Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ για λοιμώξεις στα παιδιά: Κατεβάζουν ρολά και τηλέφωνα πρωτοβάθμια περίθαλψη και ιδιώτες παιδίατροι…

 Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ για λοιμώξεις στα παιδιά: Κατεβάζουν ρολά και τηλέφωνα πρωτοβάθμια περίθαλψη και ιδιώτες παιδίατροι…

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων γρίπης αλλά και άλλων λοιμώξεων που προσβάλουν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών, με αποτέλεσμα να γίνεται το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία κυρίως στις εφημερίες του Σαββατοκύριακου αλλά και κατά τις νυχτερινές ώρες.

«Είναι απίστευτη η επισκεψιμότητα στα εφημερεύοντα παιδιατρικά Νοσοκομεία από άρρωστα παιδάκια, λόγω της έξαρσης των λοιμώξεων.
Σε κάθε εφημερία των δύο παιδιατρικών Αγλαΐα Κυριακού και Αγίας Σοφίας προσέρχονται για εξέταση πάνω από 700 παιδιά με ιώσεις, γρίπη, κορονοϊό και άλλες λοιμώξεις. Ακόμη και στο παιδιατρικό Πεντέλης οι αναμονές είναι πρωτόγνωρες», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος δίνει μία εικόνα της εφημερίας του Σαββατοκύριακου:

«Το Σάββατο, εφημέρευε το Αγλαΐα Κυριακού. Η αναμονή έφθασε στις 8 ώρες!
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 10, η αναμονή ήταν 150 παιδιά!
Υπήρξαν επιθετικές συμπεριφορές από γονείς προς το προσωπικό για τις πολύωρες αναμονές. Κλήθηκε και επενέβη δυο φορές η αστυνομία».

Σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτή η κατάσταση οφείλεται στην έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα, την έλλειψη αρωγής στην έκτακτη αυτή κατάσταση από τις δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά και τους ιδιώτες παιδιάτρους, που «εξαφανίζονται», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει τα Σαββατοκύριακα, ενώ τις νύχτες «κατεβάζουν ρολά και τηλέφωνα».

«Το προσωπικό δεν είναι ταχυδακτυλουργοί για να αντιμετωπίζουν τέτοιο όγκο περιστατικών. Περιστατικά που δεν χρήζουν εισαγωγής αντιμετωπίζονται στα επείγοντα και πάνε σπίτι τους. Η επισκεψιμότητα αυξάνεται κατά πολύ τα  Σαββατοκύριακα και τις νύχτες.

Τότε, που η πρωτοβάθμια περίθαλψη «κατεβάζει ρολά και τηλέφωνα»

Το υπουργείο Υγείας πρέπει να πάρει μέτρα! Δεν μπορεί οι ιδιώτες παιδίατροι να εξαφανίζονται τα Σαββατοκύριακα τώρα που τους χρειάζονται τα παιδάκια που παρακολουθούν.

Δεν μπορεί οι δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τη νύκτα και τα Σαββατοκύριακα να είναι κλειστές ή να μην διαθέτουν παιδιάτρους. Ακόμη και ημέρες και ώρες που καλύπτονται από παιδιάτρους, μπορεί να μην διαθέτουν  εργαστήρια.  Σε πολλές περιπτώσεις, δεν γνωρίζει ο κόσμος τη λειτουργία τους για να πάνε εκεί τα παιδιά τους.
Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης για να αποσυμφορηθούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία.

·         Θα πρέπει οι ιδιώτες παιδίατροι να υποχρεωθούν να έχουν ανοικτά τα ιατρεία τους τα Σαββατοκύριακα και εάν χρειάζεται τις νύχτες.

·         Να ενισχυθούν τα κέντρα υγείας αστικού τύπου και να εφημερεύουν όλο το 24ωρο.

·         Να ενισχυθούν με προσωπικό τα παιδιατρικά νοσοκομεία».

Καταλήγοντας, ο κ. Γιαννάκος εφιστά στους γονείς την προσοχή σχετικά με τον εμβολιασμό για τη γρίπη που «συστήνεται σε παιδάκια έως 2 ετών. Λόγω πεσμένου ανοσοποιητικού από τη καραντίνα, μήπως πρέπει να αυξηθεί το όριο ηλικίας των παιδιών που συστήνεται ο εμβολιασμός;» απευθύνει το σχετικό ερώτημα προς τους αρμόδιους για τη δημόσια Υγεία.

Σχετικά Άρθρα