Γιατί το foodpass δείχνει τον χρόνο των εκλογών- Όλες οι παροχές στην τελική ευθεία προς την κάλπη

 Γιατί το foodpass δείχνει τον χρόνο των εκλογών- Όλες οι παροχές στην τελική ευθεία προς την κάλπη

Η χθεσινή καταληκτική ημέρα της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό -ο οποίος υπερψηφίστηκε με ψήφους 156 έναντι 143- θα μείνει στην μνήμη μας (ίσως και στην ιστορία…) για μια μόνο στιγμή της: Την στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε μια από τις πιο καταφανείς προεκλογικές παροχές που έχουν εξαγγελθεί ποτέ. Ένα ‘εμμεσο προεκλογικό επίδομα για 8,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους- όσοι και οι δυνητικοί δικαιούχοι.

Το μέτρο θα έχει τη μορφή ενός food pass 6μηνης διάρκειας, από τον ερχόμενο Φεβρουάριο: Με αυτό θα επιστρέφεται το 10% της δαπάνης για μηνιαίες αγορές από σουπερμάρκετ και καταστήματα τροφίμων, δαπάνης έως 220 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό που θα αυξάνεται 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος (πχ για μηνιαία δαπάνη 220 ευρώ θα επιστρέφονται 22 ευρώ), σε νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο ευεργετεί 3,2 εκατ. νοικοκυριά (σε σύνολο 4,1 εκατ.) με περίπου 8,5 εκατ. μέλη, και θα έχει συνολικό κόστος 650 εκατ. ευρώ. Υπήρξαν κάποιες αρχικές σκέψεις να χρηματοδοτηθεί από μια έκτακτη φορολογία επί των τραπεζών, αλλά αυτές αποσύρθηκαν μετά την προειδοποίηση από τις εποπτικές αρχές για τις συνέπειες που θα είχε μια επίθεση κατά των τραπεζών. Έτσι, αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των διυλιστηρίων, η οποία έχει αποφασιστεί σε επίπεδο Ε.Ε.

Εκλογές με foodpass

H ανακοίνωση του μέτρου, το οποίο έρχεται συμπληρωματικά σε μία σειρά από άλλες επιδοματικές παροχές που είτε ισχύουν, είτε σχεδιάζονται ανάλογα με την έκβαση της ενεργειακής κρίσης, “μαρτυρά” επί της ουσίας και τον χρόνο των εκλογών. Έχει, δε, και σχετικά οριζόντιο χαρακτήρα, καθώς, όπως ομολόγησε ο πρωθυπουργός, εστιάζει όχι μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και στην λεγόμενη “μεσαία τάξη” που είναι ένα μεγάλο εκλογικό ακροατήριο στο οποίο η Ν.Δ έχει σοβαρά προβλήματα διείσδυσης.

Δεδομένου ότι η εφαρμογή του θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, με το τέλος της κυβερνητικής θητείας, δείχνει πως η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να προκηρύξει εκλογές σε χρόνο που το μέτρο αυτό καθ’ αυτό θα έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό και να επιφέρει δημοσκοπικά και πολιτικά, όπως ελπίζει η κυβέρνηση, αποτελέσματα. Δεν θα μπορούσε, δηλαδή, να υποστηρίξει εύκολα πλέον κανείς πως οι εκλογές θα διεξαχθούν νωρίς τον Μάρτιο αφού δεν θα έχουν φτάσει στους λογαριασμούς ή στις ψηφιακές χρεωστικές κάρτες οι εκπτώσεις 10% για την αγορά τροφίμων.

Φαίνεται πως η πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου είναι να βάλει στο προεκλογικό τραπέζι ολόκληρη την δέσμη πιθανών μέτρων και παροχών, προκειμένου να καλλιεργηθεί ένα κλίμα παρέμβασης στην ακρίβεια, ώστε με αυτό το όπλο να φτάσει στις εκλογές, ίσως και μετά το Πάσχα- όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και με βάση τις δυνατότητες του προϋπολογισμού θα ανακοινωθεί και κάποιο νέο εορταστικό καλάθι (του…αρνιού).

Το μέτρο αναλυτικά

Από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε supermarket και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορές.

Μηνιαίο όριο αγορών και ύψος ενίσχυσης, παραδείγματα:

  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση

Με βάση τα ανωτέρω η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Τα ανωτέρα ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά όπου το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.