Υπάρχει θέμα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ;- Επιθετικό δημοσίευμα κατά Φλώρου, μετά τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις…

 Υπάρχει θέμα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ;- Επιθετικό δημοσίευμα κατά Φλώρου, μετά τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις…

Την περασμένη Κυριακή το Documento αποκάλυψε πώς -κατά τις πληροφορίες του- οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν στόχος παρακολούθησης από την ΕΥΠ. Μεταξύ αυτών και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έσπευσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για να του ζητήσει να επισπεύσει τις έρευνες σχετικά με τις υποκλοπές, ενώ εξερχόμενος απηύθυνε ερώτημα σχετικά με το θέμα του Documento, θέτοντας ζήτημα εθνικής ασφαλείας εάν, όντως, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ.

Για να εισπράξει μία σκληρή απάντηση, αρχικώς από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και μετά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τον κατηγόρησαν ότι ενέπλεξε το στράτευμα στα σενάρια, κάτι που συνιστά σοβαρό κίνδυνο.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε “άκρως επικίνδυνο και εθνικά επιζήμιο” τον υπαινιγμό ότι ο πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αρκετοί, ωστόσο, σημείωσαν πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ (και οι άλλοι αρχηγοί) δεν προέβη σε κάποια δήλωση σχετικά με το δημοσίευμα, ωσάν να αποδέχεται έμμεσα ότι μπορεί και να έχει συμβεί. Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν άρεσε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σήμερα, το in.gr, σε ρεπορτάζ του Ανδρέα Παναγόπουλο, κάνει λόγο για αυτονόμηση του Κωνσταντίνου Φλώρου και εμμέσως πλην σαφώς τον κατηγορεί ότι καλλιεργεί συνθήκες …πολέμου με την Τουρκία! “…ο αρχηγός στα χρόνια που ηγείται του Γενικού Επιτελείου έχει δημιουργήσει μια ομάδα από δικούς του πιστούς αξιωματικούς, δικά του media και ακολουθεί πιστά τις ανορθόδοξες τακτικές πολέμου στην καθημερινή του πρακτική διοίκησης…”, τονίζει. Και συνεχίζει: ”  Έχει φαντασιωθεί τον εαυτό του στρατηλάτη και τη χώρα σε πολεμική σύρραξη; Τον εξυπηρετεί στον προσωπικό του σχεδιασμό η ένταση;”

Προφανώς, το δημοσίευμα αντλεί πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ίσως και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, και, εφόσον ευσταθούν, δημιουργείται πολύ σοβαρό ζήτημα στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου και του Νίκου Παναγιωτόπουλου με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για τα ελληνοτουρκικά.

Το ρεπορτάζ -μήνυμα (;) του in.gr

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει αυτονομηθεί και ασκεί δική του …πολιτική

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος, νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ, είναι Λοκατζής. Έχει ανδρωθεί στο στράτευμα και έχει εκπαιδευτεί για να κάνει δολιοφθορές και να …δολοφονεί εχθρούς.

Όμως, φαίνεται πως ο αρχηγός στα χρόνια που ηγείται του Γενικού Επιτελείου έχει δημιουργήσει μια ομάδα από δικούς του πιστούς αξιωματικούς, δικά του media και ακολουθεί πιστά τις ανορθόδοξες τακτικές πολέμου στην καθημερινή του πρακτική διοίκησης.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι αρχηγοί των τριών επιτελείων είναι τουλάχιστον αμήχανοι απέναντι του και δείχνουν αιφνιδιασμένοι κάθε φορά από την προσωπική του στρατηγική. Όπως και το Μαξίμου και το ΥΠΕΞ ενίοτε.

Η αυτονόμηση του φάνηκε ξεκάθαρα σε δύο πρόσφατα περιστατικά που πέρασαν χαμηλά από τα ραντάρ της δημοσιότητας.

Την ημέρα που ο υπουργός Άμυνας είχε συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Ακάρ στις Βρυξέλλες, στο ΝΑΤΟ με στόχο την εξομάλυνση της έντασης ο κ. Φλώρος διοργάνωσε στη Χίο στρατιωτική φιέστα με τους νεοσύλλεκτους να κραυγάζουν συνθήματα – απάντηση στην τουρκική προπαγάνδα – απειλή «θα έλθουμε μια νύκτα». Το κλίμα και οι συνεννοήσεις που είχαν γίνει για την έκδοση ακόμη και κοινής δήλωσης των δύο υπουργών χάλασαν.

Μέχρι και ασκήσεις τις νύκτες με φουσκωτά και ΟΥΚάδες σε βραχονησίδες είχε δώσει διαταγή να γίνονται, έως ότου μαθεύτηκε και κόπηκαν μαχαίρι άγνωστο με παρέμβαση ποίου. Πόσο εύκολα ένας άλλος τούρκος στρατηγός θα μπορούσε να δώσει διαταγή να τους εγκλωβίσουν αναβιώνοντας τα Ίμια;

Τι θέλει ο κ. Φλώρος; Πόλεμο με την Τουρκία; Έχει φαντασιωθεί τον εαυτό του στρατηλάτη και τη χώρα σε πολεμική σύρραξη; Τον εξυπηρετεί στον προσωπικό του σχεδιασμό η ένταση;

Η πολιτική ηγεσία της χώρας – κυβέρνηση και αντιπολίτευση- δεν διακατέχεται από τέτοιες αντιλήψεις, ούτε οι εχέφρονες Έλληνες. Προφανώς, οι πολίτες και η πολιτική ηγεσία θα αντιδράσουν αν δεχθούν επίθεση από την Τουρκία αλλά τούτο απέχει από την πρόκληση πολέμου ή επεισοδίου επειδή έτσι ήθελε ή ένας στρατηγός ή προέκυψε άθελα του.

Είναι απλά εθνικά και θεσμικά επικίνδυνο να δρα ο αρχηγός με δική του ατζέντα.

Τα έκανε… λαμπόγυαλο

Ο στρατηγός, με τον εκρηκτικό χαρακτήρα- στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρουν περιστατικό όπου έκανε λαμπόγυαλο το γραφείο του-  είναι προσδεδεμένος στις ευρωατλαντικές στρατηγικές. Όταν ήλθε στις 17 Νοεμβρίου μετά την ακύρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ για να κλείσει η συμφωνία για τους υπερσύγχρονους πυραύλους Spike NLOS με τον Έλληνα ομόλογό του εκείνος διοργάνωσε μονοήμερο ταξίδι στη Κρήτη μαζί με δημοσιογράφους. Γιατί δεν είχε ρόλο;

Ακόμη και την πρόσφατη συμφωνία Έρευνας – Διάσωσης με την Αίγυπτο επιχείρησε να υποβαθμίσει αφού δεν είχε σημαντικό photo opportunity διαρρέοντας ότι τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την Αίγυπτο θα ήταν πιο σημαντικά.

Στην γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων, στις 21 Νοεμβρίου, ο κ. Φλώρος οργάνωσε μια υπερπαραγωγή αυτοπροβολής -κιτς κατ’ ορισμένους- παρουσία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έφυγε πολύ νωρίς.

Κουτσομπολιά και μικρολεπτομέρειες θα πει κανείς για τα τελευταία μη αμφισβητούμενα γεγονότα. 

Ναι, αλλά πάντα σημασία έχει το περικείμενο, το συνολικότερο πλαίσιο. Δείχνει ότι κάτι σοβαρό τρέχει… Αλλιώς δεν θα ήταν παρά παραπολιτικά. Το ζήτημα είναι: το σοβαρό να μην είναι εθνικά επικίνδυνο. Ιδίως τώρα που υπάρχουν εντάσεις με την Τουρκία.

Ίσως ο κ. Φλώρος να έχει πολιτικές φιλοδοξίες και να αναζητά την ευκαιρία να συνεχίσει την καριέρα του στην πολιτική ή να δημιουργήσει μια νέα δομή συγκροτώντας αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων και καταργώντας το ΓΕΕΘΑ.

Το βέβαιο είναι ότι στις επικείμενες κρίσεις θέλει να παραμείνει για ένα χρόνο ακόμη. Ακόμη και εάν αλλάξει η κυβέρνηση και φύγει ο ίδιος τον Δεκέμβριο του 2023 θα έχει προωθήσει δικούς του ανθρώπους στις θέσεις κλειδιά και θα ελέγχει τα πάντα. Άλλωστε, και με την προηγούμενη κυβέρνηση μια χαρά τα πήγαινε. Από τραγούδια του ΕΑΜ στη ΛΑΕΔ έως και συνοδός του τότε υπουργού Εξωτερικών για την παραλαβή των δύο στρατιωτικών τον Αύγουστο του 2018 που είχαν συλληφθεί στον Έβρο, μπαίνοντας κατά λάθος στην τουρκική επικράτεια πέντε μήνες νωρίτερα.

Το ΚΥΣΕΑ θα κρίνει τον Αρχηγό για τις επιχειρησιακές και τις ικανότητες διοίκησης και όχι  για την πλούσια επικοινωνιακή του δράση, που κάποιες φορές δημιουργεί και προβλήματα με διαρροές που πρέπει να αποφεύγονται για επισκέψεις ξένων παραγόντων, κλπ.

Ο αρχηγός οφείλει να αντιληφθεί πως η ελληνική πολιτεία έχει θεσμούς στους οποίους οφείλει να υπακούει στο πλαίσιο της υψηλής και κρίσιμης για την πατρίδα και τους πολίτες θέσης του.

Αν ο αρχηγός, όμως, θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη ιδού πεδίον δόξης λαμπρό, χωρίς τα γαλόνια και το εθνόσημο. Η χώρα έχει πικρή εμπειρία…