Το “αδιανόητο” έγινε νοητό…-Τι θα κάνουν Καραμανλής και Σαμαράς

 Το “αδιανόητο” έγινε νοητό…-Τι θα κάνουν Καραμανλής και Σαμαράς

Οι Κώστας Καραμανλής (από τα Ανώγεια) και Αντώνης Σαμαράς (από το Παλάς) σκιαγράφησαν μία διαχωριστική γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, κάτι που ουσιαστικά λειτούργησε ως πίστωση χρόνου στον πρωθυπουργό. Είπαν και οι δύο πως είναι “αδιανόητο” να έχει συμβεί παρακολούθηση από την ΕΥΠ σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη και άλλων πολιτικών και δημοσιογράφων.

Με την αποκάλυψη του Documento για την παρακολούθηση (επί ένα χρόνο με αλεπάλληλες “νόμιμες επισυνδέσεις” για λόγους …εθνικής ασφάλειας) του στόχου 5046c, το αδιανόητο έγινε νοητό.

Κι εδώ ξεκινούν τα ερωτήματα:

Θα αποδεχθούν τη νέα κυβερνητική γραμμή (αναδίπλωση) πώς αυτό οφείλεται στην “εκτός πλαισίου” δράση κάποιων εντός της ΕΥΠ και στα “ρυπαρά δίκτυα”, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Άρα, θα υιοθετήσουν την άποψη πως ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε ότι η (υπό την αρμοδιότητά του) ΕΥΠ παρακολουθούσε ακόμα και υπουργούς; Θα πράξουν το ίδιο όταν -διότι θα συμβεί- δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία ακόμα και για την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρου;

Θα εφησυχάσουν και θα αποδεχθούν την πιθανή -κατά πληροφορίες- αντίδραση της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης (Ισ. Ντογιάκος) για επίρριψη των ευθυνών (ποινικών) στους δύο υποδιοικητές της ΕΥΠ, οι οποίοι παύθηκαν με τη νομοτεχνική βελτίωση της τελευταίας στιγμής στο τελευταίο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ; Και θα λήξει εκεί το θέμα;

Πώς θα εκφραστούν, επίσης, στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό στη Βουλή; Θα δώσουν ανευ ουδενός αστερίσκου ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;

Απαντήσεις ακόμα δεν υπάρχουν, και όπως φαίνεται οι όποιες αντιδράσεις των κ.κ Καραμανλή και Σαμαρά μπορεί να μην είναι κοινές. Ο δεύτερος, ίσως μπει σε μία άλλη διαδικασία που θα εξασφαλίζει το εύρος της επιρροής του στη Ν.Δ. Ο πρώτος; Συνομιλητές του Κώστα Καραμανλή έλεγαν πριν λίγο καιρό ότι προτίθεται να παρέμβει “εάν υπάρξουν αποδείξεις”. Αποδείξεις, πλέον, υπάρχουν, και θα υπάρξουν κι άλλες, ως εκ τούτου το αδιανόητο έγινε νοητό.

Ο πρώην διευθυντής του “Βήματος της Κυριακής” ανάρτησε την εξής πληροφορία στο twitter:

Τι μπορούν, πραγματικά, να κάνουν, όμως, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, όταν η πλειονότητα της Κ.Ο της Ν.Δ ενδιαφέρεται μόνο για την επανεκλογή της και για τη νομή της εξουσίας, κάτι που επί του παρόντος μπορεί να εξασφαλίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και όταν γνωρίζουν πώς 50 από αυτούς θα χάσουν την έδρα τους στην πρώτη Κυριακή των εκλογών με απλή αναλογική, και θα εξαρτώνται άμεσα από τις λίστες της δεύτερης κάλπης, άρα από την βούληση του πρωθυπουργού.

Όταν, επίσης, ο ιδιος ο Κωστής Χατζηδάκης απάλλαξε τον πρωθυπουργό από τις όποιες ευθύνες του, αποδεχόμενος ότι “δεν γνώριζε”, και στάθηκε δίπλα του σε κομματική εκδήλωση το σαββατοκύριακο, τι πραγματικά μπορούν να κάνουν οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής;

Λοιπόν, το πιθανότερο είναι πως θα περιμένουν, κρατώντας αποστάσεις ψυχρότητας, μέχρι τις εκλογές. Εκεί θα κριθούν όλα. Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης νικήσει και σχηματίσει κυβέρνηση, τότε…”περασμένα ξεχασμένα”. Εάν χάσει, ή ΔΕΝ μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, λόγω της ατμόσφαιρας των υποκλοπών, τα πράγματα αλλάζουν. Φυσικά, η επανάληψη, στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι μήτηρ μαθήσεως, υπό την έννοια ότι νέες αποκαλύψεις για παρακολούθηση των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων, ή και άλλων υπουργών, θα βαρύνει περισσότερο την ατμόσφαιρα.

Και κάτι τελευταίο: μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, μαθαίνω πως ο Κώστας Καραμανλής είναι πολύ κοντά στην απόφαση να δώσει το παρών στις εκλογές και να παραμείνει στη Βουλή. Σε αντίθεση με όσα λέγονταν ότι προτίθεται να …συνταξιοδοτηθεί.

Σχετικά Άρθρα