Δανία: Σκάνδαλο με τη Danske Bank – Τεράστιο πρόστιμο για ξέπλυμα χρήματος

 Δανία: Σκάνδαλο με τη Danske Bank – Τεράστιο πρόστιμο για ξέπλυμα χρήματος

Σάλος με το σκάνδαλο Danske Bank στη Δανία. Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας καλείται να πληρώσει 3,5 δισ. κορώνες (470 εκατ. ευρώ) πρόστιμο για να σταματήσει η δίωξη για σκάνδαλο ξεπλύματος όπου εμπλέκεται η θυγατρική της στην Εσθονία, όπως ανακοίνωσε η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας.

Το πρόστιμο «είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ στη Δανία, στον τομέα για το ξέπλυμα χρήματος», υποστήριξε ο εισαγγελέας Γενς-Κρίστιαν Μπούλοου.

«Είναι εξαιρετικά σοβαρό μια τράπεζα να μην διαθέτει εταιρική διακυβέρνηση και απαραίτητους εσωτερικούς ελέγχους στον τομέα του ξεπλύματος χρήματος και να μην αντιδρά σωστά και γρήγορα στις προειδοποιήσεις που αφορούν ένα ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος», επεσήμανε.

Το τραπεζικό ίδρυμα, που είχε παραδεχθεί κενά στην προέλευση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από το 2007 έως το 2015 ύψους 200 δισ. ευρώ μέσω της εσθονικής θυγατρικής του, έχει επενδύσει πολλά για να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία.

Το 2018, ένας εσωτερικός έλεγχος αποκάλυψε μια σειρά από σημαντικά κενά στα συστήματα διακυβέρνησης και ελέγχου της τράπεζας και ο γενικός της διευθυντής Τόμας Μπόργκεν παραιτήθηκε. Ο Μπόργκεν, ο οποίος διώκετε από μια ομάδα διεθνών επενδυτών, αθωώθηκε πρωτόδικα.

Η Δανία κατέσχεσε κέρδη της τράπεζας

Εκτός από το πρόστιμο, το κράτος της Δανίας κατέσχεσε κέρδη ύψους 1,25 δισ. κορωνών (168 εκατ. ευρώ) από συναλλαγές στην εσθονική θυγατρική της, που έχει κλείσει, όπως αυτές άλλων χωρών της Βαλτικής και η ρωσική θυγατρική της.

Στις ΗΠΑ, η Danske Bank ομολόγησε την ενοχή της και συμφώνησε να πληρώσει 2 δισ. δολάρια για τη διευθέτηση των ερευνών για την απάτη εις βάρος αμερικανικών τραπεζών.

Το ποσό ανακοινώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου στη διάρκεια της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου.

Από τα τέλη του 2017, η μετοχή του ομίλου έχει χάσει τη μισή της αξία. Στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, η μετοχή παρέμεινε σταθερή, στις 129 κορώνες σήμερα.

Σχετικά Άρθρα