Ιατροδικαστική εξέταση στον 16χρονο: Βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από τη σφαίρα – Ερωτήματα για τη μη έκδοση ιατρικού ανακοινωθέντος – Νέα στοιχεία με τον διάλογο των αστυνομικών (vid)

 Ιατροδικαστική εξέταση στον 16χρονο: Βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από τη σφαίρα – Ερωτήματα για τη μη έκδοση ιατρικού ανακοινωθέντος – Νέα στοιχεία με τον διάλογο των αστυνομικών (vid)

Πραγματοποιήθηκε η ιατροδικαστική εξέταση στον 16χρονο Κώστα. Φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από τη σφαίρα. Ο νεαρός Ρομά υποβλήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα σε ιατροδικαστική εξέταση, ύστερα από εισαγγελική εντολή στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, ο 16χρονος φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνέπεια του τραύματος που του προκάλεσε η σφαίρα που δέχθηκε από το υπηρεσιακό όπλο του κατηγορούμενου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Κατά τα ίδια ευρήματα, διαπιστώθηκε μόνο πύλη εισόδου της σφαίρας, για την οποία υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης και έκτοτε νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ.

  • Ο 16χρονος που δέχτηκε τη σφαίρα απο τον αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ, νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης από το πρωί της Δευτέρας, ωστόσο δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση και την πορεία της υγείας του, με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) να εκφράζει ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε και κοινοποίησε στον υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, «η έκδοση ιατρικού ανακοινωθέντος σε κάθε περίπτωση είναι ευθύνη του εκάστοτε διοικητή του νοσοκομείου. Ευθύνη των γιατρών είναι η ενημέρωση των συγγενών του ασθενούς».

  • Οι γιατροί του ΕΣΥ χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη τη στάση του διοικητή του “Ιπποκράτειου” Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης να μην εκδίδει ανακοινωθέν για την κατάσταση του 16χρονου θύματος δολοφονικής αστυνομικής βίας, εφόσον έχει τη σχετική άδεια από τους συγγενείς του ασθενούς».

Μάλιστα, την έκδοση ιατρικού ανακοινωθέντος κάνει ακόμη πιο επιτακτική η έντονη φημολογία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η ζωή του υποστηρίζεται πλέον από τεχνητά μέσα, τη στιγμή που οι γονείς του καταγγέλλουν προσπάθεια συγκάλυψης από την ΕΛ.ΑΣ.

Εξερχόμενος του Δικαστικού Μεγάρου, την Τετάρτη, ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόφιλος Αλεξόπουλος, έκανε λόγο για «απόπειρα συγκάλυψης από την Ελληνική Αστυνομία» όσον αφορά στον πυροβολισμό του 16χρονου.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «υπάρχει ευθεία βολή που βρίσκει τον Κώστα πίσω στο κεφάλι, είναι μια βολή εξουδετέρωσης. Η σκέψη μας είναι στον Κώστα, περιμένουμε ένα θαύμα» και συνέχισε λέγοντας «εμείς δεν είμαστε εδώ ούτε για να καλέσουμε σε κινητοποιήσεις ούτε για να δικαιολογήσουμε κάποιες αντιδράσεις. Οι πρώτοι που δεν καταδικάζουν είναι οι ηθικοί αυτουργοί (…) Όταν υπάρχει επίσημη δήλωση της Ελληνικής Αστυνομίας όπου το μόνο που αναφέρεται ότι δήθεν υπήρχε προσπάθεια εμβολισμού μηχανής της ΕΛ.ΑΣ. και δεν αναφέρεται το γεγονός ότι το παιδί τραυματίστηκε από πυροβολισμό, δηλώνει συγκάλυψη».

Στο μεταξύ στη δημοσιότητα οι διάλογοι των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ με το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ κατά την καταδίωξη του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη.

Στους διαλόγους που έφερε στη δημοσιότητα το MEGA, δεν αναφέρεται από τους αστυνομικούς ότι προχώρησαν σε πυροβολισμούς προς το όχημα που έγινε η καταδίωξη.

Αναφέρεται ότι, μετά την καταδίωξη, ο οδηγός του οχήματος δε συνεργάζεται και δεν υπακούει στις εντολές τους. Στο τέλος της συνομιλίας, ένας αστυνομικός αναφέρει ότι ο οδηγός είναι νεκρός.

Η συνομιλία των αστυνομικών με το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ:

  • Αστυνομικός: Κέντρο το όχημα έχει προσκρούσει στο κατάστημα.
  • Κέντρο: Ελήφθη, ελήφθη, ενημερώνουμε Τροχαία. Έχετε τα άτομα; Πόσα άτομα επιβαίνουνε; Το όχημα έχει προσκρούσει στο κατάστημα, αναγνωρίζετε οι σταθμοί;
  • Αστυνομικός: Ένα άτομο.
  • Κέντρο: Έχει προσκρούσει σε κατάστημα το όχημα. Ένα άτομο. Το έχουμε το άτομο;
  • Αστυνομικός: Αρνητικό κέντρο, δίνουμε εντολές αλλά δεν κατεβαίνει το άτομο από το όχημα.
  • Κέντρο: Ελήφθη, με όλα τα μέτρα ο έλεγχος, δώστε μας την πινακίδα όταν τελειώσετε.
  • Αστυνομικός: Ο οδηγός του οχήματος έχει εγκλωβιστεί στο σημείο. Το άτομο δεν συνεργάζεται. Να το γνωρίζετε.
  • Κέντρο: Ελήφθη, πού ακριβώς είστε; Έχει ανταποκριθεί ο οδηγός στις εντολές σας; Ελέγχετε το άτομο;
  • Αστυνομικός: Είναι νεκρό το άτομο.

Σχετικά Άρθρα