Θεοδωρικάκος για Νέα Σμύρνη και Rolex: Ανακάλυψε “φοβικό σύνδρομο” της ΕΛ.ΑΣ για να δικαιολογηθεί για την κατάρρευση του δόγματος “νόμος και τάξη”- Κριτική εκ των έσω στον υπουργό

 Θεοδωρικάκος για Νέα Σμύρνη και Rolex: Ανακάλυψε “φοβικό σύνδρομο” της ΕΛ.ΑΣ για να δικαιολογηθεί για την κατάρρευση του δόγματος “νόμος και τάξη”- Κριτική εκ των έσω στον υπουργό

ΒΟΥΛΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Η διπλή δολοφονία στη Νέα Σμύρνη, όπως και η ληστεία στην αντιπροσωπεία της Rolex, μέσα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, φέρνει ξανά στο επίκεντρο τον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας και τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής δύο φιλοκυβερνητικών εφημερίδων: της “Καθημερινής” που σημείωσε πως η Αστυνομία κινείται μεταξύ υπεραντίδρασης και απραξίας, και των “Νέων” που τιτλοφορεί το κεντρικό της άρθρο “Ζητείται ευθιξία από τον κ. Θεοδωρικάκο”, με υπέρτιτλο “Σικάγο η Αθήνα”.

Μιλώντας, μάλιστα, στο μεσημβρινό μαγκαζίνο του Realfm με τον Νικο Στραβελάκη και την Ελισάβετ Σαλαμάρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμφανίστηκε εκνευρισμένος και μίλησε απαξιωτικά για το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας που τον εγκαλεί, λέγοντας πως όσα γράφουν τα “Νέα” “στερούνται στοιχειώδους σοβαρότητας”…

Η κυβέρνηση βλέπει να παραλύει το δόγμα “Νόμος και Τάξη” που αποτέλεσε προμετωπίδα της στρατηγικής της για τις εκλογές του 2019 και έκτοτε έθεσε σε εφαρμογή τον σχετικό πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό με πενιχρά ή και με αντίθετα αποτελέσματα. Σπατάλησε πολιτικό απόθεμα με την πανεπιστημιακή αστυνομία που επέφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδίωκε, με έντονες πολιτικές αντιδράσεις και την πλήρη αποδοκιμασία από φοιτητές και πανεπιστημιακούς, για να καταλήξει εδώ και καιρό στα αζήτητα. Από την άλλη πυκνώνουν τα περιστατικά αστυνομικής βίας, με τελευταίο τον θανάσιμο πυροβολισμό που στοίχισε την ζωή του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος δείχνει, εσχάτως, να αγωνιά περισσότερο για τον ανταγωνισμό του με τον Νίκο Δένδια στο νότιο τομέα της Αθήνας, ενώ φαίνεται να χάνει τον έλεγχο της εποπτείας της αστυνομίας. Το συμβάν στη Νέα Σμύρνη ανέδειξε την παντελή απουσία ελέγχου, κάτι που οδήγησε τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας στην πρωτοφανή δήλωση περί “φοβικού συνδρόμου” της Αστυνομίας.

Κριτική από τα “Νέα”, μετά την “Καθημερινή”

Για τον υπουργό, στη Νέα Σμυρνη η ΕΛΑΣ έδειξε “φοβικό σύνδρομο”, ενώ στις δεκάδες περιπτώσεις αστυνομικής καταστολής και βίας, από την επίθεση στην οικογένεια Ινδαρέ στο Κουκάκι, έως την καταδίωξη με τον θάνατο του Ρομά στη Θεσσαλονίκη, κατανίκησε το ίδιο …σύνδρομο και έδρασε άψογα.

Οι εικόνες της Νέας Σμύρνης, με επτά πυροβολισμούς σε μία πλατεία με εκατοντάδες πολίτες -και παιδιά-, σπάζουν το αφήγημα της ασφάλειας που προσπαθεί να αναδείξει η κυβέρνηση και προκαλούν μεγάλη ρωγμή στην ρητορική στιβαρότητας που μετέρχεται ο υπουργός.

Οι δηλώσεις Θεοδωρικάκου

Την ώρα που έγινε η διπλή δολοφονία στη Νέα Σμύρνη, θα έπρεπε να υπάρχει στην πλατεία περιπολία, τόνισε ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Παράλληλα προσέθεσε ότι η προϊστορία δείχνει ότι οι ληστές στο κατάστημα με τα ρολόγια στην Κολοκοτρώνη θα βρεθούν, ενώ μίλησε για φοβικό σύνδρομο που διακατέχει την ΕΛ.ΑΣ.

Θεοδωρικάκος: «Το βράδυ της Κυριακής όφειλε να βρίσκεται εκεί η περιπολία της ΔΙΑΣ. Έχω ζητήσει από την αστυνομία να ξεπεράσει κάθε είδους φοβικό σύνδρομο και να ενισχύσει την αποτελεσματική παρουσία της παντού. Υπήρξε φοβικό σύνδρομο ύστερα από το γνωστό περιστατικό της Νέας Σμύρνης».

«Υπήρξε φοβικό σύνδρομο ύστερα από το γνωστό περιστατικό της Νέας Σμύρνης», είπε απολογούμενος ο υπουργός.
«Το γεγονός στη Νέα Σμύρνη είναι πολύ σοκαριστικό. Είναι μια δολοφονία, Κυριακή βράδυ μέσα στον κόσμο και αυτό καταλαβαίνω ότι σπέρνει την ανησυχία» τόνισε ο υπουργός μιλώντας στον Σκάι και συνέχισε: «Το βράδυ της Κυριακής όφειλε να βρίσκεται εκεί η περιπολία της ΔΙΑΣ. Έχω ζητήσει από την αστυνομία να ξεπεράσει κάθε είδους φοβικό σύνδρομο και να ενισχύσει την αποτελεσματική παρουσία της παντού. Υπήρξε φοβικό σύνδρομο ύστερα από το γνωστό περιστατικό της Νέας Σμύρνης».

Για τον εάν πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, τόνισε: «Η εκτίμηση της αστυνομίας είναι ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα ανάμεσα σε ανθρώπους της νύχτας που ανήκουν στην αλβανική μαφία, ίσως έχει και άλλου είδους προεκτάσεις, για τις οποίες μπορεί να έχουμε και μια διεθνή συνεργασία, αλλά δεν πρόκειται να σας απαντήσω σε πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις».

Σε ό,τι αφορά τη ληστεία στο κατάστημα με τα ρολόγια στην Κολοκοτρώνη, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «υπήρχε περιπολία η οποία έφτασε σε ένα λεπτό. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις η αστυνομία βρίσκει τους δράστες, αυτό δείχνει η προϊστορία. Οι έρευνες συνεχίζονται. Δεν σταματούν οι έρευνες ειδικά όταν πρόκειται για δολοφονία, παρά μόνο όταν βρεθεί ο δράστης».

«Έχει υπάρξει ξεκάθαρη εντολή αύξησης περιπολιών», τόνισε, χωρίς, όμως, να αναλαμβάνει την ευθύνη.
Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «έκανα συγκεκριμένο έλεγχο και έχω ζητήσει από τον Αρχηγό της αστυνομίας να επιστρέψουν στην υπηρεσία της ΔΙΑΣ 150 αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες. Έχει υπάρξει ξεκάθαρη εντολή αύξησης περιπολιών και έχει επιτευχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι στην συγκεκριμένη περιοχή για σοβαρό χρονικό διάστημα υπήρξε τέτοιου είδους φοβία και για να την αντιμετωπίσουμε παρενέβην προσωπικά. Έχουμε πρόβλημα επάρκειας αστυνομικών στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου βρίσκεται το 30% της δύναμης της Αστυνομίας»

Αναλυτικά:

Αρχικά, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «στο θέμα της παρουσίας της αστυνομίας, έχω ζητήσει από την αστυνομία να ξεπεράσει κάθε είδους φοβικό σύνδρομο, να ενισχύσει την αποτελεσματική της παρουσία παντού» και υποστήριξε ότι αυτό το φοβικό σύνδρομο «υπήρξε, ύστερα από το γνωστό περιστατικό της Νέας Σμύρνης, είναι πραγματικότητα, θα πρέπει να ξεπεραστεί».

Παραδέχθηκε το έλλειμμα αστυνόμευσης στην Νέα Σμύρνη, λέγοντας ότι «το βράδυ της Κυριακής όφειλε να βρίσκεται εκεί η περιπολία της ΔΙΑΣ», προσθέτοντας μάλιστα ότι «έκανα συγκεκριμένο έλεγχο και έχω ζητήσει από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, για να αντιμετωπιστεί κάθε πρόβλημα έλλειψης τέτοιου είδους αστυνόμευσης στην περιοχή, να επιστρέψουν στην υπηρεσία της ΔΙΑΣ 150 αστυνομικοί που είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες».

Ο κ. Θεοδωρικάκος συνέχισε την μετάθεση ευθυνών, «προαναγγέλλοντας» αλλαγές στην ηγεσία της ΕΛΑΣ. «Όλοι αξιολογούνται, οι πάντες. Σε ένα μήνα υπάρχουν οι “κρίσεις” στην ΕΛΑΣ και καθώς είναι πάρα πολύ κοντά, προτιμώ ότι χρειαστεί να γίνει, να γίνει στις “κρίσεις”, συνολικά».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν στη Νέα Σμύρνη υπήρχε από την πολιτική ηγεσία συγκεκριμένη εντολή ενίσχυσης περιπολιών που αρνήθηκε να εκτελέσει η φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ, ο υπουργός είπε ότι «έχει υπάρξει ξεκάθαρη εντολή αύξησης των περιπολιών και έχει επιτευχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συγκεκριμένη περιοχή, για σοβαρό χρονικό διάστημα υπήρξε τέτοιου είδους φοβία. Για να την αντιμετωπίσουμε, προσωπικά παρενέβην και ενισχύθηκε το ΑΤ με 20 επιπλέον στελέχη. Επιμένω ότι θα αυξήσουμε κι άλλο την παρουσία της ΔΙΑΣ και στη συγκεκριμένη περιοχή και συνολικά το Λεκανοπέδιο με άλλους 150 αστυνομικούς».

Και ολοκλήρωσε την προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών υποστηρίζοντας ότι «στην Αττική υπάρχει το 70% του εγκλήματος, αλλά υπηρετεί μόλις το 30% της δύναμης της ΕΛΑΣ. Είναι από τις παθογένειες δεκαετιών», χωρίς να αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ΕΕ σε αστυνομικούς και πολύ πάνω από 50% σε σχέση με τον μέσο όρο…

Σχετικά Άρθρα