Ποινική δίωξη στον Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο- Για πρώτη φορά, πρώην πρόεδρος αντιμέτωπος με βαριά κακουργήματα

 Ποινική δίωξη στον Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο- Για πρώτη φορά, πρώην πρόεδρος αντιμέτωπος με βαριά κακουργήματα

Δύο χρόνια μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο που όλος ο πλανήτης παρακολούθησε σε ζωντανή μετάδοση, η Επιτροπή του Κογκρέσου για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου ζήτησε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης την ποινική δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ για 4 εγκλήματα: Παρακίνηση και υποστήριξη ανταρσίας, παρεμπόδιση θεσμικής διαδικασίας (της λειτουργίας του Κογκρέσου), συνομωσία για ψευδή δήλωση και συνομωσία για εξαπάτηση των ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που το Κογκρέσο προτείνει την απαγγελία κατηγοριών εναντίον πρώην προέδρου της χώρας, κίνηση που μάλλον θα αποδεχτεί καθοριστική και για το πολιτικό (και όχι μόνο) μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ. Η απόφαση της Επιτροπής, που απαρτίζεται από επτά Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικάνους, αναμένεται να δημοσιευτεί αύριο. Χτες δόθηκε στη δημοσιότητα η 160 σελίδων περίληψή της.

Η επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου ψήφισε τη Δευτέρα την παραπομπή του πρώην προέδρου Τραμπ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τουλάχιστον τέσσερις ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της εξέγερσης και της παρεμπόδισης μιας επίσημης διαδικασίας του Κογκρέσου.

Γιατί έχει σημασία: Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, η επιτροπή του Κογκρέσου ψήφισε ομόφωνα ότι ο πρώην πρόεδρος διέπραξε εγκλήματα για τις προσπάθειές του να ανατρέψει τις εκλογές του 2020.

Καθοδήγηση των ειδήσεων: Το πάνελ παρέπεμψε τον Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος το 2024, με τις κατηγορίες για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, συνωμοσία για εξαπάτηση των ΗΠΑ, συνωμοσία για ψευδή δήλωση και «υποκίνηση», «βοήθεια» ή « βοήθεια ή παρηγοριά» μια εξέγερση.

  • «Η επιτροπή έχει αναπτύξει σημαντικά στοιχεία ότι ο Πρόεδρος Τραμπ σκόπευε να διαταράξει την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας σύμφωνα με το σύνταγμά μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζέιμι Ράσκιν (D-Md.).
  • Η επιτροπή ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα την παραπομπή ποινικών διώξεων εναντίον του πρώην δικηγόρου Τραμπ Τζον Ίστμαν για τις προσπάθειές του να διαταράξει τις εκλογές του 2020.
  • Ο Eastman, μαζί με τον Τραμπ, προώθησε μια θεωρία ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα μπορούσε να απορρίψει μονομερώς τους εκλογείς.
  • «Πιστεύουμε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που περιγράφονται από τους συναδέλφους μου σήμερα και συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια των ακροάσεων μας δικαιολογούν την παραπομπή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τζέι Τραμπ, του Τζον Ίστμαν και άλλων», είπε ο Ράσκιν.
  • Οι παραπομπές είναι μη δεσμευτικές και δεν απαιτούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προβεί σε οποιαδήποτε πρόσθετη ενέργεια.

Σχετικά Άρθρα