Reuters: Η προσπάθεια επανόδου στην κερδοφορία από τις επιχειρήσεις – κολοσσούς, θα έχει συνέπεια χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη

 Reuters: Η προσπάθεια επανόδου στην κερδοφορία από τις επιχειρήσεις – κολοσσούς, θα έχει συνέπεια χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη

Σε μαζικές απολύσεις προχωρούν μεγάλες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω του αρνητικού οικονομικού κλίματος που τροφοδοτεί ο καλπάζων πληθωρισμός και η αναμενόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη.

Το Reuters συγκέντρωσε και παρουσιάζει ανά κλάδο στοιχεία που αφορούν κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Μεταφορές

Η Air France βρίσκεται ήδη από τον Ιούνιο σε συζητήσεις για την κατάργηση σχεδόν 300 θέσεων προσωπικού εδάφους, μέσω εθελούσιας εξόδου. Η φινλανδική Finnair θα περικόψει περίπου 150 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 90 στη χώρα της, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την επιστροφή στην κερδοφορία. Η εταιρεία κατασκευής ελαστικών Michelin σχεδιάζει να περικόψει έως και 1.600 θέσεις εργασίας στη Γαλλία, λιγότερες πάντως από τις 2.300 που υπολογίζονταν στο αρχικό σχέδιο εθελούσιας εξόδου. Η Stellantis, η τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, απέλυσε επ’ αόριστον απροσδιόριστο αριθμό εργαζομένων στο εργοστάσιό της στο Μίσιγκαν για να μετριάσει τις επιπτώσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Βιομηχανία – κατασκευές

Στον κλάδο της βιομηχανίας και των κατασκευών, ο σουηδικός μηχανολογικός όμιλος Alfa Val ξεκίνησε εκστρατεία αναδιάρθρωσης στις μονάδες ενέργειας και ναυτιλίας που επηρεάζουν περίπου 500 εργαζόμενους. Η Husqvarna, που κατασκευάζει εξοπλισμό κήπου και εργαλεία, θα περικόψει 1.000 θέσεις εργασίας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων σχετίζεται με τη μετάβαση από τα βενζινοκίνητα στα εργαλεία που λειτουργούν με μπαταρίες. Η ισπανική κατασκευάστρια ανεμογεννητριών Siemens Gamesa σχεδιάζει να περικόψει 2.900 θέσεις εργασίας, κυρίως στην Ευρώπη, στο πλαίσιο ενός σχεδίου επιστροφής στην κερδοφορία, ενώ η Valmet ξεκίνησε τον Μάιο διαπραγματεύσεις για προσωρινές απολύσεις στο εργοστάσιο βαλβίδων της στο Ελσίνκι, που θα επηρεάσουν περίπου 340 εργαζόμενους.

Τρόφιμα και λιανεμπόριο

Στον κλάδο των τροφίμων, του γενικού λιανικού εμπορίου και των καταναλωτικών προϊόντων, η σουηδική αλυσίδα καταστημάτων σιδηρικών Clas Ohlson δήλωσε ότι θα περικόψει περίπου 85 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μεταξύ άλλων μέτρων για την επίτευξη εξοικονόμησης κόστους και μειωμένων αποσβέσεων. Ο σουηδικός γίγαντας της μόδας H&M, ο οποίος απασχολεί περίπου 155.000 άτομα, θα περικόψει περίπου 1.500 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εξοικονόμησης 189,5 εκατ. δολαρίων. Η σουηδική εταιρεία λιανικής πώλησης ICA Gruppen δήλωσε ότι θα περικόψει περίπου 200 θέσεις εργασίας λόγω της αύξησης του κόστους, του πληθωρισμού και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, προκειμένου να εξοικονομήσει περίπου 1 δισεκατομμύριο σουηδικές κορώνες ετησίως. Η τουρκική εταιρεία γρήγορης διανομής ειδών παντοπωλείου Getir σχεδιάζει να μειώσει το 14% του προσωπικού της παγκοσμίως λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και του κόστους, ενώ η νορβηγική εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών Salmar ανακοίνωσε προσωρινές απολύσεις 851 εργαζομένων, καθώς η νορβηγική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους στις καλλιέργειες σολομού στο πλαίσιο της μάχης κατά του πληθωρισμού. Η Henkel, η γερμανική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την Schwarzkopf, θα περικόψει περίπου 2.000 θέσεις εργασίας λόγω της χαμηλής ζήτησης για τα προϊόντα της, καθώς και της αύξησης του κόστους και των προβλημάτων της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τράπεζες

Όσον αφορά τις τράπεζες και τις εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η σουηδική εταιρεία πληρωμών Klarna απολύει το 10% των 7.000 υπαλλήλων της, ενώ η ιταλική κρατική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena συμφώνησε με τα συνδικάτα να διώξει 4.125 υπαλλήλους, από το σύνολο των 21.015, μέχρι το τέλος του έτους μέσω ενός δαπανηρού προγράμματος εθελοντικής πρόωρης συνταξιοδότησης.

Τεχνολογία και χημική βιομηχανία

Στον κλάδο της τεχνολογίας, η ολλανδική εταιρεία κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού Philips θα περικόψει περίπου 4.000 θέσεις εργασίας, ή το 5% του εργατικού δυναμικού της, για να αντιμετωπίσει την πτώση των πωλήσεων και μετά από μια μαζική ανάκληση των αναπνευστικών μηχανημάτων της, ενώ στον κλάδο των χημικών προϊόντων η Basf ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης πόρων που θα περιλαμβάνει μη γνωστοποιημένο αριθμό περικοπών θέσεων εργασίας, ενώ αργότερα δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές δραστηριότητές της πρέπει να μειωθούν «μόνιμα».

ΠΗΓΗ: ot.gr

Σχετικά Άρθρα