Κατάρ: Μαζί στον τελικό ο Μακρόν με τον Ερντογάν – Liberation: Ποιες χώρες υπέγραψαν συμφωνίες για φυσικό αέριο

 Κατάρ: Μαζί στον τελικό ο Μακρόν με τον Ερντογάν – Liberation: Ποιες χώρες υπέγραψαν συμφωνίες για φυσικό αέριο

O Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν επίσημοι καλεσμένοι και παρακολούθησαν μαζί με τον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Αλ-Θανί τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ Αργεντινής και Γαλλίας.

Η Liberation μέτρησε περί τους 20 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μετέβησαν στη Ντόχα – ορισμένοι ακόμα και αν η εθνικής του ομάδα ποδοσφαίρου δεν εμφανίστηκε ποτέ στα γήπεδα του Κατάρ.

Ανάμεσα σε αυτούς που ανταποκρίθηκαν και έδωσαν το «παρών» στις εξέδρες ήταν ο βασιλιάς Aμπντάλα της Ιορδανίας, οι πρόεδροι της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, και της Αλγερίας, Τεμπούν, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο Καγκάμ της Ρουάντα ή ο Μάκι Σαλ της Σενεγάλης. Ξεχωριστή περίπτωση, δε, αποτέλεσε ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος εθεάθη με το μπορντό κασκόλ στον λαιμό του, τα χρώματα, δηλαδή, του Κατάρ.

Συμφωνίες για το φυσικό αέριο

Σύμφωνα με την Liberation αρκετές κυβερνήσεις φλερτάρουν την Ντόχα ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστική η υπογραφή για εισαγωγή LNG από το Κατάρ στην Ελβετία που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών της ευρωπαϊκής χώρας ο οποίος μετέβη στην αραβική χώρα για να παρακολουθήσει τον αγώνα της χώρας του με τη Βραζιλία στις 28 Νοεμβρίου.

Μια ημέρα νωρίτερα παρόμοια συμφωνία είχε υπογραφεί από τη Γερμανία η οποία θα εισάγει υγροποιημένο αέριο από το Κατάρ από το 2026 και για 15 χρόνια.

Αυτό, ωστόσο, δεν ήταν το μεγαλύτερο συμβόλαιο που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ 2022 από το Κατάρ καθώς το «κύπελλο» ανήκει στην Κίνα η οποία υπέγραψε συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου αερίου (LNG) για 27 χρόνια, την «πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία» στην ιστορία αυτών των συμφωνιών.

Τελικά, καταλήγει η Liberation, η διπλωματική και εμπορική «συγκομιδή» του Κατάρ στο Μουντιάλ 2022 αποτελεί το μεγαλύτερο τρόπαιο για το εμιράτο το οποίο, ούτως ή άλλως, δεν περίμενε ότι η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου θα είχε κάποια σημαντική διάκριση στους αγωνιστικούς χώρους.

Σχετικά Άρθρα