Η φράση Μητσοτάκη που “σφραγίζει” κάλπες την Άνοιξη… εκτός απροόπτου – Στροφή στο παραδοσιακό ακροατήριο της ΝΔ με σιγοντάρισμα Σαμαρά

 Η φράση Μητσοτάκη που “σφραγίζει” κάλπες την Άνοιξη… εκτός απροόπτου – Στροφή στο παραδοσιακό ακροατήριο της ΝΔ με σιγοντάρισμα Σαμαρά

Για πρώτη φορά και με τον πιο θεσμικό τρόπο ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, δήλωσε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ότι βρισκόμαστε σε «προεκλογικό χρόνο» κι ότι «λίγοι μήνες μας χωρίζουν από τις κάλπες», δίνοντας έτσι υπόσταση στα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορίας τον Μάρτιο.

Κι όσο πλησιάζουν οι κάλπες, τόσο ξεδιπλώνεται η προεκλογική στρατηγική της ΝΔ για συσπείρωση των ψηφοφόρων από τα δεξιά.

Στο επιτελείο της Πειραιώς εκτιμούν ότι τώρα είναι ο χρόνος κατάλληλος για να απευθυνθεί ο πρωθυπουργός στον εκλογικό «πυρήνα» της ΝΔ και να συσπειρώσει τη βάση της παράταξης.

  • Υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη πιστεύουν ότι «στην τελευταία στροφή πριν τις κάλπες» η ΝΔ θα πρέπει να διαφυλάξει  τον ζωτικό της χώρο ώστε να αποφύγει διαρροές δεξιών και κεντροδεξιών ψηφοφόρων της προς τα νέα κόμματα που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ και τα οποία προσδοκούν την ψήφο δυσαρέσκειας των Νεοδημοκρατών για να μπούνε στην Βουλή.

Μέσα σε αυτή την στρατηγική συσπείρωσης της «παραδοσιακής» εκλογικής βάσης της ΝΔ, εντάσσεται η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την υπόθεση του 16χρονου Ρομά  ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει ένα νέο Δεκέμβρη του 2008» υπονοώντας έτσι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε πολιτικά ο θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τα επεισόδια εκείνων των ημερών.

  • «Σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να επαναλάβετε όσα κάνατε -γιατί εσείς τα οργανώσατε- τον Δεκέμβριο του 2008» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως η υπόθεση του 16χρονου θα διερευνηθεί από την Δικαιοσύνη και για αυτό δεν θα πρέπει να στοχοποείται συλλήβδην η αστυνομία.

Η ρητορική αυτή του πρωθυπουργού προφανώς εμπίπτει στη λογική του «νόμος και τάξη» που υπαγορεύει το δεξιό ακροατήριο.

Ταυτόχρονα είχε προηγηθεί ο «μποναμάς» των 600 ευρώ στους ένστολους όπου παραδοσιακά η ΝΔ καταγράφει συντριπτικά ποσοστά στους κόλπους τους.

Σε ό,τι αφορά τα σώματα ασφαλείας, ο πρωθυπουργός δήλωσε, ότι «με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, χορηγούμε εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού. Όλο το προσωπικό θα λάβει τον Δεκέμβριο και 600 ευρώ ανά υπάλληλο».

«Πλάτη» έβαλε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την συσπείρωση των δεξιών ψηφοφόρων στην διάρκεια των εγκαινίων του Ιδρύματος Σαμαρά.

Είναι γεγονός πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει μεγαλύτερο έρεισμα στα δεξιά της παράταξης. Με αιχμή του δόρατος τα ελληνοτουρκικά και την εξωτερική πολιτική  της χώρας, ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε αρκετές φορές την λέξη «πατριωτισμό» και μίλησε για «δήθεν πατριώτες». 

Σχετικά Άρθρα