Τα μεγάλα ευρωπαϊκά ονόματα που είχε “στρατολογήσει” ο Πανκέρι στην ΜΚΟ της διαφθοράς

 Τα μεγάλα ευρωπαϊκά ονόματα που είχε “στρατολογήσει” ο Πανκέρι στην ΜΚΟ της διαφθοράς

Ηχηρά ονόματα των ευρωπαϊκών θεσμών είχε κατορθώσει να “στρατολογήσει” ο φερόμενος ως “εγκέφαλος” του σκανδάλου διαφθοράς υπέρ του Κατάρ Αντόνιο Πανκέρι στην ΜΚΟ που κατά το Politico ήταν το επίκεντρο της υπόθεσης που συγκλονίζει τις Βρυξέλλες.

Η πρώην επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και η πρώην ευρωβουλευτής Σεσίλια Βικστρομ, περιλαμβάνονται όλοι ως μέλη του «Επίτιμου Συμβουλίου» του Fight Intimity. Το ίδιο και η ευρωβουλευτής Isabel Santos.

Όλοι έχουν αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο μετά τις κατηγορίες εναντίον του ιδρυτή του Fight Impunity, Pier Antonio Panzeri.

Φρεντερίκα Μπογκερίνι, πρώην ύπατος αρμοστής της ΕΕ

Ο Παντζέρι, πρώην ευρωβουλευτής από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, συνελήφθη την Παρασκευή σε σχέση με κατηγορίες για δωροδοκίες και αθέμιτη επιρροή από το Κατάρ – κατηγορίες που η Ντόχα αρνείται. Βοηθοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εργάστηκαν για την οργάνωση συνελήφθησαν επίσης και η αστυνομία σφράγισε τα γραφεία τους.

Μπερνάρ Καζνέβ

Η ΜΚΟ

Η ίδρυση μιας ΜΚΟ στις Βρυξέλλες είναι σχετικά εύκολη. Η απόκτηση αξιοπιστίας είναι πολύ πιο δύσκολη. Όταν οι διασυνδέσεις είναι νόμισμα, βοηθάει να δείξετε ποιους γνωρίζετε.

Ο Panzeri, πρώην πρόεδρος της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου, γνώριζε μερικούς ισχυρούς ανθρώπους — και προφανώς τους χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει την εντύπωση ενός αποκλειστικού κλαμπ.

Γνώριζε τη Μογκερίνι, για παράδειγμα, μέσω της συμμετοχής του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Στη συνέχεια, ο Panzeri, που αποχώρησε από το Κοινοβούλιο το 2019, της ζήτησε να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Fight Impunity, σύμφωνα με έναν βοηθό στο Κολέγιο της Ευρώπης, όπου η Μογκερίνι είναι τώρα πρύτανης.

Εμμα Μπονίνο

Η βοηθός σημείωσε ότι προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο μαζί με τον Αβραμόπουλο και την Έμμα Μπονίνο, στέλεχος της ιταλικής αριστεράς και πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Αντόνιο Πανκέρι και η σύζυγός του

Η Μογκερίνι συμφώνησε να κάνει εναρκτήρια σχόλια τον Μάρτιο σε μια παρουσίαση που οργάνωσαν φοιτητές με τη ΜΚΟ, αλλά κατά τα άλλα η Μογκερίνι δεν είχε καμία ανάμειξη με την οργάνωση, είπε ο βοηθός. Η Μογκερίνι αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο από το Σάββατο, πρόσθεσε ο βοηθός.

Ο Αβραμόπουλος είπε ότι ο ίδιος, ο Cazeneuve και η Wikström επίσης αποσύρθηκαν από τον πίνακα μόλις άκουσαν για τους ισχυρισμούς.

Σχετικά Άρθρα