Νέα βρετανική “πόρτα” για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα – “Επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος” σύμφωνα με την Υπ. Πολιτισμού

 Νέα βρετανική “πόρτα” για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα – “Επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος” σύμφωνα με την Υπ. Πολιτισμού

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα είναι ένας «επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για άλλες διεκδικήσεις. Η Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε ότι η Βρετανία έχει ενεργήσει ως προσεκτικός «θεματοφύλακας» των αμφισβητούμενων αντικειμένων, προσθέτοντας: «Μόλις αρχίσεις να δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό;»

Την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν αναφορές ότι ο Τζορτζ Όσμπορν, υπό την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, είχε μυστικές συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πιθανή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

  • «Μπορώ να κατανοήσω ορισμένα από τα επιχειρήματα, αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ επικίνδυνος και ολισθηρός ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε», είπε η υπουργός στην Telegraph και πρόσθεσε: «Τα μουσεία και τα πολιτιστικά μας κέντρα είναι κόμβοι που μπορούν να επισκεφθούν οι άνθρωποι, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και οι τουρίστες, και που τους επιτρέπουν να μεταφερθούν σε ένα διαφορετικό μέρος του κόσμου και σε μια διαφορετική χρονική περίοδο».

«Πρόκειται για αντικείμενα για τα οποία έχουμε φροντίσει πολύ επί δεκαετίες, αν όχι και περισσότερο, για τα οποία έχουμε ερευνήσει σημαντικά, τα οποία έχουμε αναλάβει τη φύλαξη. Και μόλις αρχίσεις να δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό;»

Πρόσθεσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν «πολύ δύσκολο να ξέρει κανείς σε ποιον να επιστρέψει αυτά τα πράγματα».

Σχετικά Άρθρα