Υποκλοπές: Πώς επηρεάζει η επίσκεψη Τσίπρα στην ΑΔΑΕ τη σύγκρουση στη Βουλή – Διεθνοποιεί το σκάνδαλο ο Ανδρουλάκης

 Υποκλοπές: Πώς επηρεάζει η επίσκεψη Τσίπρα στην ΑΔΑΕ τη σύγκρουση στη Βουλή – Διεθνοποιεί το σκάνδαλο ο Ανδρουλάκης

Κλιμακώνει ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των παρακολουθήσεων. Με νέα επίσκεψη στην ΑΔΑΕ συντηρεί το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Την ίδια ώρα η προσφυγή Ανδρουλάκη κατά της κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με ορίζοντα μια μελλοντική πολιτική συγκυρία πλήττει το γόητρο του Μητσοτάκη.

Τη φράση «θα του πάω μέχρι τέλους» του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για το σκάνδαλο της Novartis φαίνεται ότι επαναφέρει στην πολιτική αρένα ο Αλέξης Τσίπρας για το σκάνδαλο ΕΥΠ-Predator.

Η διακαναλική συνέντευξή τους τα περιφερειακά τηλεοπτικά δίκτυα της δυτικής Μακεδονίας ήταν αποκαλυπτική λίγο πριν τη σύγκρουση με τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις.

«Δεν θα κουραστώ και δεν θα σταματήσω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι το θέμα δεν θα επιτρέψει να ξεχαστεί και οτι είναι ένα θέμα που συνδέεται με τις επερχόμενες κάλπες. Ο λόγος είναι σαφής από τη στιγμή που το ζήτημα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών είναι ζήτημα που αγγίζει έντονα τις νεότερες ηλικίες. Ακριβώς δηλαδή στα ακροατήρια στα οποία στοχεύει η αξιωματική αντιπολίτευση.

  • Οι μεθοδεύσεις για τη συγκάλυψη του σκανδάλου αποτυπώνονται σε επίπεδο κοινωνία ως ένας άλλος αυταρχισμός και καθεστωτισμός τον οποίο έχει κατ’ επανάληψη αναδείξει η αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας στοχεύει στους νέους ψηφοφόρους και γι’ αυτό το λόγο θα συντηρήσει με κάθε τρόπο το ζήτημα ψηλά στην επικαιρότητα με αιχμή τώρα το νομοθέτημα που φέρνει η κυβέρνηση και με το οποίο πλήττεται βαθύτατα όπως αναμένεται να σημειώσει το αίσθημα δικαίου και διαφάνειας στο δημόσιο βίο.

Με την νέα παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά έδειξε για μια ακόμη φορά στο ανώτατο δυνατό επίπεδο είτε της πολιτειακής ηγεσίας είτε της δικαστικής εξουσίας δείχνοντας ουσιαστικά το δρόμο που αρνείται είτε ο κ Ντογιάκος ως εισαγγελέας του ΑΠ να ακολουθήσει αναζητώντας τις διαδρομές του χρήματος μέσω των συμβάσεων στις οποίες κρύφτηκε η αγορά του predator είτε ο κ. Μητσοτάκης νομοθετώντας με δική του πολιτική πρωτοβουλία και γενναιότητα την άρση του απορρήτου για την εισαγγελέα της ΕΥΠ και την ΑΔΑΕ.

  • Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή επίσκεψή του στην ανεξάρτητη αρχή ώστε να προκύψουν δεδομένα και πειστήρια για το σύστημα των παρακολουθήσεων που είχε στηθεί με άξονα τον άλλοτε στενό του συνεργάτη και τον εκλεκτό του πρώην διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα σε επίπεδο κοινοβουλευτικής διερεύνησης έχει κλείσει από καιρό.

Αντίστοιχα όμως και η όποια δικαστική πρόοδος δεν αναμένεται πριν από τις εκλογές εκτιμούν πρόσωπα με νομικές γνώσεις και πολιτικό ρόλο στην υπόθεση.

  • Για το λόγο αυτό και ο Νίκος Ανδρουλάκης όπως είχε προαναγγείλει προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πέρα από ύστατο νομικό όπλο απέναντι στην μεθοδευμένη από την πλευρά της κυβέρνησης νομικής αδρανοποίησής του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να διεθνοποιήσει το ζήτημα.

Το πλήγμα για τον κ. Μητσοτάκη και το ευρωπαϊκό και φιλελεύθερο προφίλ που επιθυμεί να φιλοτεχνεί εντός και εκτός και Ελλάδας είναι ισχυρό όσο κι αν δεν λαμβάνει τις διαστάσεις που αναλογούν στην εσωτερική επικαιρότητα.

Ωστόσο το βλέμμα του κ. Ανδρουλάκη και των συνεργατών του φαίνεται πως είναι στον μετεκλογικό πολιτικό ορίζοντα.

Η προσφυγή του προσβάλει και το νέο νομοθέτημα για την ΕΥΠ και τις παράνομα λογισμικά καθώς ούτε από τη νέα αυτή παρέμβαση της κυβέρνησης μένει το παραμικρό περιθώριο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να βρει νομικό βοήθημα για να υπερασπιστεί και να προστατέψει τον εαυτό του.

  • Η όποια απόφαση του ΕΔΔΑ δεν αναμένεται νωρίτερα από ένα έτος όση προτεραιότητα και να δοθεί στην υπόθεση.

Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν κρύβουν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις εξελίξεις σε μεγάλο βαθμό καθώς θα «υποχρεώνει» την τότε κυβέρνηση να συμμορφωθεί αν η απόφαση είναι καταδικαστική. Κι αν κυβέρνηση είναι η ΝΔ θα αποτελεί ένα ισχυρό ράπισμα για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και όπλο στα χέρια του κ. Ανδρουλάκη για να απαιτήσει να ανοίξουν έστω και τότε τα στόματα όσων σήμερα οχυρώνονται ή δεσμεύονται από το απόρρητο που θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση. 

Σχετικά Άρθρα