Politico: Ποιός είναι ο “γίγαντας” που διακίνησε το μαύρο χρήμα προς τον Παντσέρι- Νέα στοιχεία στο φως

 Politico: Ποιός είναι ο “γίγαντας” που διακίνησε το μαύρο χρήμα προς τον Παντσέρι- Νέα στοιχεία στο φως

Αντόνιο Παντσέρι

Τα χρήματα που βρέθηκαν (σε κολλαριστά χαρτονομίσματα, κάποια μόνο από τα οποία προήλθαν από βελγική τράπεζα) προήλθαν από κάποιον που αποκαλούσαν «γίγαντα», στο πλαίσιο της έρευνας των βελγικών αρχών και του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Μισέλ Κλαιζ, όπως γράφει το Politico.

Και αυτός ο αινιγματικός «γίγαντας» συνδέθηκε με μια πιστωτική κάρτα. Αυτή η πιστωτική κάρτα βρισκόταν στα χέρια της συζύγου και της κόρης του Pier Antonio Panzeri, πρώην βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι τη χρησιμοποιούσαν για δικούς τους σκοπούς.

Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές σουρεαλιστικές λεπτομέρειες που κρύβονται σε ένα αίτημα έκδοσης από έναν Βέλγο εισαγγελέα (Κλαιζ) που προσπαθεί να αποκαλύψει εάν το Κατάρ και το Μαρόκο αγόρασαν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η οικογένεια του Panzeri είναι μέρος μιας διευρυνόμενης διεθνούς έρευνας που έχει ήδη συλλάβει μια εξέχουσα ευρωβουλευτή, την Eva Kaili, και άφησε τις Βρυξέλλες να αναρωτιούνται ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος.

Σύμφωνα με το αίτημα έκδοσης που είδε το Politico, ο Panzeri, πρώην ιταλός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, κατηγορείται ότι στηρίχθηκε στους πρώην συναδέλφους του στο Κοινοβούλιο προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου — και πήρε χρήματα για να το κάνει.

Η σύζυγος του Panzeri, Maria Dolores Colleoni, και η κόρη του Silvia Panzeri «φαίνεται να έχουν πλήρη επίγνωση των δραστηριοτήτων», λέει, «και να συμμετέχουν ακόμη και στη μεταφορά των δώρων».

Ο άνθρωπος πίσω από αυτά τα δώρα; Ο Abderrahim Atmoun, πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, σύμφωνα με το έγγραφο.

Είναι όμως ο Atmoun ο γίγαντας; Δεν αναφέρεται αλλά οι υποψίες εκεί οδηγούν.

Το αίτημα έκδοσης περιλαμβάνει επίσης προσωπικές λεπτομέρειες οικογενειακών συζητήσεων. Γίνεται κουβέντα για χρήματα και παζάρια για πολυτελή σχέδια διακοπών.

Η σύζυγος του Panzeri, αναφέρει, «είχε ρίξει μια ματιά στις τιμές για ένα οικογενειακό ταξίδι κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων» και «του είπε ότι δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψει 100.000 ευρώ για τις διακοπές, όπως πέρυσι, και σκέφτηκε ότι η τρέχουσα πρόταση, δηλαδή 9.000 ευρώ το άτομο μόνο για τη διαμονή, ήταν πολύ ακριβή».
Το έγγραφο καταγράφει τη γλωσσική επιλογή της Colleoni για να υπονοήσει την ενοχή του Panzeri. Περιγράφει πώς συζήτησε τα επιχειρηματικά ζητήματα του Panzeri, σημειώνοντας ότι προτιμούσε τη γαλλική λέξη ” combins ” – ή “schemes” στα αγγλικά – “για να αναφέρεται στα ταξίδια και τις επιχειρήσεις του συζύγου της”.

Η λέξη, γράφουν οι ερευνητές, «είναι υποτιμητική και υποδηλώνει ότι ο σύζυγός της χρησιμοποιεί έξυπνα και συχνά παράνομα μέσα για να πετύχει τους στόχους του».

Το έγγραφο αναφέρει επίσης τη σύζυγο του Panzeri να παροτρύνει τον σύζυγό της να ανοίξει έναν βελγικό τραπεζικό λογαριασμό. Και προφανώς επέμεινε «ότι δεν ήθελε να κάνει πράγματα και κάθε είδους επεμβάσεις χωρίς εκείνη να μπορεί να τον ελέγξει».

Παρόμοιες καταγγελίες βαρύνουν και την κόρη του ζευγαριού, Σίλβια, στο έγγραφο.

Μιλώντας για τα δώρα από τον πρέσβη του Μαρόκου, το έγγραφο διευκρινίζει ότι «τα αδικήματα αναφέρονται στη μεταγραφή των τηλεφωνικών μηνυμάτων, κατά την οποία η κ. Panzeri έκανε σχόλια για την παροχή των «δώρων» από τα οποία προφανώς ωφελήθηκε στη συνέχεια».

Τόσο η μητέρα όσο και η κόρη κατηγορούνται στο έγγραφο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα των προϊόντων του εγκλήματος. Κινδυνεύουν έως και πέντε χρόνια φυλάκιση.

Το έγγραφο τόνισε ότι και οι τρεις είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους και καθιστά σαφές ότι τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2021 και 8 Δεκεμβρίου 2022, όταν η ιταλική αστυνομία τους έθεσε υπό κράτηση.

Το ζευγάρι αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραξία στις ιταλικές αρχές, οι οποίες συμφώνησαν ότι μπορούν να εκδοθούν στο Βέλγιο. Ο Atmoun, ο Μαροκινός πρέσβης, δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για σχόλιο από το Politico.

Σχετικά Άρθρα