Φυσικό αέριο: Η Gazprom μείωσε την ροή στην Ευρώπη, ενώ την αύξησε προς την Κίνα – Θολό το τοπίο με το πλαφόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 Φυσικό αέριο: Η Gazprom μείωσε την ροή στην Ευρώπη, ενώ την αύξησε προς την Κίνα – Θολό το τοπίο με το πλαφόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο χειμώνας αρχίζει να μπαίνει για τα καλά σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, με τη Gazprom να απειλεί το τελευταίο διάστημα με μείωση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εξάγει στη γηραιά ήπειρο, ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις.

Την Πέμπτη (15/12) ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής σε ότι αφορά το φυσικό αέριο που επεξεργάζεται και εξάγει.

Η παραγωγή ανήλθε σε 394,1 δισ. κυβικά μέτρα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 15ης Δεκεμβρίου, μειωμένη κατά 19,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, την ίδια περίοδο οι εξαγωγές προς τις χώρες εκτός CIS (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών – Πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες) μειώθηκαν κατά 45,1% στα 97,8 δισ. κυβικά μέτρα.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia αυξάνονται στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης διμερούς σύμβασης μεταξύ της Gazprom και της CNPC (Εθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας), δήλωσε η πρώτη. Οι προμήθειες υπερβαίνουν τακτικά τους ημερήσιους συμβατικούς όγκους, μεταδίδει το Interfax.

Υπενθυμίζεται, ότι περίπου πριν από έναν μήνα, σε γραπτή δήλωση της Gazprom, αναφέρθηκε ότι διαπιστώθηκε πως μέρος του φυσικού αερίου που στάλθηκε στη Μολδαβία, παρέμεινε στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση τονίστηκε ότι η ποσότητα φυσικού αερίου που αποστέλλει η Gazprom στο σημείο Suca για τη Μολδαβία είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα φυσικού αερίου που αποστέλλεται από την Ουκρανία στη Μολδαβία: «Εάν η ανισορροπία στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου που παρέχεται για τη Μολδαβία μέσω της Ουκρανίας συνεχοζίταν, η Gazprom θα άρχιζε να μειώνει την παροχή από το σημείο Suca», είχε προειδοποιήσει.

Σημειώνεται, ότι στις 10 Μαΐου, η Ουκρανία διέκοψε τις παραδόσεις στο σημείο διανομής Sohranivka, μέσω του οποίου διέρχεται το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενώ οι παραδόσεις αερίου συνεχίζονται μόνο από το σημείο Suca.

Στον «αέρα» το πλαφόν για το φυσικό αέριο

Εν το μεταξύ, την Τρίτη (13/12) Στο κενό φαίνεται πως έπεσε ακόμα μία προσπάθεια συμβιβασμού για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τοπίο συνεχίζει να παραμένει θολό, ακόμα και μετά τη νέα συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για ένα έκτακτο Συμβούλιο επί τους θέματος.

Οι διαφωνία μεταξύ των χωρών μελών αφορά στον αντίκτυπο ενός τέτοιου μέτρου, που αποτελεί μέρος της προσπάθειας του μπλοκ να πλήξουν τα έσοδα της Ρωσίας ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Η πρόταση ανωτάτου ορίου τιμών φέρνει αντιμέτωπες μια ομάδα πέντε σκεπτικιστών χωρών: Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Ουγγαρία, έναντι περίπου 16 κρατών που συμφωνούν με την ιδέα.

Υπάρχουν δε και τεχνικά ζητήματα, αφού οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να βασίζεται σε λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του πόσο υψηλό θα είναι το όριο τιμής, σε ποιες συμβάσεις φυσικού αερίου θα ισχύει, και ποιες θα είναι οι διασφαλίσεις, όπως πχ να δοθεί η δυνατότητα στην ΕΕ να αναστείλει το ανώτατο όριο αμέσως εάν έχει ανεπιθύμητες συνέπειες.

Σχετικά Άρθρα