“Βόμβα” για Σχοινά από Politico: Υπό λεπτομερή έλεγχο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν – Οι δηλώσεις του και η παρουσία του στο Κατάρ – Αμηχανία ντερ Λάιεν

 “Βόμβα” για Σχοινά από Politico: Υπό λεπτομερή έλεγχο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν – Οι δηλώσεις του και η παρουσία του στο Κατάρ – Αμηχανία ντερ Λάιεν

Ενώ η Εύα Καϊλή βρίσκεται στα χέρια των βελγικών Αρχών για το σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ και αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του ανακριτή, το Politico αποκαλύπτει ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αρμοδίων.

Όπως μεταδίδει το Politico, ο Έλληνας αντιπρόεδρος είχε κεντρική συμμετοχή στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγηθεί την άρση των απαιτήσεων για την έκδοση βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ τον Απρίλιο, η οποία θα καταργούσε τη βίζα για τους Καταριανούς που ταξιδεύουν στην ΕΕ για έως και 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών – είτε για επαγγελματικούς, τουριστικούς ή οικογενειακούς λόγους.

 

Η ψηφοφορία επί του σχεδίου επρόκειτο να διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, αλλά δύο κοινοβουλευτικές πηγές δήλωσαν ότι η ψηφοφορία πιθανότατα θα αποσυρθεί και, αντ’ αυτού, ο φάκελος θα σταλεί πίσω στο στάδιο της επιτροπής.

Ο κ. Σχοινάς είχε βρεθεί στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ εκ μέρους της Επιτροπής, ενώ είχε επικριθεί από ευρωβουλευτές για τα tweets του σχετικά με το Κατάρ τους τελευταίους μήνες. Σε ένα πρόσφατο tweet, επαίνεσε το Κατάρ για τη «σημαντική και απτή πρόοδο στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις», ζητώντας να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές.

  • Για ένα «πολύ σοβαρό» σκάνδαλο διαφθοράς έκανε λόγο στη σημερινή ενημέρωση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερώτηση που της έγινε σχετικά με τον Μ. Σχοινά, σε μια τοποθέτηση που αφήνει εμφανώς «ακάλυπτο» τον έλληνα επίτροπο.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερασπίστηκε την παρουσία του Σχοινά στην εκδήλωση.

«Ως αντιπρόεδρος αρμόδιος για τον αθλητισμό, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς προσκλήθηκε στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, οι οποίοι ήταν επίσης παρόντες», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωσή του.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η αξιολόγηση της Επιτροπής για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ «αντανακλά ακριβώς τις εκθέσεις της ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας)», προσθέτοντας ότι ο αντιπρόεδρος Σχοινάς ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Κατάρ με ειδική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της ΔΟΕ.

  • Παράλληλα, και σε άλλα ΜΜΕ όπως η ιταλική Repubblica το γερμανικό Focus και η βελγική L’ Echo, γίνεται αναφορά και στο όνομα του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος μπαίνει στο «κάδρο» ως υποστηρικτής του Κατάρ, έχοντας προχωρήσει σε αποθεωτικές δηλώσεις για το εμιράτο ενόψει Μουντιάλ, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με την Εύα Καΐλη.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είχε αναρτήσει πληθώρα status και φωτογραφιών για το Μουντιάλ του Κατάρ, πραγματοποιώντας δηλώσεις και… διαπιστώσεις για τα «βήματα προόδου» του εμιράτου στα εργασιακά δικαιώματα, γεγονός που σχολιάστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ και έβαλε στο «κάδρο» τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν.

«Το Κατάρ έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει αναμορφώσει την εργατική του νομοθεσία, έχει σαφέστατα κάνει τομές σε πράγματα που είναι αδιανόητα για χώρες της περιοχής», είχε χαρακτηριστικά δηλώσει στην ΕΡΤ ο Σχοινάς.

Σχετικά Άρθρα