Βαγγέλης Μαρινάκης στο Ειδικό Δικαστήριο: “Θεωρώ ότι ο Καλογρίτσας πιέστηκε είτε από τον Παππά, είτε από τον Τσίπρα”

 Βαγγέλης Μαρινάκης στο Ειδικό Δικαστήριο: “Θεωρώ ότι ο Καλογρίτσας πιέστηκε είτε από τον Παππά, είτε από τον Τσίπρα”

Με την κατάθεση του Βαγγέλη Μαρινάκη συνεχίστηκε σήμερα το Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους, τον πρώην υπουργό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία, Χρήστο Καλογρίτσα.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατέθεσε για όλα όσα υπέπεσαν στη αντίληψη του για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016. Αναφέρθηκε στο ραντεβού με το Χρήστο Καλογρίτσα που του έκλεισε ο τότε υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. 

«Το ραντεβού με τον κ. Καλογρίτσα μου το έκλεισε ο κ. Παππάς. Ο κ. Παππάς και ο κ. Τσίπρας θεωρούσαν σωστό να βοηθήσουν τον κ. Καλογρίτσα να αποκτήσει μια συχνότητα και να βάλουν δικούς τους ανθρώπους όπως τον κ. Αρβανίτη να τρέξουν το σταθμό και να έχουν έτσι ένα μέσο φιλικά προσκείμενο προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι σε μια Δημοκρατία δεν θα πρέπει μια κυβέρνηση και ένα πολιτικό κόμμα να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Στο παρελθόν υπήρχε το ΚΚΚΕ, το οποίο δηλωμένα είχε ένα μέσο και ήξερε ο κόσμος ότι τους ανήκει και ότι είναι ξεκάθαρο και δηλωμένο από την αρχή. Αυτό είναι ξεκάθαρο και ο καθένας ξέρει από την αρχή ποιον να ακούσει και ποιον να διαβάζει», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου να φτιαχτεί το κανάλι ήταν του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Παππά. «Ο κ. Καλογρίτσας δεν είχε κανένα λόγο είχε τη δουλειά του σπρώχτηκε σε αυτό το εγχείρημα…», τόνισε ο κ. Μαρινάκης. 

Πρόεδρος: Από πού το συμπεραίνετε αυτό;

Μάρτυρας: Όλη αυτή η διαδικασία για να μου ζητήσουν αυτή τη βοήθεια έγινε από τον κ. Παππά. Ο κ. Παππάς είχε τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα. Πολλές φορές μου έλεγε ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα και ότι πράττει ανάλογα.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τον Νίκο Παππά. «Στο γραφείο  μου είχα μια συνάντηση επίσημη με τον κ. Παππά, έγινε μετά το διαγωνισμό. Όσον αφορά άλλες συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν στο πλαίσιο της νομιμότητας. Συζητάγαμε με για τον Πειραιά και το διαγωνισμό» τόνισε ο μάρτυρας.

Ο κ. Μαρινάκης ρωτήθηκε από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου, τι ακριβώς έγινε στη συνάντηση του με το Χρήστο Καλογρίτσα.

«Ήρθε στο γραφείο μου και μου εξέφρασε την επιθυμία του και την επιθυμία της Κυβέρνησης να τον βοηθήσω οικονομικά για την πρώτη φάση του. Του εξήγησα ότι ήταν δύσκολο και ότι θα μπορούσε να δώσει και λανθασμένα μηνύματα και σε  άλλους καναλάρχες. Θεώρησα ότι δεν θα έπρεπε να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Ήταν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια δεν ήταν κάτι προγραμματισμένο δεν το είχα στο μυαλό μου. Αλλά εκτός αυτού θεώρησα ότι δεν είναι σωστό για μένα να εμπλακώ στη διαδικασία» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Πρόεδρος: Ο κ. Καλογρίτσας σας είπε πως αποφάσισε να μετάσχει σε αυτό το διαγωνισμό;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι πιέστηκε. Ή ο κ. Παππας ή ο κ. Τσίπρας ή άλλοι άνθρωποι από την κυβέρνηση του ζήτησαν να το πράξει. Θεώρησα ότι πιο πολύ το έκανε για αυτούς και όχι για τον εαυτό του.

Πρόεδρος: Και στο παρελθόν είχε εμπλακεί όμως με εκδόσεις…

Μάρτυρας: Ναι με εκδόσεις, όχι με κανάλια. Η κουβέντα μας πάντως τότε (με τον κ. Καλογρίτσα) περιορίστηκε μόνο στο ποσό της πρώτης δόσης

Πρόεδρος: Μπορείτε να μας δώσετε μια εξήγηση αφού ο κ. Παππάς και η κυβέρνηση ήθελαν αυτό το κανάλι από τον Καλογρίτσα γιατί δεν προσπάθησε να τον βοηθήσει ;

Μάρτυρας: Προσπάθησε να βοηθήσει αλλά δε μπόρεσαν. Είδε εμένα ο κ. Καλογρίτσας, τον Κοντομηνά….

Πρόεδρος: Ζητούσε 48ωρη προθεσμία και απερρίφθη. Γιατί;

Μάρτυρας: Αν δίνανε και άλλη προθεσμία θα δημιουργούσαν προβλήματα και με τους άλλους καναλάρχες. Θα είχε δημιουργηθεί μεγάλο θέμα που προφανώς η κυβέρνηση δεν ήθελε να αντιμετωπίσει. Μετά το τέλος της διαδικασίας υπήρξαν δηλώσεις, μεταξύ αυτών και η περίεργη δήλωση του κ. Σαββίδη που είπε ότι μπήκε σε αυτή τη διαδικασία σαν  λαγός αν θυμάμαι καλά. Και ο κ. Σαββίδης ήταν φιλικά προσκείμενος στην τότε κυβέρνηση και τους βοήθησε. Άρα το γεγονός ότι δεν δόθηκε παράταση δεν έγινε και τίποτα γιατί και ο επόμενος είχε καλές σχέσεις μαζί τους.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της έδρας ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Εντάσεις υπήρξαν με τη  κυβέρνηση. Αυτό που είχε συμβεί και πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το εξής: Το 2017 απέκτησα τον ΔΟΛ, το «Βήμα» και «Τα Νέα», περιοδικά και άλλες εκδόσεις. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί η συγκεκριμένη κυβέρνηση είχε λανθασμένη άποψη για τα ΜΜΕ. Για το πως θα πρέπει αυτά να λειτουργούν. Ήθελαν να αλλάξουν διευθυντές και να απολυθούν δημοσιογράφοι. Αυτό δείχνει μια λάθος αντίληψη για το πώς λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα μας. Κάτι παρόμοιο δείχνει και η επιθυμία της κυβέρνησης να αποκτήσει ένα τηλεοπτικό σταθμό αλλά και να αναθέσει σε συγκεκριμένους ανθρώπους να τον τρέξουν. Μεγάλο λάθος και δημιουργεί τεράστιο θέμα στην Δημοκρατία στον τόπο μας. …».

Εισαγγελέας: Να μας πείτε πως το καταλάβατε αυτό από ποια συζήτηση; Τι σας είπαν; Σας αποκάλυψαν ευθέως αυτά τα σχέδια;

Μαρινάκης: Το πρώτο στάδιο είναι από πληροφορίες, το δεύτερο από τον ίδιο τον κ. Παππά και το τρίτο με τα ίδια μου τα μάτια. Είδα τον κ. Αρβανίτη να συζητά για το πώς θα προετοιμάσει το σταθμό, ο άνθρωπος δούλευε πάνω στον σχεδιασμό του σταθμού. Φιλικά προσκείμενος δημοσιογράφος, ο οποίος μετά έγινε υποψήφιος ευρωβουλευτής …

Εισαγγελέας: Τι σας είπε ο κ. Καλογρίτσας;

Μαρινάκης: Ότι έχω μπει σε αυτή τη διαδικασία και με βοηθάνε οι άνθρωποι να το πράξω. Έβλεπες έναν άνθρωπο που είχε μια άλλη δουλειά και προσπαθούσα να βρει αυτά τα χρήματα, κάτι το οποίο ήταν αδύνατο και είχε έρθει σε εμένα μετά από υπόδειξη του κ. Παππά.

Σχετικά Άρθρα