ΠΑΣΟΚ: Αναμένει απώλεια μιας μονάδας στις δημοσκοπήσεις λόγω Καϊλή- Τι συζητείται για τις μετεκλογικές συνεργασίες

 ΠΑΣΟΚ: Αναμένει απώλεια μιας μονάδας στις δημοσκοπήσεις λόγω Καϊλή- Τι συζητείται για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Φεστιβάλ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ για την 3η Σεπτέμβρη (2η μέρα) / Ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη. Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

“Δούρειος ίππος” (της Ν.Δ), ή όχι, η Εύα Καϊλή, στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν βέβαιο πως η εμπλοκή της αντιπροέδρου του ΕΚ στο σκάνδαλο διαφθοράς υπέρ του Κατάρ θα έχει δημοσκοπικές συνέπειες για το ΠΑΣΟΚ.

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη πιστεύουν ότι θα είναι η πρώτη φορά από την αλλαγή ηγεσίας που θα παρατηρηθεί πτώση στα ποσοστά του κόμματος. Βέβαια, οι ίδιοι πιστεύουν ότι αυτή η… πτώση δε θα διαρκέσει για μεγάλο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση δεν πέρασε απαρατήρητο το «καρφί» του Χάρη Καστανίδη στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη διαγραφή της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή. Όσο και να μη θέλουν να το παραδεχθούν στην Χαριλάου Τρικούπη, η υπόθεση της Εύας Καϊλή έχει δημιουργήσει «εσωκομματικό» πρόβλημα.

Πάντως, υπάρχουν φωνές εντός του κόμματος οι οποίες λένε πως η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία και για την Εύα Καϊλή «στέλνει αρνητικά μηνύματα». Όπως και να ‘χει τη «ζημιά ή μη» θα την καταγράψουν οι δημοσκοπήσεις. Αυτές άλλωστε περιμένουν και στο ΠΑΣΟΚ…

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η φθορά που αναμένουν στην Χαριλάου Τρικούπη να αποτυπωθεί στις επόμενες μετρήσεις θα είναι περίπου μία μονάδα -ίσως και λίγο περισσότερο-, κάτι το οποίο, εφόσον επιβεβαιωθεί, δεν θα είναι αμελητέο αφού θα αφορά περίπου το 10% της δημοσκοπικής του απήχησης. Σημασία έχει, επίσης, προς ποιά κατεύθυνση θα κινηθούν αυτές οι απώλειες δυνητικών ψηφοφόρων. Θα μετακινηθούν, για παράδειγμα, προς τη Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ (και σε ποιά αναλογία), ή θα μετακινηθούν προς την ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Ένα άλλο θέμα που συζητείται πολύ έντονα τελευταία είναι οι μετεκλογικές συνεργασίες. Η ώρα της κάλπης πλησιάζει και το ερώτημα προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την στάση που θα τηρήσουν γίνεται εντονότερο, σχεδόν επιτακτικό. Κι αυτό επειδή όλοι γνωρίζουν πως η στρατηγική της πολιτικής αυτονομίας θα εκπνεύσει μετά την πρώη κάλπη της απλής αναλογικής. Σε αυτή, άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ θα καταγράψει και το μεγαλύτερο ποσοστό του, καθώς με την ασφυκτική πόλωση που θα επικρατήσει μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών θεωρείται βέβαιο πως η εκλογική του απήχηση θα συρρικνωθεί σημαντικά.

Κορυφαία στελέχη κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη φέρονται να λένε πως κυβερνητική συνεργασία μπορεί να αποφασιστεί μόνο εφόσον το ΠΑΣΟΚ έχει καταγράψει ποσοστό πάνω από 12%, οπότε θα είναι υπολογίσιμος εταίρος που θα μπορεί να βάλει όρους σε μία προγραμματική σύγκλιση. Ακόμα και να διεκδικήσει ως πρωθυπουργό ένα τρίτο πρόσωπο και όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα. Υπό προϋποθέσεις, όμως, όπως μαθαίνουμε, και αυτό το θέμα συζητείται…

Σχετικά Άρθρα