Εστίες επεισόδιων με Ρομά για τον πυροβολισμό του 16χρονου – Πυροβολισμοί στην Θεσσαλονίκη, ένταση στο Μενίδι – Έκλεισαν την Αθηνών- Κορίνθου

 Εστίες επεισόδιων με Ρομά για τον πυροβολισμό του 16χρονου – Πυροβολισμοί στην Θεσσαλονίκη, ένταση στο Μενίδι – Έκλεισαν την Αθηνών- Κορίνθου

Το περιστατικό με τον σοβαρό τραυματισμό 16χρονου από σφαίρα αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έχει βγάλει στους δρόμους την κοινότητα των Ρομά σε ολόκληρη τη χώρα. Νέα εστία έντασης στο Μενίδι μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Μέρος των διαδηλωτών επιχείρησε να βάλει φωτιά σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με άλλες πηγές οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο, κατάφεραν τελικά να αποτρέψουν τους συγκεντρωμένους κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν τις 18.00, μία άλλη ομάδα Ρομά έκλεισε την λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο και σύμφωνα με την Αστυνομία πέταξαν πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα και βόμβες μολότοφ σε Ομάδα ΟΠΚΕ της ΕΛΑΣ, με την αστυνομία και πάλι να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών.

Τα πιο σοβαρά επεισόδια γίνονται στην Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει η πληροφορία ότι συγγενείς του 16χρονου απηύθυναν κάλεσμα μέσω social media σε τσιγγάνους από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας για ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη και να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, σήμερα (6/12) ξεκίνησαν οικογένειες ρομά από τους Σοφάδες, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τα Φάρσαλα και το Βόλο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Με καραμπίνες στους δρόμους

Πιο συγκεκριμένα, σκηνικό έντασης επικρατεί στην οδό Πόντου, στη δυτική Θεσσαλονίκη, με σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε Ρομά και δυνάμεις των ΜΑΤ, με το κλίμα να γίνεται εκρηκτικό.

Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμό από την πλευρά των Ρομά κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ ωστόσο να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός, όπως αναφέρει η ΕΡΤ και το ertnews.gr.

Την ίδια ώρα, έκκληση να σταματήσουν οι εντάσεις έξω από το Ιπποκράτειο απηύθυναν οι γιατροί του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται ο 16χρονος, που δέχθηκε πυροβολισμό από αστυνομικό.

Οι Ρομά δηλώνουν πως θέλουν οι κινητοποιήσεις να είναι ειρηνικές.

Αυτή την ώρα, κλειστή είναι η Παλιά Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Χαλκηδόνας, καθώς ομάδα διαδηλωτών από οικισμό Ρομά της περιοχής έχουν στήσει οδοφράγματα στο δρόμο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ πέταξαν και πέτρες σε διερχόμενους οδηγούς.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον τραυματισμό του 16χρονου βρίσκεται σε εξέλιξη στο ύψος του καταυλισμού «Τσαΐρια» των Ρομά, στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, 20 με 25 άτομα έχουν κλείσει την οδό Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, ενώ στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς οι συγκεντρωμένοι έχουν βάλει φωτιά σε αντικείμενα.

Μπλόκο σε Μέγαρα και Ζευγολατιό

Επίσης, Ρομά έχουν συγκεντρωθεί στο 40,5ο χλμ. της Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, ενώ σποραδικά σημειώνεται πετροπόλεμος στο Νομισματοκοπείο, στην Αθήνα, όπου νωρίτερα καταγράφηκαν μικροεπεισόδια, στα όρια του καταυλισμού που βρίσκεται στην περιοχή.

Οι συγκεντρωμένοι Ρομά στην Αθηνών-Κορίνθου πετούν πέτρες και στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις της αστυνομίας.

Σε διακοπή της κυκλοφορίας προς την παλαιά εθνική, στο τμήμα Αρχαία Κόρινθος-Κιάτο (και στα δύο ρεύματα) και στο τμήμα Μέγαρα-Πάχη (μόνο προς Κόρινθο) προχώρησε η Ολυμπία Οδός, με εντολή της Τροχαίας, λόγω των συγκεντρωμένων Ρομά κοντά στα Μέγαρα και στην περιοχή του Ζευγολατιού. Γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας από το 39ο χιλιόμετρο στην έξοδο Μεγάρων. Λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό ότι άνοιξε ο δρόμος στα Μέγαρα, ενώ συνεχίζεται η εκτροπή στο τμήμα Αρχαία Κόρινθος- Κιάτο (και στα δύο ρεύματα) με εντολή της Τροχαίας.

Παράλληλα, σημειώθηκε νέος γύρος επεισοδίων ανάμεσα σε Ρομά και διμοιρίες των ΜΑΤ, στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Περαίας στο ύψος του καταυλισμού Τσαΐρια. Επίσης, άτομα συγκεντρώθηκαν και διέκοψαν την κυκλοφορία στο δρόμο Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας.

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι άνοιξε η ΝΕΟΑΚ, παραμένει ωστόσο κλειστή η παλιά Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου. Επίσης, έκλεισε για λίγο η λ. ΝΑΤΟ.

Κλειστή είναι αυτή την ώρα η Παλιά Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Χαλκηδόνας, καθώς ομάδα ατόμων από καταυλισμό Ρομά της περιοχής έχουν στήσει οδοφράγματα στο δρόμο.

Ένταση στη Μεσογείων

Ένταση επικράτησε στη Μεσογείων στο ύψος του Νομισματοκοπείου γύρω στη 1 το μεσημέρι, καθώς Ρομά από τον παρακείμενο καταυλισμό έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων στη μέση του δρόμου.

Συγκεκριμένα, περίπου 30-40 Ρομά έκαψαν τρεις κάδους απορριμμάτων και λάστιχα εν μέσω του δρόμου για να διαμαρτυρηθούν για τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη.

Στο σημείο έχουν μεταβεί πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις. Ακολούθησε ένταση καθώς οι συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες τόσο κατά του οχήματος της Πυροσβεστικής όσο και κατά των δυνάμεων των ΟΠΚΕ που βρίσκονται στο σημείο. 

Η κάθοδος της Μεσογείων ήταν κλειστή για λίγη ώρα, με την κυκλοφορία στο σημείο να έχει πλέον αποκατασταθεί πλήρως.

Σχετικά Άρθρα