Δημοσκόπηση MRB/Κρήτη: Πρώτος με 39% ο ΣΥΡΙΖΑ και 13 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ

 Δημοσκόπηση MRB/Κρήτη: Πρώτος με 39% ο ΣΥΡΙΖΑ και 13 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση και Τσίπρα για πρωθυπουργό ψηφίζουν οι Κρητικοί στη νέα δημοσκόπηση της MRB, η οποία αντιθέτως, σε πανελλαδικό επίπεδο, εμφανίζει τη Ν.Δ. πρώτη σε πρόθεση ψήφου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, αλλά με την “ψαλίδα” μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει διαρκώς.

Ενώ η χώρα μπαίνει σε χρονιά εκλογών, η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί στο 5,4%. Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, καλεσμένος στο στούντιο της εκπομπής “Αντιθέσεις” της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, παρουσίασε και ανέλυσε τους πίνακες της νέας δημοσκόπησης, απομονώνοντας τα ποσοστά με τις απαντήσεις των Κρητικών, οι οποίοι και φαίνονται περισσότερο αισιόδοξοι σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω καλύτερης ψυχολογίας, αλλά και πιο οργισμένοι, βάζοντας σε πρώτη και μεγαλύτερη προτεραιότητα την «αξιοπρέπεια» των πολιτών, πάνω δηλαδή και από τη «δικαιοσύνη» που ζητούν πρωτίστως οι υπόλοιποι ερωτηθέντες Έλληνες!

Αναλυτικότερα, πανελλαδικά η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 5,4%, με τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει το 28,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23,1%. Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 11,3% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 5,1%, Ελληνική Λύση με 4,5% και ΜέΡΑ25 στο 2,9%.

Τι ψηφίζουν οι Κρητικοί

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία τα οποία απομόνωσε ο Δημήτρης Μαύρος από τις απαντήσεις των Κρητικών που έλαβαν μέρος στη νέα έρευνα της MRB.

«Ας υποθέσουμε ότι είχαμε βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή. Από τα παρακάτω κόμματα σάς παρακαλώ κυκλώστε τον αριθμό που ανταποκρίνεται στο κόμμα που θεωρείτε πιο πιθανό να ψηφίζατε». Στην ερώτηση αυτή, οι 2.000 που ερωτήθηκαν: Ν.Δ. “ψήφισε” το 28,5% πανελλαδικά, αλλά στην Κρήτη το 26%. ΣΥΡΙΖΑ “ψήφισε” το 23,1% πανελλαδικά, αλλά το 38,9% στην Κρήτη. Ενώ ΠΑΣΟΚ “ψήφισε” το 11,3% πανελλαδικά, αλλά το 14,9% στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαύρο, «στην Κρήτη είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει. Εδώ υπάρχουν ισχυρές οικογένειες. Και υπάρχουν και ισχυρές ιδεολογίες. Σαν αντίληψη, στην Κρήτη υπάρχουν ισχυρές ταυτίσεις τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με το ΠΑΣΟΚ».

Ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρούν καταλληλότερο οι Έλληνες πανελλαδικά σε ποσοστό 39,3%. Στην Κρήτη το ποσοστό είναι 39,6%. Όμως, τα ποσοστά για τον Αλέξη Τσίπρα είναι 31,3% πανελλαδικά και 40,5% στην Κρήτη.

Η ικανότητα διακυβέρνησης

Στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα του τόπου;», σε πανελλαδικό επίπεδο η Ν.Δ. συγκεντρώνει το 34,3% και στην Κρήτη το 34,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει σε σύνολο χώρας το 26,8% και σε επίπεδο Κρήτης το 37,8%. Υπάρχει, δηλαδή, μία διαφορά σε πανελλαδικό επίπεδο της τάξεως των 7,5 μονάδων υπέρ της Ν.Δ., αλλά στην Κρήτη προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,3%.

Σχετικά Άρθρα