“Όχι” στο πλαφόν από Λανγκάρντ: “Μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα”- Νέα τροπή στην μάχη των “27” για τις τιμές φυσικού αερίου

 “Όχι” στο πλαφόν από Λανγκάρντ: “Μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα”- Νέα τροπή στην μάχη των “27” για τις τιμές φυσικού αερίου

ECON Committee – Monetary Dialogue with Christine Lagarde, President of the European Central Bank

Η είδηση ήρθε από την Φρανκφούρτη και δίνει νέα τροπή στη μάχη που μαίνεται στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χτες βράδυ συντάχθηκε με τους επικριτές του μέτρου.

Με γνωμοδότησή της υπογεγραμμένη από την Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιεί ότι το πλαφόν μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της μεταβλητότητας στις αγορές, να φέρει δηλαδή τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Δύσκολη η συζήτηση στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την προσεχή Τρίτη, στις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι προτεινόμενοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύουν στον μετριασμό των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και πρέπει να επανασχεδιαστούν, δήλωσε την Πέμπτη σε επίσημη γνωμοδότηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο τρέχων σχεδιασμός του προτεινόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε η ΕΚΤ σε γνωμοδότηση που υπογράφει η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ.

Γιατί λέει “όχι” στο πλαφόν η Φρανκφούρτη

«Η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο προτεινόμενος διορθωτικός μηχανισμός με τον υφιστάμενο σχεδιασμό του μπορεί υπό προϋποθέσεις να θέσει σε κίνδυνο την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και τούτο διότι «μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα και τα συναρτώμενα με αυτή margin calls, να μειώσει την ικανότητα των αντισυμβαλλομένων στις αγορές να διαχειρίζονται τους κινδύνους και να δώσει κίνητρα για τις μεταφορές συναλλαγών εκτός των χρηματιστηρίων, εκεί όπου δεν υπάρχει κεντρική εκκαθάριση».

Πρόκειται για θέσεις που έχουν διατυπώσει και άλλοι φορείς, μεταξύ των οποίων και τα Χρηματιστήρια. Ότι υιοθετούνται από την ΕΚΤ -που είναι ο θεματοφύλακας της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη- έχει μεγάλη σημασία.

Συμπίπτει δε με την αποστολή μηνύματος στην τσεχική προεδρία από το μπλοκ Γερμανίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Δανίας, Εσθονίας και Λουξεμβούργου, σχετικά με την τελευταία, συμβιβαστική πρόταση της τσεχικής προεδρίας, για πλαφόν στα 220 ευρώ/MWh με χαλαρότερους όρους ενεργοποίησης από εκείνους που αρχικά είχαν προταθεί. Ότι θα τις βρουν αντίθετες όποιες προσπάθειες του μπλοκ των «πλαφονολατρών» (Ιταλία, Ελλάδα, Πολωνία, Βέλγιο, Σλοβακία) να χαμηλώσουν κι άλλο τον πήχη για το πλαφόν.

Το σκηνικό θα είναι σκηνικό δύσκολης διαπραγμάτευσης στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας των 27, στις 13 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες. Το κλίμα μόνο εορταστικό και χριστουγεννιάτικο δεν προδιαγράφεται.

Πηγή: KREPORT

Σχετικά Άρθρα