγορούμενους. 

«Οι καταθέσεις της είναι στη διάθεσή σας, από τις πρώτες, ως την κατάθεση που έδωσε εδώ. Σε όλες τις καταθέσεις περιγράφει ότι: τους γνώρισε, σχετίστηκαν ερωτικά, και μετά μέσω αυτής της σχέσης οδηγήθηκαν στην προσπάθεια να εκδοθεί. Κι όταν αρνήθηκε, ακολουθεί το σπάσιμο μετά. Εδώ αναφέρεται το πως επιλέγεται ένα θύμα που είναι ευάλωτο, το πως ακολουθεί η ονειρική περίοδος ή ο μήνας του μέλιτος, και χάρη στο κλίμα εμπιστοσύνης, το θύμα δένεται με τον δράστη, ενώ αποξενώνεται από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. 

Στάδιο 3: το θύμα πηγαίνει στο περιβάλλον του lover boy, και σε αυτό το περιβάλλον το θύμα δέχεται αυξημένες πιέσεις με στόχο να συνεισφέρει για κοινό καλό. Η έκθεση είναι γεμάτη απ’ αυτά τα μηνύματα που δείχνουν σχέση εξάρτησης και χειραγώγησης. Η απειλή ότι “δεν θα σου ξαναμιλήσω” είναι συντριπτική για την παθούσα γιατί έχει χειραγωγηθεί», ανέφερε.

Να σταθούμε ως πολίτες που θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας

Η κ. Λεγάκη αναφέρθηκε και στα όσα έγιναν την ημέρα που αποκαλύφθηκε η υπόθεση. «Εκείνη τη μέρα που μία σερβιτόρα την είδε, την προηγούμενη με μακρυμάνικα και με μακρύ παντελόνι, την άλλη μέρα πηγαίνοντας στη δουλειά, τη βλέπει να βγαίνει με τους καφέδες, τη βλέπει χτυπημένη και της λέει “αν χρειάζεσαι βοήθεια, έλα σ΄ εμένα”. Την έχει ξαναδεί χτυπημένη, δεν την ξέρει, και μετά από λίγο η παθούσα τρέχει κατά πάνω της τρέχοντας, κουρεμένη, γιατί την είχε κουρέψει από τη μια μεριά. 

Θεώρησε ο εισαγγελέας ότι είναι ένας καυγάς που ξέφυγε λίγο από τα όρια. Σας παρουσιάζεται εδώ, είπα και στις παρατηρήσεις μου, υπάρχει μια έκθεση DNA που λέει ότι δεν βρέθηκε σπερματικό υγρό. Προφανώς, οι διεισδύσεις γίνονται με προφυλακτικό και ο Μπουγιούκος, ξέροντας τις συνευρέσεις της καταγγέλλουσας προστατεύει τον εαυτό του. Το ότι δε βρέθηκε σπερματικό υγρό, να το κατανοήσουμε, τις τελευταίες ημέρες. Δε νοείται να μην έχει άλλο DNA, εκτός από το δικό της. Πρόκειται για μεγάλες στιγμές της ελληνικής πολιτείας σε άλλη μια υπόθεση!

Είναι αλήθεια ότι η παθούσα άξιζε καλύτερους γονείς. Και για τη μητέρα της το λέω. Όχι γιατί είχε συνειδητή εμπλοκή στο βασανισμό της, αλλά γιατί είχε ήδη διαλυθεί και δεν μπόρεσε να προστατεύσει το παιδί της. Εδώ ήταν η κοινωνία που έσωσε το κορίτσι. Ήταν η αλληλέγγυα σερβιτόρα. Ούτε η αστυνομία, ούτε το Εσωτερικών Υποθέσεων. Θα ζητήσω από κάθε μέλος του δικαστηρίου σας, και με τη γνώση του υλικού που έχει αποκτήσει πραγματικά, να σταθεί ως ένας πολίτης, ένα μέλος αυτής της κοινωνίας που είναι αποφασισμένο να προστατεύσει τα παιδιά μας. Να γίνουμε όλοι και όλες αλληλέγγυες σερβιτόρες. Αυτή είναι η προσωπική μου φιλοδοξία», κατέληξε.

Στη συγκεκριμένη σχέση, δε ζορίστηκε κανείς” – Η πρόταση – σοκ του εισαγγελέα

Ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή όλων των εμπλεκομένων από την υπόθεση trafficking της Ηλιούπολης, στην οποία βασικός εμπλεκόμενος είναι 40χρονος αστυνομικός, που το θύμα – μία νεαρή κοπέλα – κατήγγειλε ότι την είχε «αιχμαλωτίσει» στο διαμέρισμά του, ενώ την κακοποιούσε και την εξέδιδε.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του εισαγγελέα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση, «η καταγγέλλουσα μπορούσε να πράξει διαφορετικά και να πάρει άλλο δρόμο στη ζωή της». Ο ίδιος τόνισε ότι δεν αποδείχθηκαν οι κατηγορίες για μαστροπεία και βιασμό, ούτε για τον 40χρονο, αλλά ούτε και για τον -επίσης κατηγορούμενο- πατέρα του θύματος. Το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, πάντα σύμφωνα με τον εισαγγελέα, δεν θεμελιώνεται.

«Χρειαζόμασταν πλήρεις αποδείξεις και δεν τις είχαμε. Οι άνθρωποι δεν καταδικάζονται με ιδεοληψίες», σημείωσε ο εισαγγελικός λειτουργός ενώ, αναφορικά με τη σχέση του θύματος με τον κατηγορούμενο αστυνομικό, υπογράμμισε ότι, τα βίντεο της κοινής τους συνύπαρξης καταμαρτυρούν «μία σχέση που την απολάμβαναν μαζί». «Υπήρξε και επικοινωνία με τη μητέρα της έτσι ώστε να ξεματιαστεί ο καταπιεστής της», τόνισε, αναφερόμενος σε σχετικό μήνυμα που είχε αποστείλει η κοπέλα στη μητέρα της.

«Η καταγγέλλουσα ήταν σε θέση να διαπραγματεύεται μόνη της τα ποσά τα οποία εισέπραττε από τις αισθησιακές ταινίες στις οποίες έπαιρνε μέρος», πρόσθεσε ο εισαγγελέας, βασιζόμενος στην κατάθεση του γνωστού παραγωγού ερωτικών ταινιών Δημήτρη Σειρηνάκη. «Ο κ. Σειρηνάκης κατέθεσε με παρρησία και μας είπε ότι τελικά η κοπέλα προτάθηκε ακόμα και για βραβείο για τη συμμετοχή της στις ταινίες αυτές», σημείωσε.

Όσον αφορά τα γεγονότα του Ιουλίου του 2022, που υπήρξαν η αφορμή για την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο εισαγγελέας τόνισε ότι, «πράγματι ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι χτύπησε την καταγγέλλουσα. Δεν αποδείχθηκε όμως ο βιασμός της, όπως βεβαίωσαν οι ιατροδικαστικές εκθέσεις, ούτε προηγούμενη βία». «Η έννοια που μάς απασχολεί εδώ είναι η έννοια του ευάλωτου. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: Μπορούσε η καταγγέλλουσα να πράξει διαφορετικά και να πάρει άλλο δρόμο στη ζωή της; Εγώ απαντώ ότι ναι, μπορούσε», κατέληξε.

Κατά την κρίση του ίδιου εισαγγελικού λειτουργού, οι καταγγελίες και της δεύτερης παθούσας, η οποία δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, επίσης δεν αποδεικνύονται. Αναφορικά με την κατηγορία βιασμού σε βάρος του πατέρα του θύματος, σημείωσε ότι, η κοπέλα εξετάστηκε το 2018 από γυναικολόγο, ωστόσο δεν εντοπίστηκαν σχετικά ευρήματα. Παρά το γεγονός ότι η καταγγέλλουσα αλλά και ο αδερφός της με τη μητέρα περιέγραψαν τον πατέρα ως μέθυσο και τεμπέλη, αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος (πατέρας) τους παρείχε τα πάντα σε ό,τι αφορά τα υλικά αγαθά, κατά τον εισαγγελέα. «Θα μπορούσε όμως να έχει καλύτερη εποπτεία της οικογένειάς του», είπε.

Και για την κατηγορία της μαστροπείας, σημείωσε ότι «αυτή δεν μπορεί να σταθεί»,ενώ συμπέρανε ότι, οι φωτογραφίες της καταγγέλλουσας με τον τρίτο κατηγορούμενο έδιναν την εικόνα δύο ανθρώπων «που μοιράζονται κοινές επιδιώξεις κάτι που προκύπτει και από τη μεταξύ τους επικοινωνία». «Άρα, στη συγκεκριμένη σχέση, δε ζορίστηκε κανείς», κατέληξε.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα