Θάνατος μαθητή: Τι ερευνούν οι Αρχές για την έκρηξη – Ερωτηματικά για τις εργασίες

 Θάνατος μαθητή: Τι ερευνούν οι Αρχές για την έκρηξη – Ερωτηματικά για τις εργασίες

Σοκαρισμένο το πανελλήνιο για τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 11χρονου μαθητή δημοτικού σχολείου στις Σέρρες έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο.

Άμεσα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σερρών έδωσε εντολή για περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος και του τραυματισμού άλλων δύο παιδιών ώστε στη συνέχεια να προβεί στις ανάλογες ενέργειες και την απόδοση ποινικών ευθυνών.

Αναφορικά με τα αίτια της έκρηξης, όλοι οι φορείς τονίζουν ότι το έργο της μετατροπής του καυστήρα σε λέβητα με γεωθερμία στο 9ο Δημοτικό σχολείο στις Σέρρες θα έπρεπε να γίνει τις ώρες που δεν λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο έτσι ώστε να μην είναι τα παιδιά στο χώρο.

Επιπλέον σημειώνεται ότι ο λέβητας βρισκόταν σε λειτουργία την ώρα που γινόταν η μετατροπή, ενώ τα παιδιά λόγω του βροχερού καιρού βρίσκονταν περιορισμένα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Αλληλοκατηγορίες για τις ευθύνες

Απαντήσεις στα ερωτήματα για το τι προκάλεσε την ανείπωτη τραγωδία στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών αναμένεται να δώσουν οι πραγματογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας που θα φτάσουν εκεί το πρωί για να διερευνήσουν τα αίτια της φονικής έκρηξης.

Ερωτηματικά γεννά το γεγονός ότι οι εργασίες συντήρησης και μετατροπής του καυστήρα γινόταν σε ώρες λειτουργίας του σχολείου, με τις ευθύνες να έχουν γίνει «μπαλάκι» για τα αίτια του δυστυχήματος.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης κατηγόρησε τον εργολάβο που έκανε τις εργασίες εν ώρα μαθήματος χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν, ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά από τη μεταξύ μας σύμβαση. Κατηγόρησε και τον διεθυντή του σχολείου που επέτρεψε στον εργολάβο να εισέλθει στη σχολική μονάδα χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δήμου.

«Υπάρχει μια σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, στην οποία αναφέρεται ότι δεν μπορεί να κάνει εργασίες την ώρα του σχολείου χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δήμου και του διευθυντή. Ο εργολάβος ενώ ξέρει τις συμβατικές υποχρεώσεις του, παρόλα αυτά μπήκε στο σχολείο. Κι εδώ υπάρχει ένα ερώτημα: Πώς τον άφησε ο διευθυντής να μπει στο σχολείο την ώρα που γίνονταν μαθήματα; Υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη. Δεν ήξερε κανένας, δεν ενημερώθηκε κανένας από τον δήμο ότι θα κάνει αυτές τις δουλειές », δήλωσε ο κ. Χρυσάφης.

Βορίδης: Να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης

Με αφορμή το τραγικό γεγονός της έκρηξης λεβητοστασίου σε δημοτικό σχολείο των Σερρών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 11χρονου παιδιού και τον τραυματισμό ακόμη δύο μαθητών, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, έδωσε εντολή στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Ιωάννη Σάββα, να διερευνήσει τυχόν ευθύνες που προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Το υπουργείο Εσωτερικών θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, στο πεδίο αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να διελευκανθούν τα αίτια της τραγωδίας και να αποδοθούν ευθύνες», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σε καλή κατάσταση η υγεία του μαθητή που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο, μετά την έκρηξη λέβητα σε σχολείο των Σερρών

Θετικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του μαθητή που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι μετά τον τραυματισμό του από την έκρηξη λέβητα σε δημοτικό σχολείο των Σερρών, που στοίχισε τη ζωή σε έναν άλλο μαθητή.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Γιώργος Τσικόπουλος, η γενική κατάσταση του μικρού τραυματία ήταν καλή, όταν έφτασε στο Ιπποκράτειο.

«Μετά τον έλεγχο που έγινε, βρέθηκε ότι έχει ένα εμπίεσμα. Εμπίεσμα σημαίνει ότι το κόκκαλο το κρανίου είχε μπει μέσα δύο εκατοστά. Έγινε μία εγχείρηση επιτυχέστατα, είναι εκτός κινδύνου και χαιρόμαστε πολύ που αυτό το παιδάκι θα πάει πάρα πολύ καλά», πρόσθεσε ο κ. Τσικόπουλος.

Σχετικά Άρθρα