Ο Τσίπρας στην προσύνοδο ηγετών του PES 

 Ο Τσίπρας στην προσύνοδο ηγετών του PES 

Με ένα ευρωκοινοβούλιο να σπαράσσεται από τις αποκαλύψεις για το Qatar Gate και την εμπλοκή της «δεξιόστροφης» Εύας Καϊλή, στο μυαλό όλων επανέρχονται οι εποχές της ώσμωσης των συντηρητικών με τους σοσιαλιστές.

Η εποχή του «μεγάλου συνασπισμού» μπορεί να έχει παρέλθει ωστόσο οι δεσμοί δεν φαίνεται να έχουν κοπεί οριστικά, αλλά εξακολουθούν να πληγώνουν τους σοσιαλδημοκράτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί μόνος στην προσύνοδο του PES σε μια συνεδρίαση που θα διεξαχθεί υπο τη σκιά των αποκαλύψεων για τους πρώην και εν ενεργεία σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές που κατηγορούνται στην πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς  και η οποία σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είχε φτάσει να διχάζει και το ίδιο το SnD.

  • Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε προ ολίγων ημερών το ψήφισμα καταδίκης του Κατάρ με τη μισή ευρωομάδα των σοσιαλιστών να συντάσσεται με τη γραμμή του ΕΛΚ που επιχείρησε από την αρχή να μην προκύψει καν το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου σε μια συζήτηση που προκλήθηκε με αφορμή τις δηλώσεις της πρώην αντιπροέδρου του σώματος Εύας Καϊλή για τον εργασιακό «παράδεισο» του καταριανού μουντιάλ.

Μόλις χθες στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου μια ακόμη συζήτηση για την κατάσταση των Δημοσιογράφων και την ελευθερία στην ενημέρωση έριχνε και πάλι βαριά σκιά για τη χώρα μας η οποία βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο αυτή τη φορά όχι για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων  και την ελευθερία στην ενημέρωση.

Τα πυρά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη κυριάρχησαν με το κλίμα να βαραίνει επικίνδυνα για τη χώρα.

Σε αυτό το κλίμα η παρουσία του κ. Τσίπρα με το ρόλο του παρατηρητή στην προσύνοδο των ηγετών του PES αποκτά για μια ακόμη φορά πρόσθετο ειδικό βάρος καθώς επαναφέρει το ρολόι της ιστορίας στην εποχή που ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς καλούσε τις σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες της Ευρώπης να συγκροτήσουν το περίφημο προοδευτικό μέτωπο.

  • Δεν έχουν περάσει ωστόσο παρά ελάχιστοι μήνες από τότε που ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρούσε σε ειδική αποστολή στις Βρυξέλλες να δρομολογήσει την άμεση απομάκρυνση Τσίπρα απο παρατηρητής στο PES παρασυρμένος απο τον αέρα νίκης και το μιντιακό κλίμα που είχε δημιουργηθεί αμέσως μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Η προσπάθειά του δεν ευοδώθηκε και οι σοσιαλδημοκράτες του PES δεν κρύβουν εδώ και χρόνια την “ανάγκη” του να έχουν στο ίδιο τραπέζι και κ. Τσίπρα.  Οι χθεσινές δηλώσεις  του Κυριάκου Μητσοτάκη  σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη  ήρθαν όμως να σφραγίσουν τις εξελίξεις. 

Η επίθεση του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του κ. Ανδρουλάκη  λειτούργησαν περισσότερο υποστηρικτικές στην προσπάθεια συγκρότησης αυτού του προοδευτικού σχηματισμού το οποίο έχει ήδη να υλοποιείται σε σειρά ευρωπαϊκών κρατών.

  • Το να μιλήσει κανείς για πολιτικό «προξενιό» μέσω PES θα ήταν παρακινδυνευμένο από αυτή κιόλας την προσύνοδο.

Αυτό όμως που μπορούν να πουν τώρα με βεβαιότητα από την Κουμουνδούρου είναι ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ για την προοδευτική κυβέρνηση «για να στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση» είναι η πλέον ρεαλιστική λύση.

Μέχρι τις κάλπες ωστόσο είναι δεδομένο ότι τα δυο κόμματα και οι δυο αρχηγοί θα φτάσουν ως δυο ξένοι… 


Σχετικά Άρθρα