Υπερψηφίστηκε με 156 “ΝΑΙ” ο προϋπολογισμός του 2023

 Υπερψηφίστηκε με 156 “ΝΑΙ” ο προϋπολογισμός του 2023

Με 156 θετικές ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ψηφίστηκε σήμερα στην Βουλή ο Τακτικός Προϋπολογισμός του κράτους για το 2023. Καταψήφισαν 143 βουλευτές.

Στην συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που προηγήθηκε ο πρωθυπουργός βρέθηκε “απέναντι” σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταδίκασαν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αφήνοντας αιχμές και για ζητήματα δημοκρατίας σχετιζόμενα με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτή την συνθήκη ήταν η ανακοίνωση ενός προγράμματος food pass με σαφή προεκλογικό προσανατολισμό. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα είναι της τάξης των 650 εκατομμυρίων και θα αφορά 8.4 εκατομμύρια πολίτες, στοχεύοντας να επιδοτήσει το 10% των αγορών στα super market και τα καταστήματα τροφίμων.

Ενδεικτικός ήταν ο χρόνος του προγράμματος αφού αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και να διαρκέσει για 6 μήνες. Η κίνηση αυτή είχε επίσης τον στόχο να μετατοπιστεί η πολιτική ατζέντα από το σκάνδαλο των υποκλοπών, για το οποίο άλλωστε ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε για μία ακόμη φορά πιέσεις προς το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι ο πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να έχει επιλέξει την προοπτική της διακυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χρησιμοποιώντας μάλιστα το όρο “σοσιαλκαμμένος” που προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση τόσο για τα ζητήματα της οικονομίας όσο και αυτά της δημοκρατίας. Μίλησε για “προϋπολογισμό λεηλασίας μισθωτών και μεσαίας τάξης” τονίζοντας πως “θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη”.

Παράλληλα όμως απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό επισήμανε ότι “η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τη Greek Mafia, ενώ με εσάς διοικούνταν από την Greek Mafia”. Σύνδεσε μάλιστα τα δύο αυτά ζητήματα με την προοπτική των εκλογών το 2023 λέγοντας πως “η ώρα της Δικαιοσύνης πλησιάζει με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε για μία ακόμη φορά πρόσκληση – πρόκληση προς τον Κ. Μητσοτάκη να πάνε μαζί να δουν τα αρχεία των παρόχων επικοινωνιών για τις παρακολουθήσεις σημειώνοντας“Αν δεν απαντήσετε γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους υπουργούς και τους αρχηγούς και δεν έχετε αξιοπρέπεια να παραιτηθείτε, τουλάχιστον προκηρύξτε εκλογές”.

Σφοδρή κριτική στον κυβερνητικό προϋπολογισμό άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη να τονίζει πως για την κυβέρνηση τα μεγάλα συμφέροντα αποτελούν “ιερή αγελάδα” και να ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του δεν προορίζεται για βολικός εταίρος.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι η ανάπτυξη για την οποία μιλά η κυβέρνηση δεν σημαίνει και “ανάπτυξη” για τον λαό.

Έντονα επικριτικός και ο γραμματέας του Μέρα 25 Γιάνης Βαρουφάκης που σημείωσε πως το δημόσιο χρέος μετατρέπεται σε ένα δυσβάσταχτο ιδιωτικό χρέος.

Σχετικά Άρθρα