Κουμουνδούρου: Το σκάνδαλο Καϊλή στερείται… συμψηφισμών – Πώς καταρρέει οριστικά το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

 Κουμουνδούρου: Το σκάνδαλο Καϊλή στερείται… συμψηφισμών – Πώς καταρρέει οριστικά το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Η Εύα Καϊλή ήταν εκ των πρωταγωνιστών του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου στο χώρο της κεντροαριστεράς και του λεγόμενου ακραίου κέντρου. Κανείς από τους μπροστάρηδες του μπλοκ των προσωπικοτήτων που το έστησαν είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ δεν έχει βγει να μιλήσει για το Qatar Gate ή την προβεβλημένη πολιτικό.

Η μετριοπαθής στάση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη και αδυναμία της κυβέρνησης να κάνει τους συνήθεις συμψηφισμούς με το ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σκάνδαλο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων η κυβέρνηση βρήκε το αφήγημα του κ. Πιτσιόρλα για να πει ότι «και επι ΣΥΡΙΖΑ γίνονταν παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ» ή ότι «και επι ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε το Pegasus» για το παράκεντρο των παρακολουθήσεων.

Στο σκάνδαλο Πάτση η κυβέρνηση βρήκε και σε αυτή την περίπτωση την ευκαιρία να πει ότι «επι ΣΥΡΙΖΑ» γίνονταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

  • Σε κάθε περίπτωση οι συμψηφισμοί της ΝΔ και της αμυνόμενης κυβερνητικής πτέρυγας που αισθανόταν την ανάγκη να υπερασπιστεί πρόσωπα και καταστάσεις κατά περίπτωση έδιναν μια πολιτική ανάσα στην πίεση τόσο της αντιπολίτευσης όσο όμως και της κοινής γνώμης.

Για το Qatar Gate των Βρυξελλών και της Εύας Καϊλή του ΠΑΣΟΚ και του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου τα πράγματα είναι τώρα εντελώς διαφορετικά παρατηρούν από την Κουμουνδούρου. Η υπόθεση Καϊλή έχει μια ποιοτική διαφορά ικανή να αναδιατάσσει στον παρόντα χρόνο στρατηγικές κομματικές και ατομικές.

  • Οι αναφορές οτι η διαφθορά δεν έχει πατρίδα ούτε κομματική προέλευση ούτε χρώμα δεν φαίνονται αρκετές για να διασκεδάσουν κατ’ ελάχιστο τις εντυπώσεις.

Είναι από τις σπάνιες φορές τα τελευταία χρόνια που η ΝΔ έχει ξεμείνει από επιχειρήματα για να βάλει στο κάδρο μιας ζοφερής υπόθεσης και τον ΣΥΡΙΖΑ κατά πάγια τακτική της. Έχει απέναντι μόνο το ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη των δυο κομμάτων να τσακώνονται για την «ιδιοκτησία» της κας Καϊλή.

Τα περι μεταγραφής αεροδρομίου και δούρειου ίππου ο Αλέξης Τσίπρας τα χαρακτήρισε σωστά, ωστόσο το μήνυμά του στον κ. Ανδρουλάκη ήταν ξεκάθαρο:

  • Η Τροία αλώθηκε και η ανακάλυψη του δούρειου ίππου ήταν απλά η τραγική ειρωνεία στο ιστορικό μιας πρόσκλησης που έχει απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Ανδρουλάκη πολλούς μήνες πριν να πάρει θέση απέναντι στο μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων.

Στη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κ. Ανδρουλάκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να μην φαλκιδευτεί η προοπτική του σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή των εκλογών με την απλή αναλογική και εξ αυτού του λόγο επιλέγει να μην χτυπήσει σε μια εξαιρετικά δύσκολη φάση για το ΠΑΣΟΚ και ενώ θα μπορούσε να εξάγει πολύτιμα επικοινωνιακά οφέλη.

  • Το σκάνδαλο Καϊλή αναδιατάσσει τις πολιτικές δυνάμεις ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι είναι νωρίς για ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό.

Στη Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να ξορκίζουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην δυναμική που ανέπτυξε μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την αντίδραση των ψηφοφόρων σε μια υπόθεση που θυμίζει ΠΑΣΟΚ άλλων εποχών και με τα σύμβολα του κόμματος αποκατεστημένα στη μαρκίζα και στο τίτλο.

Πάντως πολλοί ήταν εκείνοι που παρατηρούσαν μια αναστροφή των ρόλων. Το διμέτωπο αγώνα που έκανε μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ τον κάνει πλέον η ΝΔ. Η κυβέρνηση βάλει κατά Τσίπρα και Ανδρουλάκη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να χρεώνει εξίσου «υποκρισία» στους δυο πολιτικούς αρχηγούς.

Σχετικά Άρθρα