Μελέτη – “κόλαφος”: Η ΕΥΠ χρησιμοποίησε το predator

 Μελέτη – “κόλαφος”: Η ΕΥΠ χρησιμοποίησε το predator

Εντείνεται η πίεση στην κυβέρνηση για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών. Τελευταίο “χτύπημα” από την ανεξάρτητη υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία αποδομεί το επιχείρημα πως οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν παράνομα λογισμικά.

Μελέτη του «Τμήματος Πολιτικής για τα δικαιώματα των πολιτών και τις Συνταγματικές υποθέσεις» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες στις οποίες «λογισμικά παρακολούθησης έχουν χρησιμοποιηθεί από κυβερνητικές υπηρεσίες για να παρακολουθήσουν τους πολίτες τους».

«Παρά το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων που συλλέχθηκαν από ερευνητές δημοσιογράφους, η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι αγόρασε το λογισμικό κατασκοπείας» σημειώνουν οι συντάκτες του κειμένου για να προσθέσουν ότι ακόμαι κι αν ισχυεί το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν έχει αγοράσει το Predator, αυτό «δεν σημαίνει ότι δεν το έχει χρησιμοποιήσει».

Αναφέρονται δε στις συνδέσεις του τέως γενικού γραμματέας και ανιψιού του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, που «είχε δεσμούς με την εταιρία που διακινεί το Predator. Οι αποκαλύψεις έγιναν από δημοσιογράφους και όχι από (δημόσιους) μηχανισμούς ελέγχου».

Εκτιμούν επίσης πως «είναι πιθανό οι ελληνικές αρχές να μην έχουν αγοράσει απευθείας το λογισμικό, αλλά να έχουν ακόμη πρόσβαση σε αυτό», λόγω της αδιαφάνειας με την οποία γίνεται συχνά η αγορά τέτοιων λογισμικών, και χαιρετίζουν το έργο των ερευνητικών δημοσιογράφων, της κοινωνίας των πολιτών και φορέων, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί χωρίς αυτό «η παραβίαση θα είχε συνεχιστεί».

Η μελέτη αναφέρεται στις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» τον Νοέμβριο του 2021, όταν η εφημερίδα μας έγραφε για την εντολή παρακολούθησης του δημοσιογράφου Σταύρου Μαλιχούδη από την ΕΥΠ, επειδή έκανε ρεπορτάζ για το προσφυγικό, στο εύρημα του CitizenLab για την παγίδευση του κινητού δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με το Predator και στην απόπειρα υποκλοπής του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκο Ανδρουλάκη, με το ίδιο λογισμικό.

Η υπηρεσία αναφέρεται στο υπάρχον νομικό πλαίσιο, που καθιστά παράνομη τη χρήση των spyware αλλά δεν είναι αποτελεσματικό για να την εμποδίσει, στις αμφιλεγόμενες αλλαγές με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ και στην έλλειψη μηχανισμού για τον εντοπισμό ενός τέτοιο προβλήματος εκ των προτέρων.

Το «Τμήμα Πολιτικής για τα δικαιώματα των πολιτών και τις Συνταγματικές υποθέσεις» συνέταξε την παρακάτω μελέτη ύστερα από αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα