16χρονος: Βίντεο καταρρίπτει την εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ- Οι άντρες της Ομάδας ΔΙΑΣ βρίσκονταν στο πρατήριο- Δίωξη για κακούργημα στον αστυνομικό (vid)

 16χρονος: Βίντεο καταρρίπτει την εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ- Οι άντρες της Ομάδας ΔΙΑΣ βρίσκονταν στο πρατήριο- Δίωξη για κακούργημα στον αστυνομικό (vid)

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε εις βάρος του 42χρονου αστυνομικού ο οποίος φέρεται πως πυροβόλησε στο κεφάλι έναν 16χρονο Ρομά, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, στη Θεσσαλονίκη.

O 32χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πυροβόλησε στο κεφάλι 16χρονο, στη διάρκεια καταδίωξης, με αποτέλεσμα ο ανήλικος να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

  • Σε βάρος του αστυνομικού σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Στο μεταξύ, ένταση σημειώθηκε τη νύχτα, με αφορμή τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά. Όπως έγινε γνωστό, ομάδα περίπου 50 ατόμων συγκεντρώθηκαν στις 02.30 τα ξημερώματα στην Εγνατία Οδό, κοντά στα διόδια του Ωραιοκάστρου και στο ρεύμα προς Αθήνα, όπου επί δύο ώρες απέκλεισαν τον δρόμο, ανάβοντας φωτιές στο οδόστρωμα και καίγοντας λάστιχα.

Λίγο νωρίτερα, ομάδα ατόμων είχε συγκεντρωθεί στη Συμμαχική οδό προκαλώντας φθορές σε δύο διερχόμενα οχήματα, ενώ ζημιές σε φορτηγό αναφέρθηκαν και στις 3.40 στα ξημερώματα, στα Υψώματα Διαβατών, κοντά σε οικισμό Ρομά της περιοχής. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός ή κάποια προσαγωγή.

Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την υπόθεση που πιθανώς επιβαρύνουν την θέση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που καταδίωξαν και ένας εξ αυτών πυροβόλησε τον 16χρονο.

Σοβαρά ερωτήματα

Σοβαρά ερωτήματα για το περιστατικό αστυνομικής βίας με θύμα 16χρονο Ρομά, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι ύστερα από καταδίωξη επειδή έβαλε καύσιμα αξίας 20 ευρώ σε πρατήριο και δεν πλήρωσε, προκαλεί το νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη Θεσσαλονίκη. Στο βίντεο, που έφερε στο φως το Ράδιο Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι την ώρα που ο 16χρονος έβαζε βενζίνη, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ βρίσκονταν εντός του πρατηρίου.

Το στοιχείο αυτό εκθέτει την ΕΛΑΣ, η οποία με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες, στην οποία υποστήριξε ότι αστυνομικοί που «βρίσκονταν κοντά στο πρατήριο υγρών καυσίμων» ειδοποιήθηκαν από τον υπάλληλο και άρχισαν να καταδιώκουν τον νεαρό, αφού ενημέρωσαν το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Δείτε τι ανέφερε η Αστυνομία:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός – οδηγός Ι.Χ.Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου (σ.σ ενώ ήταν μέσα στο πρατήριο, όπως προκύπτει από το βίντεο).

Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους.

Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ (σ.σ η ΕΛΑΣ ισχυρίζεται, δηλαδή, πως ο τραυματισμός συνέβη κατά την πρόσκρουση και όχι με ευθεία βολή…).

Για το συμβάν άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει την διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Από το βίντεο προκύπτει πως οι αστυνομικοί βρίσκονται εντός του πρατηρίου και ενημερώθηκαν από τον πρατηριούχο

Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα η στιγμή που ο υπάλληλος του πρατηρίου μπαίνει μέσα και προφανώς τους ενημερώνει τι συνέβη. Οι τέσσερις αστυνομικοί σηκώνονται από τα τραπέζια, βάζουν τον εξοπλισμό τους και φεύγουν για να κυνηγήσουν τον 16χρονο, γνωρίζοντας ποιος ήταν ο δράστης και τι είχε κάνει, ότι δηλαδή δεν πλήρωσε το τίμημα των 20 ευρώ της βενζίνης, όπως τόνισε ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου, Θεόφιλος Αλεξόπουλος.

Οι δηλώσεις του δικηγόρου

Αναφερόμενος στην υγεία του 16χρονου επεσήμανε ότι οι γιατροί έκαναν ότι έπρεπε να κάνουν και «τώρα περιμένουμε ο Κώστας να δείξει δύναμη». Όπως είπε ο Θεόφιλος Αλεξόπουλος είναι τραγική ειρωνεία 14 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό, να έρχεται ο εν ψυχρώ πυροβολισμός του 16χρονου Κώστα, πυροβολισμός που καταδεικνύει ότι η αστυνομική βία είναι παρούσα και όχι μεμονωμένο περιστατικό.
«Πρόκειται για εν ψυχρώ επίθεση γιατί ο Κώστας δεν πλήρωσε βενζίνη αξίας 20 ευρώ. Ο αστυνομικός γνώριζε ποιος ήταν ο δράστης, γνώρισε πολύ καλά ότι αυτός που καταδίωκε δεν πλήρωσε το τίμημα των 20 ευρώ της βενζίνης», επεσήμανε ο δικηγόρος του 16χρονου.

Η ειδοποίηση που είχαν οι αστυνομικοί, σημείωσε, ήταν για το συγκεκριμένο περιστατικό και ήταν κοντά όταν ενημερώθηκαν. «Γνώριζαν το περιστατικό, γνώριζαν ότι είχε φύγει από το βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει τα 20 ευρώ που ήταν η αξία της βενζίνης που έβαλε»

Η αστυνομία προβάλει τώρα ένα αφήγημα το οποίο έρχεται να χειροτερεύσει την κατάσταση, σημείωσε ο Θεόφιλος Αλεξόπουλος. Είναι το γνωστό αφήγημα της αστυνομίας περί δήθεν προσπάθειας εμβολισμού του περιπολικού. «Το αφήγημα, όμως, καταρρέει από τα ίδια τα πραγματικά περισταιτκά. Πρόκειται για ευθεία βολή από πίσω από το άτομο που καταδίωκε τον 16χρονο».

Σχετικά Άρθρα