Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας έως τα… Πασχοχριστούγεννα

 Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας έως τα… Πασχοχριστούγεννα

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει από τα βορειοδυτικά την Τετάρτη ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα γίνει αισθητή από την Πέμπτη. Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν έως και την Κυριακή (18/12).

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η πρόγνωση της απόκλισης της θερμοκρασίας από τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής σε ύψος 1500 μέτρων έως το βράδυ της Δευτέρας 19/12. Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη.

Για αύριο, Τετάρτη αναμένονται βροχές κατά διαστήματα και σποραδικές καταιγίδες με άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στα βορειοδυτικά.

Πιο αναλυτικά, νεφώσεις με βροχοπτώσεις κατά διαστήματα αναμένονται σε όλη τη χώρα. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά κύριο λόγο στην Πελοπόννησο, στο Νότιο Ιόνιο και στα Δωδεκάνησα έως το πρωί και από το απόγευμα στο Βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη έως το πρωί και προς το τέλος του 24ώρου.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις ενώ βροχοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως έως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, στη συνέχεια θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 2 μποφόρ ενώ προς το βράδυ θα γίνουν νότιοι έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη έως το πρωί και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες, τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

  • Ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για «Πασχούγεννα», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να σχολιάσει ότι ο καιρός των Χριστουγέννων θα μοιάζει πιο πολύ με αυτόν του Πάσχα. 

«Προς τα Χριστούγεννα θα οδηγηθούμε με ήπιο καιρό χωρίς δηλαδή αξιόλογα κρύα. Στο ερώτημα αν θα έχουμε βροχές και αν θα είναι ισχυρές δεν μπορούμε να απαντήσουμε μιας και η ανάλυση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μπορεί να ρίξει λίγο φως θερμοκρασιακά, στα υπόλοιπα όμως υπάρχει πυκνό σκοτάδι, το οποίο θα αρχίσει να αραιώνει μέρα με τη μέρα.

Άρα λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι πιο πολύ Πάσχα θα θυμίζει ο καιρός παρά Χριστούγεννα. Που σημαίνει ότι τα πολλά χιόνια με τα σκληρά κρύα απομακρύνονται αρκετά. Οι βροχές όμως μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους με “μαλακό” όμως θερμοκρασιακά καιρό. Κάπως έτσι δεν είναι και το Πάσχα;

Πάμε προς Πασχούγεννα λοιπόν και βλέπουμε για πιο έντονα κρύα πιθανότατα προς το τέλος του χρόνου ή και πιο μετά», έγραψε, μεταξύ άλλων, σε μακροσκελή ανάρτησή του.

Σχετικά Άρθρα