Οργή για την αστυνομική βία κατά του 16χρονου Ρομά – Επεισόδια με ΜΑΤ στο Ιπποκράτειο – Δίωξη για ανθρωποκτονία από τον εισαγγελέα

 Οργή για την αστυνομική βία κατά του 16χρονου Ρομά – Επεισόδια με ΜΑΤ στο Ιπποκράτειο – Δίωξη για ανθρωποκτονία από τον εισαγγελέα

Την ώρα που ο 16χρονος, Κώστας Φραγκούλης ο οποίος πυροβολήθηκε από αστυνομικούς στην Θεσσαλονίκη χαροπαλεύει ο δικηγόρος της οικογένειας Θεόφιλος Αλεξόπουλος σε δηλώσεις που έκανε έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο κατήγγειλε ότι οι αστυνομικοί σήκωσαν πιστόλι από πίσω και έριξαν ευθεία βολή. Ο κ. Αλεξόπουλος σημείωσε ότι η ανακοίνωση της αστυνομίας είναι στο ίδιο πλαίσιο ομοίων περιστατικών στην Αθήνα και «αυτές οι δηλώσεις είναι που οπλίζουν τα χέρια αστυνομικών να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο».

«Δεν πρόκειται δυστυχώς για μια ακόμη εκδήλωση αστυνομικής βίας αλλά για μια ευθεία βολή, για μια εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση. Από την έρευνα και τις καταθέσεις του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά της ζωής αποτυπώνεται ακριβώς το πώς έχει γίνει η συγκεκριμένη ενέργεια» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Καμία απολύτως ενέργεια δεν έγινε εκ μέρους του παιδιού εναντίον των αστυνομικών. Τελείως ανυπόστατα τα περί εμβολισμού. Το παιδί ήθελε να αποφύγει τη σύλληψη για μια κλοπή ευτελούς αξίας στο βενζινάδικο. Οι αστυνομικοί γνώριζαν για ποιο λόγο τον καταδίωκαν, και όταν είδαν ότι δε συμμορφώθηκε σήκωσαν πιστόλι από πίσω, η σφαίρα χτύπησε το τζάμι από πίσω του αγροτικού αμαξιού, στη συνέχεια το μαξιλαράκι και το κεφάλι του άτυχου παιδιού. Η έρευνα της αστυνομίας έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ανακοίνωσή της. Μία ευθεία βολή από πίσω από το άτομο που τον καταδιώκει. Γιατί να βάλλει κατά αυτόν;».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, φέρεται ότι υπάρχει μια δεύτερη βολή που δε βρήκε κάποιο στόχο. Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί της αστυνομίας ότι χτύπησαν για εκφοβισμό, καθώς όπως είπε, κάποιος που βαράει για εκφοβισμό δεν  χτυπάει μόνο μια φορά στον αέρα.

 Επεισόδια έξω από το Ιπποκράτειο με Ρομά 

Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ ατόμων Ρομά και αστυνομικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, άτομα Ρομά που βρίσκονται στο νοσοκομείο για τον 16χρονο που πυροβολήθηκε από αστυνομικό και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, βγήκαν από το Ιπποκράτειο και επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν έξω από αυτό.

Η ομάδα των ατόμων κινήθηκε προς τους αστυνομικούς και πέταξε πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Μάλιστα, πήραν καρέκλες και σκαμπό από παρακείμενα καταστήματα προκειμένου να τα εκσφενδονίσουν προς τους αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών.

Δίωξη από τον εισαγγελέα κατά του αστυνομικού της ΔΙΑΣ

Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο ασκήθηκε στον αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε κατά του 16χρονου κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα ο νεαρός να τραυματισθεί σοβαρά στο κεφάλι.

Όσον αφορά στον 16χρονο, σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση.

Ο νεαρός νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκρατείου, σε βαριά κατάσταση, μετά από πολύωρη επέμβαση, κατά την οποία αφαιρέθηκε σφαίρα από το κεφάλι του.

Η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε πριν λίγο ανακοίνωση για την υπόθεση στην οποία αναφέρει πως ο νεαρός οδηγός δεν συμμορφώθηκε στα σήματα των αστυνομικών να σταματήσει το όχημά του και έκανε επικίνδυνους ελιγμούς.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

«Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός – οδηγός Ι.Χ.Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.
Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους.
Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ.

Για το συμβάν άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει την διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης».

Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά: «Αυθαίρετη αστυνομική βία» στον 16χρονο Κώστα στη Θεσσαλονίκη

«Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα και παραμονή της οδυνηρής επετείου της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο 16χρονος Ρομ Κώστας Φραγκούλης παλεύει για τη ζωή του μετά από σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια καταδίωξης χθες τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη».

Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», για την υπόθεση του 16χρονου που τραυματίστηκε στην καταδίωξη της Θεσσαλονίκης.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Η επανάληψη και η συστηματικότητα των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας καθιστά πλέον προφανές ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

Οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσεων και οι προτάσεις που κάναμε το προηγούμενο διάστημα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, έπεσαν στο κενό και τώρα φαίνεται πως η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Θυμίζουμε ότι σε δηλώσεις του υπό τον τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Αστυνομία» την 1/11/2021, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος είχε προαναγγείλει περισσότερες «καταδιώξεις», με ευθεία στοχοποίηση «ομάδων υψηλής παραβατικότητας», αντί για τον κολασμό συγκεκριμένων εγκληματικών πράξεων συγκεκριμένων δραστών.

Η πολιτεία έχει τεράστια ευθύνη για αυτά τα αιματηρά περιστατικά τα οποία είχαν κατ’ ουσίαν προαναγγελθεί. Η αδράνεια της κυβέρνησης για την διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε ευάλωτους νέους Ρομά και η ατιμωρησία των αστυνομικών που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους ενέργειες συμβάλει στην υιοθέτηση ενός δολοφονικού μοτίβου που έχει ως στόχο ανήλικους Ρομά από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Όπως κάθε άλλη φορά, έτσι και τώρα στεκόμαστε δίπλα στην οικογένεια του 16χρόνου Κώστα Φραγκούλη και δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς συγκάλυψη και πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη στο θύμα και την οικογένεια του».

Πολιτικές αντιδράσεις

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται και όχι τυχαία. Μια ημέρα πριν την τραγική επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ένας 16χρονος Ρομά παλεύει για τη ζωή του καθώς πυροβολήθηκε από σφαίρα αστυνομικού στο κεφάλι», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Ένα μόλις χρόνο πριν ο 18χρονος Νίκος Σαμπάνης πέφτει νεκρός από σφαίρες αστυνομικών» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «Αυτή τη φορά το αδίκημα ήταν 20 ευρώ που δε δόθηκαν σε βενζινάδικο στη Θεσσαλονίκη. Για 20 ευρώ και μια διαφυγή από το μπλόκο αστυνομικών. Ένα παιδί με σφαίρα στο κεφάλι».

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται όχι ως φάρσα, αλλά ως τραγωδία, ως αποτέλεσμα της αστυνομικής ασυδοσίας και απροκάλυπτης αυθαιρεσίας. Ως επιστέγασμα των… λυμένων χεριών, ως δολοφονικό χτύπημα στο κράτος δικαίου, κάτι σαν απάντηση στο αίτημα για δικαιοσύνη…» καταλήγει η ανακοίνωση.

Φίλης : Πρόκειται για καταφανή παράβαση καθήκοντος

Κλίμα συγκάλυψης και ατιμωρησίας καταγγέλλει ο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, αναφορικά με την καταδίωξη και τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη.

«Αποπομπές και παραιτήσεις για την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ θα υπάρξουν;», διερωτάται σε ανακοίνωσή του ο κ. Φίλης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Νίκου Φίλη:

javascript:”;

«Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις… Η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου δεν αναφέρεται πουθενά η σφαίρα στο κεφάλι του 16χρονου Ρομά: «Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ». Όποιος αναγνώστης τη διαβάσει, θα πιστέψει ότι μάλλον… θα τρόμαξε από τους πυροβολισμούς ο νεαρός οδηγός και καρφώθηκε στον τοίχο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Πρόκειται για καταφανή παράβαση καθήκοντος από το συντάκτη της ανακοίνωσης, αλλά και τη φυσική ηγεσία του σώματος, αφού δεν το έχει ανακαλέσει. Αποπομπές; Παραιτήσεις; Δεν βλέπω. Η ΕΛΑΣ είναι δημόσια υπηρεσία, που έχει καθήκον και υποχρέωση, εκτός των άλλων, να ενημερώνει τους πολίτες με ακρίβεια, συνέπεια, αληθινά περιστατικά. Η ανακοίνωση προδίδει το καθεστώς ατιμωρησίας και συγκάλυψης που επικρατεί στην ΕΛΑΣ, μια αρνητική «κουλτούρα» που είναι υπεύθυνη για εγκληματικές παραβάσεις καθήκοντος, με συνέπειες που βλέπουμε -και είδαμε ξανά το πρωί».

 

Σχετικά Άρθρα