H “Αρκτική επίθεση” δοκιμάζει τα ενεργειακά αποθέματα της Βόρειας Ευρώπης- Γερμανία: Συστάσεις για περιορισμό κατανάλωσης και στα σπίτια

 H “Αρκτική επίθεση” δοκιμάζει τα ενεργειακά αποθέματα της Βόρειας Ευρώπης- Γερμανία: Συστάσεις για περιορισμό κατανάλωσης και στα σπίτια

Η χειμωνιάτικη ψύχρα σταδιακά επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, κυρίως, όμως, στο βόρειο τμήμα της, και θέτει σε δοκιμασία τα ενεργειακά αποθέματα εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης.

Με την ψυχρή επέλαση από την Αρκτική, οι κάτοικοι της Στοκχόλμης ξύπνησαν την Παρασκευή με το χιόνι να καλύπτει τους δρόμους και οι σκέιτερ βγήκαν για να απολαύσουν το γιγάντιο παγοδρόμιο στο ιστορικό πάρκο Kungstradgarden της πόλης. Το κρύο που πλήττει την ήπειρο θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα – με προβλέψεις για θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν στη Γερμανία και χιόνι σε μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενώ οι συνθήκες θα συμβάλουν στην ενίσχυση του εορταστικού πνεύματος, θα αρχίσουν να ασκούν πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό που είναι ζωτικής σημασίας για να επιβιώσει η Ευρώπη τον χειμώνα χωρίς διακοπές ρεύματος.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το ήπιο φθινόπωρο περιόρισε τη χρήση φυσικού αερίου και βοήθησε τους χώρους αποθήκευσης να γεμίσουν, μετριάζοντας τις ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις με την απώλεια ρωσικών ροών. Όμως οι προκλήσεις τώρα αρχίζουν. Η μεγαλύτερη ζήτηση θέρμανσης και η έλλειψη προσφοράς από τα αιολικά πάρκα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και των Σκανδιναβικών αιολικών πάρκων θα δοκιμάσουν τα δίκτυα, όπως οι γαλλικοί και σουηδικοί πυρηνικοί “στόλοι” δυσκολεύονται.

Και παρόλο που η κυβέρνηση της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αναμένει να έχει αρκετή ενέργεια τους ψυχρότερους μήνες, η ρυθμιστική αρχή δικτύου της χώρας BNetzA προέτρεψε την Παρασκευή τα σπίτια και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη θέρμανση για να εξοικονομήσουν καύσιμα.

«Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αύξηση της ζήτησης θέρμανσης για την αντιμετώπιση των ψυχρότερων συνθηκών που είναι πιθανό να επιμείνουν το μεγαλύτερο μέρος του μήνα», δήλωσε η Alexandra Sherred, συνεργάτης μετεωρολόγος στο The Weather Co.

Ο υδράργυρος θα πέσει έως τους -23 βαθμούς Κελσίου (-9 Φαρενάιτ) στα βόρεια της Σκανδιναβίας τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον κρατικό μετεωρολόγο της Σουηδίας. Άλλοι μετεωρολόγοι βλέπουν τις περισσότερες πιθανότητες χιονιού βραχυπρόθεσμα στη βόρεια και ανατολική Σκωτία και η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε προειδοποίηση για χιόνι και πάγο στη νοτιοανατολική Αγγλία και στο Λονδίνο από την Κυριακή.

Η ανησυχία είναι ότι οι δύσκολες συνθήκες συνοδεύουν μια επιδεινούμενη κρίση ρεύματος στη Σουηδία, με μια διακοπή λειτουργίας στον μεγαλύτερο πυρηνικό αντιδραστήρα της χώρας να αυξάνει τον πραγματικό κίνδυνο αποσυνδέσεων. Αυτό σημαίνει ότι το έθνος θα πρέπει να βασιστεί στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Νορβηγία, τη Γερμανία και την Πολωνία για να διασφαλίσει ότι υπάρχει αρκετή ενέργεια.

Στη Γερμανία, οι πολίτες επαινούνταν για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου όταν οι θερμοκρασίες ήταν ακόμη ήπιες τον Νοέμβριο. Και ενώ η ζήτηση θέρμανσης αυξάνεται τώρα με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους -7 βαθμούς Κελσίου σε μέρη όπως το Βερολίνο και το Αμβούργο, τα νοικοκυριά θα μπουν στον πειρασμό να ανεβάσουν τον θερμοστάτη.

«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο χειμώνας μπορεί να καθυστερήσει», δήλωσε ο Κλάους Μιούλερ, πρόεδρος της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής δικτύου, σε συνέντευξή του στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD.

Σχετικά Άρθρα