Καταδίκη Δένδια στην πυραυλική απειλή Ερντογάν- Σιγή από ΝΑΤΟ

 Καταδίκη Δένδια στην πυραυλική απειλή Ερντογάν- Σιγή από ΝΑΤΟ

Η απειλή του Ταγίπ Ερντογάν για πυραυλική επίθεση κατά της Ελλάδας με το νέο απόκτημά της “Tayfun” ισοδυναμεί με πρωτοφανή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Δεν έχει υπάρξει παράδειγμα χώρας μέλους του ΝΑΤΟ να εκτοξεύει τέτοια απειλή σε άλλον εταίρο, και ως εκ τούτου θα έπρεπε να προκαλέσει την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ και της ΕΕ. Κάτι τέτοιο μέχρις ώρας δεν έχει συμβεί. Ειδικά το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είχε παρέμβει.

O Nίκος Δένδιας βρίσκεται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στην ατζέντα του οποίου είναι το Ουκρανικό, οι σχέσεις με το Ιράν και το θέμα του Κοσσόβου, για το τελευταίο, μάλιστα, υπήρξε και παρέμβαση του Ζοζέπ Μπορέλ.

“Eίναι απαράδεκτο και καθολικά καταδικαστέο να διατυπώνονται απειλές για πυραυλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας, από σύμμαχο χώρα μέλος του ΝΑΤΟ” δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) και απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Οι νοοτροπίες Βόρειας Κορέας δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπεισέλθουν στην Ατλαντική Συμμαχία” συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας ενώ για την υπόθεση της Εύας Καϊλή σημείωσε “όπως είναι γνωστό διεξάγεται αυτή τη στιγμή μία έρευνα για σοβαρά αδικήματα. Πρέπει όλοι να το σεβαστούμε”.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, κύρια θέματα συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπου στην αρχή της συζήτησης θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης και ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, D. Kuleba και η κατάσταση στο Ιράν.

Πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί Υπουργική Σύνοδος για την Ανατολική Εταιρική Σχέση (ΑΕΣ) όπου αναμένεται να συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και οι ομόλογοί τους των πέντε χωρών (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία) από τις έξι της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Υπό το λήμμα «Τρέχουσες Υποθέσεις», οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση στη Μολδαβία και τις χώρες της Νότιας Γειτονίας, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε διεθνές επίπεδο, τον Μηχανισμό European Peace Facility, την κατάσταση στην Τυνησία, τη στρατηγική Global Gateway, κ.α.

Οι απειλές Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας «τρομάζει» την Αθήνα και υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου.

«Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες “Tayfun” (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται. Στην Ελλάδα, λένε ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει, αν δεν κάτσετε ήρεμα», ανέφερε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Σαμψούντα.

Σχετικά Άρθρα