Τι ερευνά η εισαγγελία του Βελγίου- Οι “περίεργες” δηλώσεις Καϊλή για το Κατάρ

 Τι ερευνά η εισαγγελία του Βελγίου- Οι “περίεργες” δηλώσεις Καϊλή για το Κατάρ

Με απόφαση Ανδρουλάκη η Εύα Καϊλή διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά την εμπλοκή της στην μεγάλη υπόθεση δωροδοκίας Ευρωβουλευτών από το Κατάρ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εξετάζεται στο πλαίσιο υπόθεσης για διαφθορά στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Μάλιστα η Le Soire κάνει λόγο για «σύλληψη» της Εύας Καΐλή και πως έγινε έρευνα στο σπίτι της. Κατά ορισμένες πληροφορίες εκλήθη και ο σύντροφός της για ανάκριση.

Οι “περίεργες” δηλώσεις Καΐλή για το “πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα Κατάρ”

“Πρωτοπόρο” στα εργασιακά δικαιώματα είχε χαρακτηρίσει η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή το Κατάρ που φιλοξενεί το μουντιάλ 2022 υιοθετώντας αναφορά του ILO (International Labour Organization). Ήταν μια δήλωση που σχολιάστηκε και είχε προκαλέσει εντύπωση.

Και αυτό γιατί οι συνθήκες εργασίας για τα γήπεδα του Κατάρ έγιναν πρωτοσέλιδο στο διεθνή Τύπο λόγω της σωρείας παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας και των άθλιων συνθηκών εργασίας. Η άλλη οπτική, αυτή της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Εύας Καϊλή ήθελε το Κατάρ να είναι «όαση» για τους εργάτες αφού όπως ανέφερε «O ILO είπε το Κατάρ είναι πρωτοπόρος στα εργασιακά δικαιώματα».

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο η κ. Καϊλή επαίνεσε την αραβική χώρα αναγκάστηκε να καταργήσει την Kafala, μία σύγχρονη μορφή δουλείας και κατηγόρησε σε όσους ασκούν κριτική στο Κατάρ για… μπούλινγκ.

«Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο» είπε αρχικά.

«Κάνουμε διακρίσεις»

«Κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο, πάλι παίρνουν το φυσικό αέριο τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί» συνεχίζει.

Αναφερόμενη στους θανάτους σημείωσε: «Έχουμε χιλιάδες θανάτους διότι έχουν αποτύχει οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης στην Ευρώπη».

«Μπορούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας. Αλλά δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα για «κήρυγμα» με στόχο τη φτηνή προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Και δεν επιβάλλουμε τον τρόπο μας. Τους σεβόμαστε και χωρίς το φυσικό αέριο», ανέφερε.

«Είναι μια νέα γενιά ευφυών ανθρώπων υψηλής μόρφωσης. Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».

Η έρευνα

Πληροφορίες για την έρευνα, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται η Εύα Καϊλή, έδωσε νωρίτερα την Παρασκευή (09/12) το Γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα στο Βέλγιο.

Στοιχεία ειδικά για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή δεν υπάρχουν στη συγκεκριμένη ενημέρωση, ωστόσο σημειώνεται ότι έχουν ήδη συλληφθεί τέσσερα άτομα, ηλικίας 35, 51, 53 και 67 ετών, που αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή. Τα παραπάνω πρόσωπα δεν κατονομάζονται.

Σύμφωνα με το Γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα, η δικαστική αστυνομία πραγματοποίησε την Παρασκευή 16 κατ’ οίκον έρευνες στις Βρυξέλλες, πιο ειδικά στους δημοτικές ενότητες Ixelles, Schaerbeek, Crainhem, Forest και 1000 Brussels.

Αυτό συνέβη στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας με εξεταζόμενα αδικήματα τη «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», τη «διαφθορά» και το «ξέπλυμα χρήματος».

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, οι ερευνητές κατάσχεσαν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά, κι επίσης υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, τα οποία στάλθηκαν για περαιτέρω ανάλυση. Στο στόχαστρο της αστυνομικής επιχείρησης φέρεται να βρέθηκαν συνεργάτες και βοηθοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας πρώην ευρωβουλευτής.

Τα στελέχη της δικαστικής αστυνομίας ερευνούν εδώ και αρκετούς μήνες «μια χώρα του Κόλπου» για επηρεασμό των οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι το οποίο γινόταν μέσω πληρωμών μεγάλων χρηματικών ποσών ή προσφοράς σημαντικών δώρων σε πρόσωπα με σημαντική πολιτική και στρατηγική θέση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σχετικά Άρθρα