Προκλητικός ο Ράμα: Αγοράζει τουρκικά drones και ευχαριστεί δημόσια τον Ερντογάν, ενώ υποδέχεται τον Μητσοτάκη και τον Δένδια

 Προκλητικός ο Ράμα: Αγοράζει τουρκικά drones και ευχαριστεί δημόσια τον Ερντογάν, ενώ υποδέχεται τον Μητσοτάκη και τον Δένδια

Ο Έντι Ράμα προκαλεί με έμμεσο αλλα σαφή τρόπο, λίγο πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού για την “χρωστούμενη” επίσκεψη στην ομογένεια της νότιας Αλβανίας (την είχε μπλοκάρει κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη), κι ενώ φτάνει στα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στην Αλβανία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη αύριο Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών της χώρας Όλτα Χάκα (Olta Xhaçka), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Oι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και, στη συνέχεια, θα λάβουν χώρα διευρυμένες συνομιλίες. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο περί ώρα 11:10.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του υπουργού Εξωτερικών.

Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στην πορεία των διμερών σχέσεων σε ευρύ φάσμα τομέων, σε τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο, στην ατζέντα θα τεθεί και το εκκρεμές θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, για το οποίο έχει συμφωνηθεί η παραπομπή στην Χάγη.

Κατά την παραμονή του στα Τίρανα, ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολλέγιο, καθώς και το Αλβανοαμερικανικό σχολείο «Πρωταγωνιστές», το οποίο λειτουργεί υπό το ίδρυμα «Πνοή Αγάπης» της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Η πρόκληση Ράμα

Ως «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» στον Έλληνα πρωθυπουργό θα πρέπει να θεωρηθεί η αγορά της Αλβανίας τριών drones Bayraktar από την Τουρκία. Αγορά που γίνεται δυο ημέρες πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, επίσκεψη που είχε προαναγγελθεί για τις 7 Δεκεμβρίου αλλά την είχε απαγορεύσει ουσιαστικά ο Έντι Ράμα, με τον Αλβανό πρωθυπουργό να απαιτεί τώρα να τον συνοδεύσει στην επίσκεψη!

Για του λόγου του αληθές και για την επιβεβαίωση των εκτιμήσεών μας παραθέτουμε πώς πανηγυρίζει ο αλβανικός Τύπος για των αγορά των τριών Bayraktar, που -σημειωτέον- πρόκειται για στρατιωτικά drones:

Η εφημερίδα Ντίτα σε δημοσίευμα με τίτλο: «Η Αλβανία με drones ‘’Bayraktar’’, Rama: Μια καλή μέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», υπότιτλο: «Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Τουρκία για τα μη επανδρωμένα Bayraktar που αγοράζει η Αλβανία, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στην σωστή πλευρά και ότι η χθεσινή ήταν μία καλή ημέρα για τις χώρες και τις Ένοπλες Δυνάμεις» και υπέρτιτλο: «Δηλώσεις ευχαριστίας».

Η φιλοκυβερνητική Τέμα αναφέρεται πρωτοσέλιδα στο θέμα με τίτλο : «Η Αλβανία αγοράζει στολίσκο μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar».

Η αντιπολιτευόμενη Τέλεγκραφ σε άρθρο με τίτλο: «Συμφωνία για τα drones Bayraktar, Rama: Θα εκπαιδευτούν 30 άτομα για το κέντρο ελέγχου, εξοπλισμός της υψηλότερης τεχνολογίας στην αεροπορική βάση της Κουτσόβα» στην σελίδα 5, αναφέρεται στις σχετικές δηλώσεις του Έντι Ράμα.

Η Σοτ, αφιερώνει άρθρο με τίτλο: «Η Αλβανία παίρνει τα πρώτα 3 drones Bayraktar από την Τουρκία, ο πρωθυπουργός υπογράφει τη συμφωνία και εξυμνεί τον Τούρκο ‘’σουλτάνο’’. Ο Αλβανός πρωθυπουργός κάνει δώρο στον γαμπρό του προέδρου Ερντογάν» και υπέρτιτλο: «Η Αλβανία αγοράζει τρία drones από την Τουρκία, Rama: Οι καιροί που ζούμε δεν είναι ήρεμοι». Δημοσιεύει τις δηλώσεις του Έντι Ράμα και κάνει το ακόλουθο σχόλιο: «Ο πρωθυπουργός Rama αποφάσισε να αγοράσει τουρκικά drones διότι αυτά παράγονται από το γαμπρό του Ερντογάν. Με την αγορά “υποτάχθηκε” και κέρδισε τη συμπάθεια του Ερντογάν, κάνοντας “γυαλιά καρφιά” 40 εκατ. ευρώ των Αλβανών φορολογουμένων, τα οποία θα μπορούσε να διαθέσει σε μισθούς και συντάξεις, καθώς η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και την ασφάλεια της διασφαλίζει η Συμμαχία. Πρόκειται για την απαρχή υποταγής άνευ όρων των αλβανικών συμφερόντων στα χέρια ενός αυταρχικού ηγέτη και δικτάτορα όπως ο Ερντογάν. Ο Αλβανός πρωθυπουργός από καιρό έχει παρακάμψει τον προσανατολισμό της Αλβανίας σε σχέση με τις δυτικές αξίες».

Η Φιάλα, έχει πρωτοσέλιδα τον ακόλουθο τίτλο: «Τρία bayraktar για την προστασία της χώρας» και σχολιάζει ότι αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη γνώρισαν επιτυχία στον πόλεμο της Ουκρανίας και προξένησαν μεγάλες ζημιές στη Ρωσία. Η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Έντι Rama, καθώς και σε δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Niko Peleshi, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των drones για την αμυντική ικανότητα της χώρας και τη φροντίδα της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αποκάλυψη Μπερίσα για τον ρόλο του Ράμα

Για να αντιληφθεί κανείς πόσο πολιτικά περίπλοκη είναι η κατάσταση στην Αλβανία και προς επίρρωση όσων μιλούν για την υποκρισία Ράμα που παίζει το τουρκικό χαρτί στην περιοχή, την ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω ο Σαλί Μπερίσα, με συνέντευξή του στο Euractiv, αποκαλύπτει πως ο Ράμα είχε μπλοκάρει παλαιότερα συμφωνία με την Ελλάδα για τις ΑΟΖ, κατόπιν τουρκικής παρέμβασης.

Σχετικά Άρθρα