Βουλή/Υποκλοπές: Πώς διαβάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ την αποχώρηση Μητσοτάκη

 Βουλή/Υποκλοπές: Πώς διαβάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ την αποχώρηση Μητσοτάκη

Την ώρα που ο πρωθυπουργός επαναλάμβανε και από το βήμα της Βουλής ότι δεν γνωρίζει για κακόβουλα λογισμικά οι New York Times αποκάλυπταν το πρώτο επίσημο κυβερνητικό έγγραφο για δυο εμπορικές άδειες στην Intellexa του Predator.

Πρωτοφανής αποχώρηση Πρωθυπουργού εν μέσω συζήτησης πολιτικών αρχηγών.

Ίσως ούτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα περίμενε την άτακτη φυγή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το πρωθυπουργικό έδρανο στην πρόκληση που του απεύθυνε να παραιτηθεί αν όπως και στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη χρειαστεί να παραδεχτεί τελικά ότι παρακολουθούνταν ο Υπουργός Εργασίας και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

  • Συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για Βατερλώ Μητσοτάκη ο οποίος όχι μόνο δεν κατάφερε να επιβάλλει την ατζέντα της αναμόρφωσης και του εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου για τις άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών από την ΕΥΠ, αλλά αντίθετα να αποκαλύψει την δειλία του να αναμετρηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν τράπηκε ουσιαστικά σε άτακτη φυγή, όπως σημειώνουν από την ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θα τον ακολουθεί για πάντα» σχολίασε αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας δίνοντας το τόνο της προσωπικής αναμέτρησης την οποία επιζητά ο πρώην πρωθυπουργός και την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει συστηματικά από το 2017 μέχρι και σήμερα.

  • Και σε αυτή την προεκλογική περίοδο όπως και στις εκλογές του 19 ο κ. Τσίπρας θα επαναφέρει ακόμη πιο πιεστικά το αίτημά του για debate μεταξύ τους κάτι το οποίο ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε με κάθε τρόπο ο πρόεδρος της ΝΔ.  

Μετά από πέντε ερωτήσεις και πέντε εβδομάδες κρυφτού από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο ο κ. Μητσοτάκης δεν σήκωσε το γάντι που του έριξε πίσω ο κ. Τσίπρας και δεσμεύτηκε ότι θα παραιτηθεί, επιβεβαιώνοντας και την ενοχή του όπως ήδη από τη δευτερολογία του επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο και αν με φιλότιμες προσπάθειες οι βουλευτές της πλειοψηφίας επιχείρησαν να τονώσουν το κλίμα ενότητας της ΝΔ εκφράζοντας τη στήριξή τους στον πρόεδρο το κλίμα ήταν ήδη βεβαρυμμένο από τη νέα ρουκέτα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και ενός κυβερνητικού εγγράφου το οποίο για πρώτη φορά στους τέσσερις μήνες από το τη στιγμή που το σκάνδαλο ΕΥΠ – predator άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις περιείχε την εταιρεία Intellexa που εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό.  

  • Το Υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει το «θαύμα» του δίνοντας ψυχρά την απάντηση στους NYT που αναμένεται να ξεκλειδώσει την υπόθεση των παρακολουθήσεων και να γκρεμίσει το αφήγημα περι άγνοιας του παράκεντρου των παρακολουθήσεων.

Η απάντηση του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου «έδωσε» ψυχρά τον ΓΓ Γιάννη Σμυρλή, πρόσωπο που φέρεται να τοποθετήθηκε στο Υπουργείο ως το «αυτί» του Μεγάρου Μαξίμου στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Ο εκ της νέας γενιάς στελεχών της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη κ. Σμυρλής είχε βάλει την υπογραφή του για δυο εξαγωγές της εταιρείας στη Μαδαγασκάρη.  

Το σφυροκόπημα του Αλέξη Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις θα ήταν ένα ακόμη τυπικό προεκλογικού τύπου κρεσέντο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν για μια ακόμη φορά και σε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση δεν βρισκόταν και πάλι στη δεινή θέση να το ψηφίζει μόνη της η πλειοψηφία.

  • Η απομόνωση του κ. Μητσοτάκη ήταν εμφανής με την επικοινωνιακή τακτική που ακολούθησε το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη να προδίδει ενοχή και προσπάθεια η συζήτηση να οδηγηθεί σε άκομψους συμψηφισμούς για την προηγούμενη διακυβέρνηση.

Η καραμέλα των Ποινικών Κωδίκων έλιωσε λένε από το ΣΥΡΙΖΑ και τα υπονοούμενα για αντίστοιχες παρακολουθήσεις υπουργών επι των ημερών του κ. Τσίπρα έπεσαν σαν χάρτινος πύργος εξαιτίας και των σπασμωδικών αντιδράσεων από τα έδρανα της πλειοψηφίας που έδινα πάσες στον πρώην πρωθυπουργό να βγει στην αντεπίθεση πριν ακόμη θέσει τα ερωτήματα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά Άρθρα