“Qatargate”: Νέες προσαγωγές τις επόμενες ώρες- Εικόνες από το σπίτι της Καϊλή όπου βρέθηκαν οι σακούλες με τα χρήματα – Βαριές κατηγορίες, παραμένει στα κρατητήρια, έσβησε το Facebook

 “Qatargate”: Νέες προσαγωγές τις επόμενες ώρες- Εικόνες από το σπίτι της Καϊλή όπου βρέθηκαν οι σακούλες με τα χρήματα – Βαριές  κατηγορίες, παραμένει στα κρατητήρια, έσβησε το Facebook

Κανένας από τους πέντε που έχουν προσαχθεί και δίνουν κατάθεση μεταξύ τους και η Εύα Καϊλή, για το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο με λόμπι υπέρ του Κατάρ (Qatargate) δεν κατηγορείται ακόμη επίσημα από τις αρχές του Βελγίου, ενώ φαίνεται πως θα υπάρξει και συνέχεια στις προσαγωγές όσο περνούν οι ώρες. Η Εύα Καϊλή παραμένει για δεύτερη νύχτα κρατούμενη των βελγικών Αρχών ενώ αναμένονται επίσημες πληροφορίες γύρω από την υπόθεση. 

Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο Βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αρχές κατάσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους.

Σημειώνεται, ότι η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών Αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Μουντιάλ, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».

  • Ανακοινώσεις για την υπόθεση θα γίνουν την Κυριακή από την Εισαγγελία των Βρυξελλών, όμως, ξεκάθαρο είναι το κατηγορητήριο που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Εύα Καϊλή, αφού το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται αφορά στις κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση! Κατηγορίες πολύ βαριές σε περίπτωση που κριθεί ότι η ίδια έχει συμμετοχή.

Τα Βελγικά ΜΜΕ επίσης αναφέρουν πως σπίτι της βρέθηκαν σακούλες με λεφτά, ενώ χαρτοφύλακας με χρήματα βρέθηκε και στο σπίτι του πατέρα της. Και αυτός πλέον ανακρίνεται.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, έδειξε πλάνα από το συγκεκριμένο σπίτι στις Βρυξέλλες. Εκεί διέμενε η κ. Καϊλή με τον σύντροφό της, ο οποίος έχει επίσης προσαχθεί για την υπόθεση.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο εισαγγελέας έχει μετατρέψει την προσαγωγή σε σύλληψη, ενώ θα οδηγηθεί με τους υπόλοιπους προσαχθέντες σε Δικαστή εντός 48 ωρών, ο οποίος θα αποφασίσει για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

  • Κανένας από τους πέντε που έχουν προσαχθεί και δίνουν κατάθεση δεν κατηγορείται ακόμη επίσημα από τις αρχές του Βελγίου, ενώ φαίνεται πως θα υπάρξει και συνέχεια στις προσαγωγές όσο περνούν οι ώρες.

Σε κάθε περίπτωση στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, ο Ιταλός πρώην Ευρωβουλευτής ο οποίος σύμφωνα με την Le Soir και το Knack, το γαλλόφωνο και φλαμανδικό μέσο που πρώτα έφεραν στο φως την υπόθεση, είναι ο «μαέστρος της ορχήστρας» και ο άνθρωπος που έδινε τις εντολές προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις σε πρόσωπα κλειδιά στα «έγκατα» της Ευρωβουλής. Ο 67 ετών Παντσέρι που 15 χρόνια καθόταν στα έδρανα του νομοθετικού οργάνου της ΕΕ το 2019 δεν επανεξελέγη αλλά δεν αποχώρησε από τις Βρυξέλλες και το δίκτυό του.

Δημιούργησε μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση με όνομα «Πολεμώντας την ατιμωρησία» την οποία σύστησε στον κόσμο από την είσοδο της Βουλής της Ευρώπης.

Το απόγευμα της Παρασκευής (09/12) στο δικό του διαμέρισμα φαίνεται να βρέθηκαν σε μετρητά περί τα 600.000 ευρώ ενώ σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πηγές από την Βελγική εισαγγελία η άκρη του νήματος ξεκίνησε μετά την παγίδευση του κινητού τηλεφώνου πριν από 6 μήνες. Ο Παντσέρι είναι ο άνθρωπος που γύρω του έχτισε ένα σύστημα μέσω του οποίου προσπαθούσε, με θολούς συνήθως τρόπους, να περάσει προτάσεις προς όφελος συνήθως του Μαρόκου και του Κατάρ. Τον Παντσέρι με την Εύα Καϊλή συνδέει ο σύντροφος της Ελληνίδα Αντιπροέδρου, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Ο Τζιόρτζι υπήρξε για πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του Παντσέρι στην Ευρωβουλή και πλέον συνεργάζονται και στην Μη Κυβερνητική του Οργάνωση.

  • Η Εύα Καϊλή ως μέλος της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στήριξε ξεκάθαρα με τα όσα η ίδια έχει δηλώσει από το «ημικύκλιο» τις θέσεις του Κατάρ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ έχει δηλώσει πως: «το Κατάρ έχει ήδη καταφέρει το ακατόρθωτο» και πως πρέπει αντί να το επικρίνει η Ένωση θα πρέπει να το στηρίξει.

Εκτός αυτού φαίνεται πως η ευρωβουλευτής έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον μία ψηφοφορία επιτροπής (της LIBE συγκεκριμένα) στην οποία υπερψήφισε την πρόταση για διέλευση χωρίς βίζα των Καταριανών από την Ένωση των 27.

Το θέμα που προκύπτει είναι πως η Καϊλή δεν έχει οριστεί από την κοινοβουλευτική της ομάδα στην συγκεκριμένη επιτροπή και για να έχει δικαίωμα παρουσίας και ψήφου θα πρέπει να έχει οριστεί ως αντικαταστάτρια του μέλους που αδυνατούσε.

Αυτό είναι κάτι που έχουν ήδη κληθεί να απαντήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες και έχουν δεσμευθεί πως θα πράξουν άμεσα. Για την Δευτέρα πάντως, ημέρα στην οποία ήταν προγραμματισμένη η ψηφοφορία από το Ευρωκοινοβούλιο της συγκεκριμένης πρότασης Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες έχουν διαρρεύσει πως από κοινού θα καταψηφίσουν την πρόταση ουσιαστικά μπλοκάροντάς την.

  • Η πρόεδρος, του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, κοινοποίησε στους υπόλοιπους ευρωβουλευτές και στην ίδια την κ. Καϊλή, επιστολή με την οποία ενημερώνει ότι της αφαίρεσε όλες τις αρμοδιότητες που είχε. Την είδηση γνωστοποίησε ο ευρωβουλευτής, και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα με απόφαση της, που μόλις μας κοινοποιήθηκε, αναστέλλει-με άμεση εφαρμογή-όλες τις αρμοδιότητες που είχε αναθέσει στην Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεση της από το Προεδρείο του ΕΚ», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Μάλιστα, ο κ. Παπαδημούλης, δημοσίευσε και το σχετικό έγγραφο που έφτασε στα χέρια των ευρωβουλευτών από την πρόεδρο Μετσόλα.

Εκτός λειτουργίας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η πολιτική σελίδα της Εύας Καϊλή στο Facebook. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου που έχει συλληφθεί για τη μεγάλη υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ φαίνεται – για άγνωστους λόγους – ότι απενεργοποίησε τη σελίδα της στο Facebook.

Όποιος επιχειρεί να μεταβεί στο προφίλ της συναντά το εξής μήνυμα: «Αυτό το περιεχόμενο δεν είναι διαθέσιμο προς το παρόν. Αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή ο κάτοχος κοινοποίησε το περιεχόμενο μόνο σε μια μικρή ομάδα ατόμων, άλλαξε τα άτομα που μπορούν να το δουν ή το περιεχόμενο έχει διαγραφεί».

Πρόκειται για το επίσημο προφίλ της στο Facebook το οποίο υπάρχει στην ηλεκτρονική της σελίδα www.evakaili.gr. Αντίθετα, για την ώρα παραμένει σε λειτουργία ο λογαριασμός της στο Twitter.

Τι ισχύει με την άρση ασυλίας

Η βουλευτική ασυλία δεν αποτελεί προσωπικό προνόμιο ενός ευρωβουλευτή αλλά εγγύηση ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να ασκούν ελεύθερα την εντολή τους χωρίς να εκτίθενται σε αυθαίρετες πολιτικές διώξεις. Αποτελεί έτσι εγγύηση για την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του Κοινοβουλίου στο σύνολό του. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν υπόκεινται σε έρευνα, κράτηση ή δίωξη εξαιτίας γνώμης που εξέφρασαν ή ψήφου που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η ασυλία ενός ευρωβουλευτή περιλαμβάνει δύο πτυχές:

  • εντός της επικρατείας του κράτους του και είναι παρόμοια με τις ασυλίες που αναγνωρίζονται στα μέλη του Κοινοβουλίου της χώρας του και
  • εντός της επικρατείας άλλων κρατών μελών και παρέχει εξαίρεση από κάθε μέτρο κρατήσεως και κάθε δικαστική δίωξη. (Άρθρο 9 του Πρωτοκόλλου αριθ. 7)
    Η ασυλία δεν ισχύει όταν ένας βουλευτής βρεθεί επ’ αυτοφώρω.

Σε περίπτωση που οι αρμόδιες εθνικές αρχές ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας ευρωβουλευτή (ή στην περίπτωση που ένας ευρωβουλευτής ή πρώην ευρωβουλευτής ζητήσει την υπεράσπιση της ασυλίας του), ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου ανακοινώνει στην ολομέλεια ότι το Κοινοβούλιο έλαβε την αίτηση και την παραπέμπει στην αρμόδια επιτροπή, δηλαδή στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων. Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία ή επεξήγηση κρίνει απαραίτητη. Ο ενδιαφερόμενος βουλευτής πρέπει να έχει την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του και μπορεί να προσκομίσει έγγραφα ή άλλα γραπτά στοιχεία που θεωρεί χρήσιμα.

Κεκλεισμένων των θυρών, η επιτροπή εγκρίνει έκθεση που συνιστά στο Κοινοβούλιο ως σώμα να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση, δηλαδή να άρει ή να διατηρήσει την ασυλία του ενδιαφερόμενου ευρωβουλευτή. Κατά την πρώτη σύνοδο της ολομέλειας μετά την απόφαση της επιτροπής, το Κοινοβούλιο αποφασίζει επί του θέματος με απλή πλειοψηφία. Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΕΚ ανακοινώνει αμέσως την απόφαση του Κοινοβουλίου στον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή και στις αρμόδιες αρχές του σχετικού κράτους μέλους.

Η εντολή των ευρωβουλευτών είναι εθνική εντολή και δεν μπορεί να αφαιρεθεί από οποιαδήποτε άλλη αρχή. Το ίδιο συμβαίνει και με τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη Ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγό, που ακόμα και μέσα από τη φυλακή παίρνει κανονικά τον μισθό του. Επιπλέον, η άρση της ασυλίας δεν συνιστά ετυμηγορία για την ενοχή ή όχι του ευρωβουλευτή. Μέσω αυτής δίνεται απλώς η δυνατότητα στις εθνικές δικαστικές αρχές να προβούν στις ανάλογες ενέργειες, δηλ. τη διεξαγωγή έρευνας ή δίκης. Καθώς οι ευρωβουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με την εθνική εκλογική νομοθεσία, εάν ευρωβουλευτής κριθεί ένοχος για ποινικό αδίκημα που συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμα, εναπόκειται στις αρχές του κράτους μέλους να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο σχετικά.

Σχετικά Άρθρα