Μυστική συνάντηση Καλίν – Μπούρα στις Βρυξέλλες – Τι συζήτησαν

 Μυστική συνάντηση Καλίν – Μπούρα στις Βρυξέλλες – Τι συζήτησαν

Συνεχίζονται οι παρασκηνιακές συναντήσεις μεταξύ της Διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του εξ απορρήτων του Τούρκου Προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας η Αννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνομίλησε τετ-α-τετ με τον Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπο και στενό συνεργάτη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία του Γενς Πλέτνερ, διπλωματικού συμβούλου του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Δεν είναι η πρώτη συνάντηση που γίνεται μυστικά με την διαμεσολάβηση των Γερμανών. Τον Ιούλιο του 2020 στη Γερμανία είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχη συνάντηση μεταξύ της Ελένης Σουρανή, της τότε Διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Προεδρικό Εκπρόσωπο Ιμπραχίμ Καλίν.

Μια συνάντηση που έγινε γνωστή από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγους μήνες μετά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στον Έβρο, καθώς δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες με την συνδρομή των τουρκικών αρχών προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα.

Τότε ειπώθηκε ότι ήταν μια προσπάθεια για εκτόνωση της κρίσης, ανοίγοντας τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, που είχαν κλείσει ερμητικά.

Στη συνάντηση Μπούρα-Καλίν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνομιλίες έγιναν στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ανοιχτή ατζέντα, χωρίς προαπαιτούμενα, προκειμένου η κάθε πλευρά να διερευνήσει τις προθέσεις της άλλης για επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων. Παρών στην συζήτηση ήταν ο Γενς Πλέτνερ, σύμβουλος του Όλαφ Σολτς για διπλωματικά θέματα και πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας στην Αθήνα.

Όπως ανέφεραν συνεργάτες του Έλληνα Πρωθυπουργού, «αποκαταστάθηκε ο δίαυλος επικοινωνίας» χωρίς να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων ή το ενδεχόμενο να προκύψουν άμεσα νέες συζητήσεις και πιθανή επανεκκίνηση διπλωματικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του 2021, δηλαδή λίγους μήνες μετά τις επαφές Σουρανή-Καλίν, υπήρξε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας μετά από μακρά περίοδο αναστολής των επαφών αυτών.

Σχετικά Άρθρα