Αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή: Απίστευτο μπάχαλο και μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών και ειδικά των ηλικιωμένων

 Αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή: Απίστευτο μπάχαλο και μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών και ειδικά των ηλικιωμένων

Μόλις εκδόθηκε η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, περί έναρξης του δωρεάν αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς συνταγή στα φαρμακεία, δεκάδες πολίτες πήγαν να εξυπηρετηθούν. Όμως διαπίστωσαν πως κανένα φαρμακείο σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει δωρεάν και χωρίς συνταγή το εμβόλιο της γρίπης και όσο και αν ήθελαν οι φαρμακοποιοί να εξυπηρετήσουν, δεν υπήρχε τρόπος.

Οι ηλικιωμένοι δεν πίστευαν αυτό που συμβαίνει και έφευγαν λέγοντας ότι θα πάνε σε άλλο φαρμακοποιό που θα τους εξυπηρετήσει. Στο τέλος, βέβαια, συνειδητοποιούσαν ότι δεν πρόκειται να εξυπηρετηθούν από κανέναν φαρμακείο.

«Χθες, προσπαθούσαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει έτοιμα τα ηλεκτρονικά συστήματα για να πραγματοποιηθεί εμβολιασμός σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, όμως είναι ντροπή να υπάρχει τόση παραπληροφόρηση. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται, δεν το καταλαβαίνει κανένας από τους αρμόδιους αυτό», διερωτάται μιλώντας στο NEWS 24/7 o Κώστας Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

  • Η εφαρμογή για τον δωρεάν και χωρίς συνταγογράφηση εμβολιασμό για τη γρίπη, είχε παρουσιαστεί την Παρασκευή σε εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), του Τμήματος Επεξεργασίας και Ελέγχου Συνταγών της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ και της εταιρείας Unisystem.

Ωστόσο, όπως προέκυψε, το σύστημα δεν ήταν έτοιμο για εφαρμογή και έτσι ζητήθηκε και αποφασίστηκε να γίνουν βελτιώσεις, πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του.

  • Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας σε μία εσπευσμένη κίνηση, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας, ότι οι πολίτες μπορούν άμεσα να προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν δωρεάν και χωρίς συνταγή το εμβόλιο της γρίπης.

Ως αποτέλεσμα του αλαλούμ που προκλήθηκε, ορισμένοι πολίτες πλήρωσαν από την τσέπη τους τα 13 ευρώ του εμβολίου, προκειμένου να έχουν αντισώματα τις ημέρες των εορτών και να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους χωρίς ανησυχία, ενώ κάποιοι άλλοι αποχωρούσαν εκνευρισμένοι από τα φαρμακεία.

Ως εκ τούτου, οι φαρμακοποιοί συμβουλεύαν όσους επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο άμεσα, είτε να ζητήσουν από τον γιατρό τους να το συνταγογραφήσει, είτε να το πληρώσουν από την τσέπη τους.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ «αναμένουμε την υλοποίηση όσων πρέπει να γίνουν, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες».

  • Λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ της Δευτέρας και αφού είχαν κλείσει τα περισσότερα διημερεύοντα φαρμακεία, ο ΠΦΣ απέστειλε μήνυμα στα μέλη του, με το οποίο τους ενημέρωνε ότι ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή.

Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τη διαδικασία της αποζημίωσης των φαρμακοποιών μέσω του συστήματος. Επιπλέον, το σύστημα συμπεριλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7 τις κατηγορίες ασθενών υψηλού κινδύνου «κατά δήλωση».

Αυτό σημαίνει ότι είναι διάτρητο, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να δηλώσει ότι έχει για παράδειγμα καρδιαγγειακό νόσημα και να του χορηγηθεί δωρεάν το εμβόλιο της γρίπης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή, το εμβόλιο της γρίπης χωρίς ιατρική συνταγή και δωρεάν δικαιούνται:

  • Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Ενήλικες που κατά δήλωσή τους πληρούν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

– Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

– Χρόνια καρδιακά νοσήματα

– Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

– Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών

– Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

– Χρόνια νεφροπάθεια

– Χρόνιες παθήσεις ήπατος

– Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

– Σύνδρομο Down

– Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχώνες και θηλάζουσες.

– Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2)

– Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

– Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κ.λπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης κ.ά.

– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

– Άστεγοι.

– Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους, οι οποίες αποτελούν ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.81839/29-12-2021 εγκύκλιο με θέμα Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων» 2022 (ΑΔΑ :Ψ7ΦΥ465ΦΥΟ-47Φ).

Πηγή: news247

Σχετικά Άρθρα