Πολιτική θύελλα για τις παρακολουθήσεις Κύρτσου και Τέλλογλου -Τι δηλώνουν- “Να πάρουν θέση Μητσοτάκης – Ντογιάκος” ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

 Πολιτική θύελλα για τις παρακολουθήσεις Κύρτσου και Τέλλογλου -Τι δηλώνουν-  “Να πάρουν θέση Μητσοτάκης – Ντογιάκος” ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Νέες πυρά στην κυβέρνηση εξαπολύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με αφορμή δημοσίευμα του EURACTIV για παρακολούθηση από την ΕΥΠ του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου, Τάσου Τέλλογλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται προς τη Δικαιοσύνη και τον Πρωθυπουργό «που οφείλει επιτέλους να απαντήσει στον ελληνικό λαό, χωρίς να το βάζει στα πόδια όπως τη περασμένη εβδομάδα στη Βουλή». «Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στα χνάρια του προκατόχου του χρησιμοποιεί τους “αρμούς της εξουσίας” για να κρύψει την αλήθεια», επισημαίνει, από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσίευμα του EURACTIV έκανε λόγο για επίσημη παρακολούθηση από την ΕΥΠ, του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου, Τάσου Τέλλογλου, προκαλώντας την αντίδραση της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη.

«Η δημοκρατική εκτροπή που επιχειρεί ο κος Μητσοτάκης δεν έχει τέλος. Σύμφωνα με την αποκάλυψη του ευρωπαϊκού ιστοτόπου Euractiv, κλιμάκιο της ΑΔΑΕ σε έρευνά του στην Cosmote διαπίστωσε χθες ότι έχουν τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ τα κινητά τηλέφωνα του κου Κύρτσου και του κου Τέλλογλου.

Μετά την επιβεβαιωμένη παρακολούθηση Χατζηδάκη, πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της εκτροπής Μητσοτάκη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει:

«Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο, διαπιστωμένα πλέον, παρακολουθούσε έναν ακόμη ευρωβουλευτή και έναν ακόμη δημοσιογράφο;»

Απαντήσεις αναμένει και από τους «ταγούς της Δικαιοσύνης», ρωτώντας:

«Γιατί και πόσες φορές η Εισαγγελέας της ΕΥΠ, κα Βλάχου υπέγραψε τις διατάξεις παρακολούθησης;

Πως είναι δυνατόν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντί να σπεύδει η ίδια για έρευνα στους παρόχους, να φέρεται να εμποδίζει την έρευνα από την συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή;».

Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσε τα εξής:

«Είναι πράγματι φιλότιμη η προσπάθεια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να βαφτίσει το ψάρι κρέας και να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Αντί να επαναλαμβάνει, όμως, τα ίδια πολιτικάντικα επιχειρήματα, τον καλούμε να πάρει θέση δημόσια για τη φερόμενη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, στην έρευνα που διεξήγαγε η ΑΔΑΕ μετά τα αιτήματα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου.

Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στα χνάρια του προκατόχου του χρησιμοποιεί τους “αρμούς της εξουσίας” για να κρύψει την αλήθεια».

Θέση για το δημοσίευμα του EURACTIV πήρε και η Ελληνική Λύση, που σημειώνει ότι εάν η κυβέρνηση δεν διαψεύσει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς στο σύνολο τους, οι ευθύνες της δεν θα είναι μόνο «πολιτικές».

«Το άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Euractiv προβάλλει μία εικόνα της Ελλάδας που παραπέμπει σε «μπανανία».

Η ελληνική δικαιοσύνη παρουσιάζεται ως «αρχιτέκτονας συσκότισης», η ανεξάρτητη αρχή φέρεται να λειτουργεί «εκτός νόμου» και η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία φέρεται ως «κλειδοκράτορας» αποδεικτικών στοιχείων για τις υποκλοπές.
Εάν η κυβέρνηση δεν διαψεύσει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς στο σύνολο τους, οι ευθύνες της δεν θα είναι μόνο «πολιτικές».

Τι δηλώνουν Κύρτσος και Τέλλογλου

Η αποκάλυψη του Euractiv σύμφωνα με την οποία επιβεβαιώθηκε και επισήμως η παρακολούθηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου αλλά και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογου δεν θα μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστες από τους πρωταγωνιστές.

Για λογαριασμό του δημοσιογράφου το inside story, στο οποίο ο κ. Τέλλογου έχει δημοσιεύσει σειρά αποκαλυπτικών ρεπορτάζ για το ζήτημα των υποκλοπών απάντησε με συνολική τοποθέτηση.

Αφού τονίζεται ότι το ρεπορτάζ του Euractiv δεν εξέπληξε το μέσο, εν συνεχεία ανέφερε τα εξής: “Στις 17 Νοεμβρίου 2022 κι ενώ ο Τάσος βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης χάριν του ρεπορτάζ για τις παρακολουθήσεις, εκλάπη η τσάντα του.Η τσάντα περιείχε έναν υπολογιστή και σημειώσεις για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, υπό εξαιρετικά ύποπτες συνθήκες, από δύο τουλάχιστον άτομα, όπως έδειξαν οι κάμερες του αεροδρομίου.

Κατόπιν, ο Τάσος Τέλλογλου προσέφυγε στην Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών στις 29 Νοεμβρίου και στις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μάθει εάν αποτελεί ή αποτέλεσε στο παρελθόν στόχο παρακολούθησης.

το πλαίσιο της έρευνάς της, η ΑΔΑΕ ζήτησε από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών να μάθει εάν τα στοιχεία θέσης-κίνησης του τηλεφώνου είχαν ζητηθεί από τις αρχές, καθώς και το αν είχε παρακολουθηθεί το τηλέφωνο του Τάσου Τέλλογλου στο παρελθόν.

Αναμενόμενη ήταν η αποκάλυψη που ήρθε ως συνέπεια των παραπάνω ενεργειών ότι ζητήθηκε και έγινε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του κ. Τέλλογλου.Ο ίδιος εξάλλου έχει μιλήσει πολλές φορές για τις απροκάλυπτες απόπειρες φυσικής παρακολούθησής του τον τελευταίο χρόνο, κατά τον οποίον ερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Αυτό δεν κάνει την τελευταία αποκάλυψη λιγότερο εξοργιστική.

Είναι ο κ. Τέλλογλου επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια;

Αν ναι, γιατί;

Αν όχι, με ποια δικαιολογία παρακολουθήθηκε;

Με βάση τον νέο νόμο, η Αρχή μπορεί, αν θέλει, να ενημερώσει τους θιγόμενους για τα ευρήματά της μετά από τρία χρόνια”.

Κύρτσος: Χουντική η συμπεριφορά Μητσοτάκη

Με σκληρή δήλωση (στο site του Documento) αντέδρασε ο Γιώργος Κύρτσος κάνοντας λόγο για “χουντική συμπεριφορά Μητσοτάκη”.

Τόνισε πως “θεωρούσα ότι η παρακολούθησή μου είναι 100% βέβαιη γιατί είχα τις κατάλληλες πληροφορίες και τώρα η έρευνα της ΑΔΑΕ διέλυσε κάθε αμφιβολία.

Ζητώ δύο παραιτήσεις. Πρώτον, του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με αντάμειψε για την υποστήριξή μου, όταν ήταν υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ και αργότερα όταν διεκδικούσε την πρωθυπουργία, με τους κοριούς του κράτους – παρακράτους.

Θεωρώ, επίσης, ότι ο κ. Ντογιάκος, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρέπει να πάει να κάνει μια άλλη δουλειά γιατί είναι φανερό ότι δεν έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη που πρέπει να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και να εξασφαλίζει τα δικαιώματά μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

Τέλος, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου ακόμα και την ευγνωμοσύνη μου στην ΑΔΑΕ που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ξεπέρασε όλα τα εμπόδια για να προστατέψει τα συνταγματικά μου δικαιώματα.

Θα δώσω συνέχεια στην Ελλάδα και την ΕΕ σε αυτήν τη θλιβερή υπόθεση. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να δηλώνει ότι ήταν αντιστασιακός σε ηλικία 6 μηνών αλλά σε ώριμη πολιτική ηλικία πρέπει να του πω ότι έχει χουντική συμπεριφορά”.

Ντογιάκος: Η Cosmote μού ζήτησε γνωμοδότηση

Στο ρεπορτάζ του euractiv αναφέρεται ότι την έρευνα που επιχείρησε η ΑΔΑΕ στην Cosmote για τις παρακολουθήσεις Τέλλογου και Κύρτσου επιχείρησε να εμποδίσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.

Ο ανώτατος δικαστικός μίλησε στο Documento και εξέφρασε την άποψη ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι δε μπορεί να γίνει έρευνα, γιατί δεν είναι νόμιμη όταν ερωτήθηκε σχετικά από τη νομική σύμβουλο του ΟΤΕ, κ. Νικολαΐδου.

Όπως τονίζει ο κ. Ντογιάκος, η κ. Νικολαΐδου ήταν εκείνη που τον κάλεσε, ζητώντας του να γνωμοδοτήσει εάν η έρευνα είναι νόμιμη.

Μάλιστα, στο μεσοδιάστημα ο κ. Ντογιάκος φέρεται να μίλησε με τον κ. Ράμμο, πρόεδρο της ΑΔΑΕ που ήταν απολύτως κατηγορηματικός ότι η έρευνα ήταν νόμιμη, αλλά και με την ΕΥΠ

Όπως εξήγησε στον ιστότοπο της εφημερίδας, η άποψη που εξέφρασε δεν ήταν δεσμευτική, ενώ υποστήριξε ότι εκείνος δεν είπε στους υπευθύνους της Cosmote να σταματήσουν την έρευνα και να διώξουν τα κλιμάκια. Επιπλέον ανέφερε ότι διαπληκτίστηκε με την επικεφαλής του κλιμακίου της ΑΔΑΕ η οποία ζητούσε επιμόνως εγγράφως τη γνωμοδότησή του.

Ράμμος: Η ΑΔΑΕ απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας

O πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος αντέδρασε, όπως συνηθίζει, θεσμικά: “Είναι αυτονόητο ότι η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών συνεχίζει και μετά τη δημοσίευση του τελευταίου νόμου (5002/22) την από το Σύνταγμα (άρθρο 19§2) και τον εκτελεστικό αυτού νόμο (3115/03) επιτασσόμενη ελεγκτική της αρμοδιότητα, σε σχέση με την διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου, ως οφείλει.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται ανοικτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος. Προς εκτέλεση δε της δικαιοκρατικής της αποστολής συνεργάζεται, όπως εξ άλλου όλα τα πολιτειακά όργανα οφείλουν να πράττουν, με κάθε συναρμόδιο φορέα” υπογράμμισε στη σχετική δήλωσή του.

Cosmote: Ουδέποτε αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ

Ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει το δημοσίευμα και διαψεύδει ότι επιχειρήθηκε παρεμπόδιση της διαδικασίας από μέρους της, προχώρησε η Cosmote.

“Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην COSMOTE και σε σχετικό έλεγχο της ΑΔΑΕ, η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής, ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της. Η COSMOTE εξέφρασε προβληματισμό για την διαδικασία του ελέγχου, καθώς ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται. Η COSMOTE συνεργάζεται πάντα με όλες τις αρμόδιες Αρχές σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα