“Φάουλ” Πιπιλή: Οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές έγιναν …νομικά γραφεία- Δεν έχει ακούσει για τον Χριστόφορο Αργυρόπουλο;

 “Φάουλ” Πιπιλή: Οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές έγιναν …νομικά γραφεία- Δεν έχει ακούσει για τον Χριστόφορο Αργυρόπουλο;

Σχετικά με την αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσον αφορά τα υπονοούμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ποινικό κώδικα που ψήφισε, παραμονές των εθνικών εκλογών του 2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διατυπώθηκαν ποικίλα σχόλια.

Μεταξύ αυτών, της Φωτεινής Πιπιλή, η οποία (στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελατόλλα), είπε πως “όλοι ξέρουμε πώς γίνονται αυτά, μεγάλα νομικά γραφεία των Αθηνών αναλαμβάνουν, και πρέπει να διερευνηθεί”. Είναι, ωστόσο, απορίας άξιο πώς μία τόσο έμπειρη βουλεύτρια αναφέρει πως τόσο σοβαρά νομοσχέδια για την αλλαγή ποινικών κωδίκων ανατίθεται (περίπου …outsourcing) σε νομικά γραφεία, ενώ είναι τοις πάσι γνωστό πως η διαδικασία προβλέπει τον ορισμό νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Αυτό έγινε, τόσο επί υπουργίας Μιχάλη Καλογήρου, όσο και επί του διαδόχου του, μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης της Ν.Δ, Κώστα Τσιάρα.

Στις δύο νομοπαρασκευαστικές επιτροπές συμμετείχαν κορυφαίοι νομικοί, έχει δε ενδιαφέρον πως ο επιφανής νομικός Χριστόφορος Αργυρόπουλος ήταν επικεφαλής και των δύο επιτροπών.

Συγκεκριμένα:

Τα μέλη της επιτροπής που κατάρτισε τον νέο Π.Κ. ήταν οι: Χριστόφορος Αργυρόπουλος (πρόεδρος), δικηγόρος, πρώην επίτιμος πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Ελλη Συμεωνίδου-Καστανίδου, κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Στέφανος Παύλου, καθηγητής Νομικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Γεώργιος Δημήτραινας, καθηγητής της Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ηλίας Αναγνωστόπουλος, καθηγητής Νομικής Αθηνών, Δημοσθένης Στίγγας, πρόεδρος Πρωτοδικών, Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, Σ. Μανταγκιοζίδης, εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Π. Καζής, δικηγόρος, Η. Τζανακάκης, δικαστικός λειτουργός του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η νέα επιτροπή απαρτίζεται από τα περισσότερα παλιά μέλη της συν τρία πρόσωπα που μάλλον λόγω της θέσης τους δεν αποτελούν ακριβώς αυτό που λέμε παραδείγματα απόλυτης ανεξαρτησίας.

Στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προτάθηκε από τον Κώστα Τσιάρα να προεδρεύσει και πάλι ο δικηγόρος Χριστόφορος Αργυρόπουλος, συμμετέχουν πλέον και οι: Σοφία Νικολάου, γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Ευαγγελία Στεργίου, εφέτης Αθηνών, αποσπασμένη στο Γραφείο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, εφέτης Αθηνών, α’ αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χρήστος Μητκίδης, νομικός σύμβουλος του κράτους, και Παναγιώτης-Κοσμάς Βασιλακόπουλος, δικηγόρος Αθηνών, με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Καζή, δικηγόρο Πειραιά.

Για λόγους άγνωστους καταργήθηκαν από τη σύνθεση της επιτροπής ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Σ. Μανταγκιοζίδης και ο Η. Τζανακάκης, δικαστικός λειτουργός του Αρείου Πάγου.

Σχετικά, μάλιστα, με τον (τότε) ποινικό κώδικα ο καθηγητής Χριστόφορος Αργυρόπουλος είχε παραχωρήσει μία ενδιαφέρουσα νομική συνέντευξη (εδώ), όπως και μία περιγραφή στο protagon (εδώ).

Ποιός είναι ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος που διετέλεσε πρόεδρος και των δύο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ιδιώτευσε ως δικηγόρος με ιδιαίτερη έμφαση στο ποινικό δίκαιο. Ως δικηγόρος συμμετείχε στη δίκη του Γοργοποτάμου, σε αυτήν της ΕΦΕΕ ενώ κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης των Μίκη Θεοδωράκη, Νίκο Κωνσταντόπουλου, Δημήτριου Μαρωνίτη κ.α. Υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων καθώς και πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον νέο Ποινικό Κώδικα (2015 – 2019). Το 2016 ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων εξέδωσαν προς τιμήν του τιμητικό τόμο με άνω των εξήντα νομικών μελετών. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες μελέτες σε νομικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα σχετικά με το δίκαιο και την ιστορία.

Υπήρξε στενός φίλος του Χρήστου Λαμπράκη και της Μελίνας Μερκούρη. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της ΕΡΤ (1985) και αντιπρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (1986 – 2009) ενώ σήμερα είναι πρόεδρος του ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη.

Σχετικά Άρθρα