Προς συμφωνία οι 27 για το πλαφόν στο φυσικό αέριο -Στις 19 Δεκεμβρίου η απόφαση

 Προς συμφωνία οι 27 για το πλαφόν στο φυσικό αέριο -Στις 19 Δεκεμβρίου η απόφαση

Οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. βρίσκονται πολύ κοντά πριν από την οριστική συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε να «κλειδώσει» το θέμα στις 19 Δεκεμβρίου, στην επόμενη Σύνοδο για το Ενεργειακό.

Η απάντηση της Ρωσίας στο πλαφόν της ΕΕ στο πετρέλαιο: Πόσο σκληρά θα είναι τα «αντίποινα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του, τόνισε πως πρέπει να έχει βρεθεί λύση έως τις 19 Δεκεμβρίου, καθώς ο χρόνος πιέζει.

Σύμφωνα με το Politico, στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται ρητώς η απόφαση για οριστική λύση την επόμενη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για έναν μηχανισμό που θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις ενεργειακές αγορές και θα παρεμβαίνει όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο.

Στόχος, όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων, είναι να δημιουργηθεί ασφάλεια επάρκειας ενόψει του επόμενου χειμώνα (2023-2024), καθώς η κρίση θα έχει διάρκεια.

Σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να αναθέσουν στους υπουργούς Ενέργειας την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου σε ολόκληρο το μπλοκ την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι μια συμφωνία για τον λεγόμενο μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ως επί το πλείστον διευθετηθεί, εκτός από την απάντηση σε ένα κρίσιμο ερώτημα: ποια τιμή θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό;

Παρέμβαση Μητσοτάκη: Να κλείσει επειγόντως το θέμα του πλαφόν στις 19 Δεκεμβρίου

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την παρέμβασή του, νωρίτερα, σημείωσε πως ενώ η εντολή για τη διαμόρφωση ενός πλαφόν (μηχανισμού διόρθωσης τιμών) δόθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Ξεκαθάρισε δε ότι το ζήτημα θα πρέπει να κλείσει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, ενώ ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων -που εν τέλει έγινε- σχετική αναφορά για την ανάγκη να οριστικοποιηθεί επειγόντως το θέμα στις 19 Δεκεμβρίου.

Κατά τη συζήτηση για τις διατλαντικές σχέσεις που προηγήθηκε και ειδικότερα για τον αμερικανικό Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act), ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί συντεταγμένα και να στηρίξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, βάζοντας χρήματα στο τραπέζι και ενισχύοντας το RepowerEU.

Σχετικά Άρθρα