Politico: Η ακροδεξιά πανηγυρίζει για το Qatar Gate – Πυρά κατά της ΕΕ για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 Politico: Η ακροδεξιά πανηγυρίζει για το Qatar Gate – Πυρά κατά της ΕΕ για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Για χρόνια κατηγορούν τους ηγέτες της ΕΕ ότι αψηφούν το κράτος δικαίου, καταπιέζουν μειονότητες και διατηρούν δυσάρεστες δεσμούς με ξένα καθεστώτα όπως αυτό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία.

Αλλά τώρα, καθώς ένα σκάνδαλο διαφθοράς κλονίζει τις Βρυξέλλες, παγιδεύοντας ένα ανώτερο στέλεχος της κεντροαριστεράς, οι ηγέτες της ακροδεξιάς της Ευρώπης αισθάνονται ότι το παπούτσι είναι στο άλλο πόδι — και πέφτουν στην επίθεση εναντίον ενός κατεστημένου υπέρ της ΕΕ που έχει προεδρεύσει της τεράστιας διαφθοράς ενώ τους έκανε διαλέξεις για το πώς να διοικούν τις χώρες τους.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι δεξιοί, από τη Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν μέχρι τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα μπορεί να επιδιώξουν να μετατρέψουν το σκάνδαλο σε πολιτικό όπλο – ως μοχλός στις διαμάχες του κράτους δικαίου με τις Βρυξέλλες και για να δημιουργήσουν ρεύμα κατά της ΕΕ ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2024.

«Μας έσυραν στη λάσπη για ένα εντελώς διαφανές και νόμιμο δάνειο από μια τσέχικη -ρωσική τράπεζα», έγραψε στο Twitter η επικεφαλής του Εθνικού Ράλι Λεπέν, αναφερόμενη σε δάνειο 9 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισε το κόμμα της το 2014. «Ταυτόχρονα, το Κατάρ παρέδιδε βαλίτσες γεμάτες μετρητά σε όλους αυτούς τους διεφθαρμένους ανθρώπους που υποτίθεται ότι βρίσκονται στο «στρατόπεδο των καλών».

Στην Ουγγαρία, ο Orbán, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί σε έναν επικό αγώνα με τις Βρυξέλλες για τις αποτυχίες του κράτους δικαίου στη χώρα του, χλεύασε την ΕΕ σε ένα δικό του tweet, γράφοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ανησυχεί σοβαρά για τη διαφθορά στην Ουγγαρία» σε μια φωτογραφία. των ηγετών του κόσμου που έσκασαν από τα γέλια.

Οι Πολωνοί νομοθέτες από το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο είναι επίσης σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες για παραβιάσεις του κράτους δικαίου, έκαναν παρόμοιο τρολάρισμα, επισημαίνοντας ότι η ευρωβουλευτής Έβα Καϊλή, η πιο εξέχουσα ύποπτη στην υπόθεση διαφθοράς στο Κατάρ, ήταν έντονος επικριτής της χώρας τους.

«Γεννιέται το ερώτημα: Πού είναι το πρόβλημα με το κράτος δικαίου; Στην Πολωνία ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση;». δήλωσε ο Dominik Tarczyński, ευρωβουλευτής του κυβερνώντος πολωνικού κόμματος.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι ένα διαφανές όργανο και η υποστήριξη προς τους Σοσιαλιστές όπως η Εύα Καϊλή εκθέτει τις αξίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και γελοιοποιεί αυτό το θεσμικό όργανο της ΕΕ», δήλωσε ο Bogdan Rzońca, άλλος βουλευτής του PiS.

Πολιτικός αντίκτυπος

Οι κραυγές υποκρισίας από την ευρωπαϊκή ακροδεξιά ήρθαν καθώς η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε νέες επιδρομές την Τρίτη, αποκλείοντας περισσότερα γραφεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων η Καίλή και ο Ιταλός σύντροφός της, Francesco Giorgi, παραμένουν υπό κράτηση με κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ο Καϊλί πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον Βέλγου δικαστή την Τετάρτη.

Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και της προέδρου του Κοινοβουλίου Roberta Metsola, έχουν παραταχθεί για να καταδικάσουν το εύρημα με αυστηρούς όρους, δεσμευόμενοι να πατάξουν τη διαφθορά σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα οποία απασχολούν περισσότερους από 60.000 ανθρώπους.

Αλλά για την ακροδεξιά, η οποία σε πολλές χώρες αυτοπροβάλλεται ως εχθρός των γραφειοκρατών της ΕΕ που «δίνουν μάθημα», αυτά τα λόγια ήταν κούφια καθώς είπαν ότι οι ισχυρισμοί που αποκαλύφθηκαν από την περασμένη Παρασκευή υπογραμμίζουν μόνο τα δύο μέτρα και σταθμά των ελίτ της ΕΕ που σπεύδουν να καταδικάζουν την Πολωνία και την Ουγγαρία, αλλά αποτυγχάνουν να καθαρίσουν στο κατώφλι τους.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση λατρεύει να δίνει μαθήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Δίνει μαθήματα στην Ουγγαρία. Δίνει μαθήματα στην Πολωνία. Δίνει ακόμη και μαθήματα στον [Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνόρων] Frontex. Θα ήταν πολύ καλύτερο να αρχίσει να καθαρίζει το σπίτι της», δήλωσε ο Philippe Olivier, ευρωβουλευτής του National Rally και στενός συνεργάτης της Le Pen.

Η έρευνα ήταν πιθανό να προσελκύσει περισσότερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων άλλων πολιτικών ομάδων στο Κοινοβούλιο, και θα αυξήσει τον έλεγχο της φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται υπό πίεση για τους όρους μιας συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε με την Pfizer για την αγορά εμβολίων για τον COVID-19, πρόσθεσε.

Λιγότερο από δύο χρόνια πριν οι ψηφοφόροι της ΕΕ κατευθυνθούν στις κάλπες για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο, ο Ολιβιέ προέβλεψε ότι το σκάνδαλο διαφθοράς θα είχε πολιτικό αντίκτυπο στη Γαλλία, όπου η Λεπέν έχει φτάσει δύο φορές στον τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών, για να ηττηθεί και οι δύο φορές από τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι άνθρωποι έχουν ήδη την αίσθηση ότι η ΕΕ είναι μια γιγάντια μηχανή λήψης κανόνων χωρίς επίβλεψη», είπε. «Αυτό απλώς προσθέτει στην εικόνα, οπότε είμαι αισιόδοξος».

Ακόμη και στα αριστερά, ορισμένοι πολιτικοί αναγνώρισαν ότι οι ισχυρισμοί, που μέχρι στιγμής αφορούν μέλη της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Κοινοβούλιο, θα ήταν επιζήμιοι επειδή δημιουργούν μια ισοδυναμία μεταξύ σοσιαλιστών που κατηγορούνται ότι πήραν χρήματα από το Κατάρ και δεξιών που πήραν χρήματα από την Ρωσία.

Σχετικά Άρθρα