Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Άδικη η ποινή στον Ιμάμογλου, είμαστε βαθιά προβληματισμένοι – Μενέντεζ: Κατήφορος της Τουρκίας προς την απολυταρχία

 Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Άδικη η ποινή στον Ιμάμογλου, είμαστε βαθιά προβληματισμένοι – Μενέντεζ: Κατήφορος της Τουρκίας προς την απολυταρχία

Την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, δηλαδή της Άγκυρας, να καταδικάσει τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε ποινή φυλάκισης δυο ετών και επτά μηνών για «εξύβριση» επέκριναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας έμμεση αναφορά και στον Οσμάν Καβάλα.

«Η καταδίκη του τουρκικού καθεστώτος στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, καταδεικνύει τον συνεχιζόμενο κατήφορο της Τουρκίας προς την απολυταρχία» αναφέρει ο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, παίρνοντας κι αυτός θέση.

Η ανακοίνωση αναλυτικά

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι βαθιά προβληματισμένο και απογοητευμένο από τη σημερινή καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών με βάση τους νόμους περί εξύβρισης που στοχεύουν να περιορίσουν την άσκηση της ελεύθερης έκφρασης του. Αυτή η άδικη καταδίκη δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σεβασμό στις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, και εξακολουθούμε να ανησυχούμε πολύ για τις συνεχόμενες κατηγορίες στους ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία και την παρατεταμένη προφυλάκισή τους».

  • Την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου επέκρινε με σφοδρότητα και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ.

«Η καταδίκη του τουρκικού καθεστώτος στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, καταδεικνύει τον συνεχιζόμενο κατήφορο της Τουρκίας προς την απολυταρχία. Οι ελεύθερες εκλογές είναι η ψυχή της δημοκρατίας. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να απαγορεύσει στους πολιτικούς του αντιπάλους από το αξίωμα και ταυτόχρονα να υποκρίνεται ότι συμμερίζεται τις αξίες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής στο Twitter.

Σημειώνεται ότι η καταδικαστική απόφαση της Άγκυρας, που δεν επιτρέπει στον Ιμάμογλου να κατέλθει στις προεδρικές εκλογές, έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.

Ο Ιμάμογλου ανερχόμενος αστέρας της τουρκικής πολιτικής σκηνής όταν εξελέγη το 2019 – δικαζόταν για «εξύβριση» και ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει την δίκη του «πολιτική», καθώς διεξαγόταν λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Ιουνίου 2023 στην Τουρκία. Στη διάρκεια προηγούμενης ακροαματικής συνεδρίασης τον Νοέμβριο, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Ιμάμογλου ποινή φυλάκισης από 15 μήνες έως τέσσερα χρόνια για ένα σχόλιό του που θεωρήθηκε «εξύβριση» των μελών του τουρκικού Εκλογικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ήταν μεταξύ των λίγων ηγετών της αντιπολίτευσης που οι δημοσκοπήσεις τους φέρουν να κερδίζουν τον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρή οικονομική κρίση και πληθωρισμό που επισήμως τρέχει με ρυθμό γύρω στο 85%.

Σχετικά Άρθρα