Αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα της Μαρίας Σπυράκη – Σχετίζεται η νέα υπόθεση με το Qatargate;

 Αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα της Μαρίας Σπυράκη – Σχετίζεται η νέα υπόθεση με το Qatargate;

Με ανακοίνωση της η ΝΔ αναστέλλει την κομματική ιδιότητα της Μαρίας Σπυράκη στο κυβερνών κόμμα.  Χθες βράδυ στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει «πολύ σοβαρή» την υπόθεση της ευρωβουλευτού, μετά το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για την άρση της ασυλίας της.

«Πληροφορήθηκα, την υπόθεση αυτή όσο ήμουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι μία σοβαρή υπόθεση. Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα. Θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στην Αθήνα, να μελετήσω το ζήτημα και να σας απαντήσω για το ζήτημα αυτό αύριο» είπε χθες βράδυ απαντώντας σε σχετική ερώτηση και σήμερα πρωί προχώρησε στην προσωρινή αποπομπή της από το κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σπυράκη έχει συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό να είναι υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επερχόμενες εκλογές.  Όσο διαρκεί η ανωτέρω απόφαση της αναστολής, η Μαρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

«Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας της Ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεσης για την οποία ελέγχεται.

Όσο διαρκεί η ανωτέρω απόφαση της αναστολής, η Μαρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές»

Το χρονικό της υπόθεσης

Η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, Λάουρα Κόβεσι, (σ.σ. «ξεψαχνίζει» τα πάντα σχετικά με τα ευρωπαϊκά χρήματα) ζήτησε την άρση της ασυλίας των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή και Μαρίας Σπυράκη.

  • Βάσει ερευνητικής έκθεσης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.

Βασίζεται σε μια άλλη έρευνα, διαφορετική από εκείνη που αφορά το Κατάρ, η οποία διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Στη λακωνική ανακοίνωσή της η εισαγγελία αναφέρει ότι αντικείμενο της έρευνας ήταν η χρήση των βουλευτικών αποζημιώσεων και συγκεκριμένα οι αμοιβές των κοινοβουλευτικών βοηθών.

H Εφ. Συν. επικοινώνησε με το γραφείο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως.

  • «Δεν σχολιάζουμε την έρευνά μας και δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για τη βελγική έρευνα. Πρόκειται για δύο έρευνες» είπαν. 

Ωστόσο, τόνισαν ότι: «Παρακαλώ σημειώστε ότι βρισκόμαστε επίσης σε επαφή με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου σχετικά με την αρμοδιότητα στην έρευνα για το Κατάρ».

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα υποστηρίξει την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη για να μπορέσει η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να προχωρήσει, αναφέρει σε ανακοίνωσή της (η Κ.Ο. του ΕΛΚ).

Σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο, η Ε. Καϊλή και η Μ. Σπυράκη δικαιούνται το τεκμήριο της αθωότητας.

Σχετικά Άρθρα