“Απαγορευτικό” στον Κασιδιάρη μελετά η κυβέρνηση- Λύνει το πρόβλημα;-Πώς ενορχηστρώνει από την φυλακή το χρυσαυγίτικο μόρφωμα τύπου “Λέγκας”

 “Απαγορευτικό” στον Κασιδιάρη μελετά η κυβέρνηση- Λύνει το πρόβλημα;-Πώς ενορχηστρώνει από την φυλακή το χρυσαυγίτικο μόρφωμα τύπου “Λέγκας”

Στις τελευταιες δημοσκοπήσεις, το νεοναζιστικό μόρφωμα του φυλακισμένου (για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή) Ηλία Κασιδιάρη “Έλληνες για την Πατρίδα” εμφανίζεται να διεκδικεί την είσοδό του στην επόμενη Βουλή, καθώς η προβολή του ποσοστού του στα έγκυρα το φέρνει να υπερβαίνει το όριο του 3%. Έμπειροι δημοσκόποι θεωρούν πως, με δεδομένο πως οι ερωτώμενοι στις μετρήσεις δυσκολεύονται να ομολογήσουν την πρόθεσή τους να το ψηφίσουν, το ποσοστό του είναι μεγαλύτερο απ΄αυτό που αποτυπώνεται.

Παράλληλα, η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος που κερδίζει έδαφος σε ολόκληρη την Ευρώπη (με την συμμετοχή ακροδεξιών κομμάτων σε κυβερνήσεις), η νίκη Μελόνι στην Ιταλία, οι συνθήκες οικονομικής κρίσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία, και οι έντονες κοινωνικές ανισότητες, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για να καλλιεργηθεί μία τέτοια ακραία πολιτική επιλογή. Πολλοί έχουν “ξεχάσει” την δίκη της Χρυσής Αυγής και έχουν αποενοχοποιήσει τα εγκλήματα της παρέας του Μιχαλολιάκου. Οι κραυγές της Μάγδας Φύσσα για τον φασισμό που ανακάμπτει δεν έχουν ακουστεί, δυστυχώς, αρκετά.

Τις τελευταίες ημέρες, στην κυβέρνηση άρχισαν να …ανησυχούν, ιδιαίτερα μετά την τελευταία μέτρηση (Τάσεις) της MRB, στην οποία το κόμμα Κασιδιάρη φθάνει το 2,8% με ανοδική τάση.

Στην ίδια μέτρηση, μάλιστα εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 1,2% και η Χρυσή Αυγή, γεγονός που δείχνει πως αθροιστικά υπάρχει μία εκλογική μάζα ίσως και πάνω από 4% που υποστηρίζει ακροδεξιά, νεοναζιστικά μορφώματα. Μία αναμφίβολα ανησυχητική εξέλιξη, την οποία υποτίμησαν τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου, η δε προεκλογική πόλωση φαίνεται πως ενισχύει αυτή την τάση.

Προ ημερών, μάλιστα, σημειώθηκε και επανεμφάνιση της Χρυσής Αυγής στην Φλώρινα.

Με συγκέντρωση και πορεία επιχειρεί την επάνοδό της στην περιοχή της Φλώρινας η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, απευθυνόμενη στα ακροδεξιά αντανακλαστικά των κατοίκων υπό τον μανδύα της ”υπεράσπισης της Μακεδονίας”.

Με πρόσχημα την δυσαρέσκεια για την έγκριση λειτουργίας της οργάνωσης ”Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα” στην Φλώρινα, το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση της Χ.Α. στην κεντρική πλατεία Μόδη και στη συνέχεια πορεία, με την ΕΛ.ΑΣ. να λειτουργεί υποστηρικτικά προς την εγκληματική οργάνωση επιστρατεύοντας δυνάμεις και οχήματα για την προστασία των ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί.

Θα φτάσουν στις εκλογές;

Το ερώτημα που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι εάν είναι εφικτό να αποτραπεί η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής και του κόμματος (τύπου Λέγκα) που ενορχηστρώνει από την φυλακή ο πρώην υπαρχηγός του Μιχαλολιάκου, Ηλίας Κασιδιάρης.

Έτοιμη λένε ότι έχει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τη νομοθετική παρέμβαση που θα βάζει μπλόκο στη συμμετοχή του φερόμενου ως αρχηγού του νέου μορφώματος της ακροδεξιάς, Ηλία Κασιδιάρη στις επικείμενες εκλογές.

Το πρόβλημα, ωστόσο, ίσως δεν λυθεί με μία τέτοια παρέμβαση. Διότι, ακόμα κι αν αποκλειστεί εντελώς η συμμετοχή Κασιδιάρη στις εκλογές, ο ίδιος θα παραμένει ο “εξ αποστάσεως αρχηγός” και το σύμβολο εκείνων που θα ψηφίσουν το κόμμα, το οποίο θα διαθέτει, προφανώς, μία άλλη ηγεσία.

Το γεγονός, δε, πως το νεοναζιστικό αυτό μόρφωμα εμφανίζεται με “προβιά” νομιμοφανούς αντισυστημικότητας, αντιγράφοντας ακόμα και τα σύμβολα της ιταλικής Λέγκας (που συγκυβερνά), καθιστά έτι δυσκολότερη οποιαδήποτε απαγόρευση.

Η κίνηση της κυβέρνησης είναι αναγκαία και αυτονόητη, αφού δεν είναι δυνατόν να συμμετέχει στις εκλογές, ο καταδικασμένος και φυλακισμένος πρώην εκπρόσωπος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Βεβαίως, το νομοθέτημα, όταν έρθει προς ψήφιση, ακόμα και να υπερψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες – που είναι και το αναμενόμενο – δεν λύνει εντελώς το πρόβλημα, αφού ο Κασιδιάρης δεν θα ηγείται, αλλά θα ενορχηστρώνει μέσα από της φυλακής τα σίδερα την
προεκλογική εκστρατεία του νέου ακροδεξιού, ναζιστικού μορφώματος. Που σημαίνει ότι ίσως εκεί θα έπρεπε να ρίξει το βάρος η κυβέρνηση.

Πώς ιδρύθηκε και πώς ενορχηστρώνει τη δράση του ο Ηλίας Κασιδιάρης από την φυλακή

Το Εθνικό Κόμμα – Έλληνες είναι εθνικιστικό ελληνικό πολιτικό κόμμα, που ιδρύθηκε το 2020. Ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος είναι ο πρώην βουλευτής Αττικής με την Χρυσή ΑυγήΗλίας Κασιδιάρης.

Η αποτυχία της Χρυσής Αυγής να εισέλθει στη Βουλή στις εκλογές του Ιουλίου 2019 οδήγησε σε αποχώρηση πολλών στελεχών και πρώην βουλευτών.

Tο Μάιο του 2020 ο Ηλίας Κασιδιάρης έστειλε επιστολή στον Νίκο Μιχαλολιάκο ζητώντας του να πραγματοποιηθούν αλλαγές, τόσο στη δομή και λειτουργία της Χρυσής Αυγής, με ανοιχτό συνέδριο για εκλογή Γενικού Γραμματέα, όσο και στην ιδεολογική της προσέγγιση, καταδικάζοντας τον ναζισμό και τον φασισμό. Ο Μιχαλολιάκος απέρριψε αυτές τις προτάσεις, με αποτέλεσμα στις 21 Μαΐου ο Κασιδιάρης να ανακοινώσει την αποχώρηση του από την Χρυσή Αυγή προαναγγέλλοντας την ίδρυση νέου κόμματος.

Στις 4 Ιουνίου του 2020 ανακοινώθηκε η ίδρυση του κόμματος, με την τότε ονομασία «Έλληνες για την Πατρίδα» και κατατέθηκε το καταστατικό, όπου παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές, οι πολιτικές θέσεις και η οργανωτική δομή του κόμματος.Μέσω βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κασιδιάρης δήλωσε ότι οι θέσεις και η ιδεολογία του κόμματος βασίζονται στα πρότυπα άλλων εθνικιστικών κομμάτων που κυριαρχούν στην Ευρώπη (ΛέγκαΕθνική ΣυσπείρωσηΦιντές κτλ), ενώ παρατηρήθηκε alt-right ρητορική καθώς και ότι το πρώτο έμβλημα του κόμματος ήταν εμπνευσμένο από αυτό της Ιταλικής Λέγκα.[12][13] Λίγες ημέρες αργότερα έγινε η παρουσίαση των βασικών στελεχών του κόμματος, στο οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων, ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης[14], ο πρώην ευρωβουλευτής Λάμπρος Φουντούλης, μέλη περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων κ.α.

Στις 22 Ιουνίου 2022 ανακοινώθηκε η εκλογική συνεργασία του κόμματος, με το Εθνικό Μέτωπο του Μάνου Κώνστα.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος που περιγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, στοχεύει στην εθνική οικονομία, στην επίλυση του δημογραφικού με μέτρα στήριξης στην οικογένεια και απαγόρευση γάμων ομόφυλων ζευγαριών, στην πάταξη της λαθρομετανάστευσης, στην επιδίωξη αυτάρκειας για όλα τα βασικά είδη διαβίωσης, στην επιδότηση της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, στη γεωστρατηγική αναβάθμιση του Ελληνισμού και στην εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου, στην Εθνική Άμυνα και στην αμυντική στρατηγική της αποτροπής, στη μηδενική ανοχή της εγκληματικότητας, στην «πολιτική κάθαρση», στην τόνωση της Ελληνικής παιδείας και στην υπεράσπιση του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης. Επίσης περιγράφονται οι θέσεις σε διάφορους επιμέρους τομείς.

Σύμφωνα με την πολιτικό επιστήμονα Βασιλική Τσαγκρώνη, ο Ηλίας Κασιδιάρης προσπαθεί να παρουσιάσει ένα κόμμα με εθνικιστικό και πατριωτικό λόγο, που να μοιάζει με άλλων κομμάτων της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, ιδίως με το Ιταλικό κόμμα της Λέγκας του Βορρά. Παρόλα αυτά οι θέσεις του κόμματος δεν φαίνεται να διαφέρουν ουσιαστικά από αυτές της Χρυσής Αυγής, ενώ εκτιμά πως θα προσεγγίσει κυρίως πρώην ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, της Ελληνικής Λύσης και της Νέας Δημοκρατίας. Έχει χαρακτηριστεί από την καθηγήτρια Σαλώμη Μπουκάλα, καθώς και από άλλους επιστήμονες, ως ένα κόμμα το οποίο έχει σχέσεις με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

Το κόμμα, έχει ενεργό ρόλο και στο αντιεμβολιαστικό κίνημα κατά της νόσου Covid-19 και συμμετείχε σε πορείες κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς και του υγειονομικού πιστοποιητικού πολιτών

Σχετικά Άρθρα