Παρασκήνιο: Όσα έγιναν στο PES – Ο Τσίπρας, η απουσία Ανδρουλάκη και οι… κεραυνοί Καστανίδη

 Παρασκήνιο: Όσα έγιναν στο PES – Ο Τσίπρας, η απουσία Ανδρουλάκη και οι… κεραυνοί Καστανίδη

Σε μια μάχη ιδεών και πολιτικής επιρροής κάλεσε του ευρωσοσιαλιστές ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. Η απουσία Ανδρουλάκη από την καθιερωμένη προσύνοδο ήταν ενδεικτική του χαμηλού βαρομετρικού που επικρατεί στο PES.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες ήταν βαρύ για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οι εν εξελίξει έρευνες στα γραφεία ευρωβουλευτών, τεχνοκρατών και συνεργατών τους βαραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση με τους ηγέτες και τους αξιωματούχους που βρέθηκαν στη βελγική πρωτεύουσα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής να μην κρύβουν την ανησυχία τους για τα μελλούμενα.

Το πλήγμα είναι βαρύ αλλά για τους σοσιαλδημοκράτες η υπόθεση Καϊλή αφήνει ένα βαθύ τραύμα. Αυτή την εικόνα μετέφεραν όσοι βρέθηκαν στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ώρες μετά το ξέσπασμα του Qatar Gate και πολλοί ήδη μιλούν για τη μεγαλύτερη κρίση αξιοπιστίας του ευρωπαϊκού θεσμού.

  • Η συζήτηση μεταξύ και των ευρωπαίων σοσιαλιστών επικεντρώθηκε γύρω από τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα για τη διάσωση του ευρωπαϊκού γοήτρου.

Σε αυτό το σκηνικό και με το ηθικό των ευρωπαίων ηγετών στα τάρταρα ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην προσύνοδο των PES και χωρίς περιστροφές έθεσε το κρίσιμο διακύβευμα για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

  • «Η επόμενη πολιτική μάχη για τις προοδευτικές δυνάμεις, με αυξημένες πιθανότητες για προοδευτική κυβέρνηση, θα είναι σε λίγους μήνες στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική αλλαγή».

Με αυτή τη φράση ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να δώσει ώθηση στη πολιτική συζήτηση και να δώσει από την πλευρά του ως παρατηρητής και συνομιλητής των ευρωσοσιαλιστών προοπτική στο τέλμα. Η υπόθεση Καϊλή φαίνεται ότι έχει εξοργίσει τα αδελφά κόμματα του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να μην παραστεί στην προσύνοδο επικαλούμενος την προετοιμασία της ομιλίας του στη σημερινή ΚΟ. Ωστόσο για όσους βρέθηκαν στην έδρα της ΕΕ αντιλήφθηκαν ότι το ζήτημα του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν η παρουσία από τη μια πλευρά του Αλέξη Τσίπρα και η πίεση που θα δεχόταν από την άλλη πλευρά από τους ηγέτες του PES για το γεγονός ότι επι μήνες η κα Καϊλή λειτουργούσε εκτός ορίων ηθικών και πολιτικών.

  • Τους λόγους της δυσαρέσκειας που επικρατεί για την περίπτωση της Εύας Καϊλή τους παρέθεσε με ενάργεια αλλά και χωρίς να μετρήσει τα λόγια του ο Χάρης Καστανίδης από το βήμα της Βουλής επιφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στο γόητρο του νεοεκλεγέντα προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας για αυτούς που ζουν από το κόμμα τους και για εκείνους που ζουν για το κόμμα τους, για εκείνους που διαγράφονται για τις ιδέες τους και για εκείνους που πατούν τον όρκο τους, ο κ. Καστανίδης έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στον κ. Ανδρουλάκη στο δρόμο προς την κάλπη:  

  • «Οι ηγέτες δεν διαγράφουν εκ των υστέρων ως τεθλιμμένοι».  

Ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του εισερχόμενος στην προσύνοδο έτεινε χείρα βοηθείας στον ανταγωνιστή αλλά και εν δυνάμει μελλοντικό του κυβερνητικό εταίρο του Νίκο Ανδρουλάκη παρά το οτι εκείνος επέλεξε να μην μπει στο ίδιο κάδρο μαζί του.

  • «Δεν είναι τυχαίο ότι παρότι μέλος της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η κα Καϊλή ήταν σε στενή συνεργασία περισσότερο με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ήταν διαπρύσιος υποστηρικτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σκληρός πολέμιος κάθε ιδέας, κάθε σκέψης για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα που είναι η μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».  

Ο κ. Τσίπρας είπε επι της ουσίας όλα όσα ο κ. Ανδρουλάκης θα ήθελε να πει ο ίδιος σε ένα άτυπο μεν αλλά υψηλού συμβολισμού πολιτικό όργανο των Βρυξελλών και της δικής ευρωπαϊκή οικογένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις επαφές του ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μην εμπλακεί στα εσωτερικά του PES ως τρίτος, ωστόσο έκανε το δικό του “πολιτικό κύκλο”, με τους ευρωσοσιαλιστές να αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για τον πρώην πρωθυπουργό.

Σχετικά Άρθρα