Μηνύσεις από το Μαρόκο για τις καταγγελίες περί χρηματισμού στη σκιά του Qatargate

 Μηνύσεις από το Μαρόκο για τις καταγγελίες περί χρηματισμού στη σκιά του Qatargate

Ο πρωθυπουργός του Μαρόκου Αζίζ Αχανούς κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του πρώην ευρωβουλευτή των Πρασίνων Ζοζέ Μποβέ, αφού την περασμένη εβδομάδα έκανε καταγγελίες μέσω ραδιοφώνου για απόπειρα διαφθοράς.

Καθώς το σκάνδαλο QatarGate συνεχίζει να εκτυλίσσεται, ο πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ζοζέ Μποβέ παρουσίασε τους ισχυρισμούς του στο France Inter κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής.

Στους ισχυρισμούς του εναντίον της χώρας, ο Μποβέ αναφέρθηκε στο διάστημα που ήταν εισηγητής στην Επιτροπή Εξωτερικού Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2009 έως το 2014 και υπενθύμισε την αντίθεσή του στην τότε συζητούμενη εμπορική συμφωνία ΕΕ-Μαρόκου για τα φρούτα και τα λαχανικά.

Λόγω της αντίθεσής του, ο τότε υπουργός Γεωργίας του Μαρόκου και νυν πρωθυπουργός Αζίζ Αχανούς κάλεσε τον Μποβέ σε «ένα διακριτικό καφέ» και είπε ότι θα του είχε ένα δώρο, το οποίο ο πρώην ευρωβουλευτής είπε ότι ήταν σαφώς χρήματα. Αλλά επειδή ο Μποβέ δεν αντέδρασε, οι συναλλαγές μεταξύ των δύο «σταμάτησαν εκεί», δήλωσε ο Μποβέ.

Ο Αχανούς, σύμφωνα με τον Μποβέ, είχε όντως την υποστήριξη μιας «ομάδας φιλίας» που αποτελείται από Ευρωπαίους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων.

«Κάποιοι ευρωβουλευτές το εκμεταλλεύτηκαν αυτό», δήλωσε ο Μποβέ, ο οποίος χαιρέτισε την απόφαση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα να «καταργήσει όλες [τις ανεπίσημες ομάδες φιλίας] και να αναθεωρήσει τις ψηφοφορίες που έγιναν».

Μετά τους ισχυρισμούς του Μποβέ, ο Αχανούς κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του που χαρακτηρίζει τις κατηγορίες «απαράδεκτες» και «ψευδείς»- οι οποίες είναι «μόνο η αντανάκλαση μιας παλιάς δυσαρέσκειας» του Μποβέ, αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο συμβουλεύτηκε το έγγραφο.

Ο δικηγόρος του Αχανούς στη Γαλλία θεωρεί ότι «ο Μποβέ προσπαθεί εμφανώς και ανέντιμα να εκμεταλλευτεί τη δικαστική επικαιρότητα που αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να αναδείξει παλιές ιστορίες χωρίς βάση», αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πηγή: Euractiv

Σχετικά Άρθρα