“Κλείδωσε” το δίλημμα στην προεκλογική αντιπαράθεση – Πώς απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση στο “μπροστά ή πίσω” της κυβέρνησης

 “Κλείδωσε” το δίλημμα στην προεκλογική αντιπαράθεση – Πώς απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση στο “μπροστά ή πίσω” της κυβέρνησης

Από το «φως ή σκοτάδι» παλαιότερων εποχών, μπαίνουμε σε μια προεκλογική αναμέτρηση με το δίλλημα «μπροστά ή πίσω». Για την αξιωματική αντιπολίτευση πίσω από το νέο… δίλημμα Μητσοτάκη δεν υπάρχει παρά η επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν του 50 και του 60 μαζί με αναπαλαιωμένα Δόγματα.

Η προσπάθεια μετατροπής της χώρας από παράγοντα ασφάλειας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο σε χώρα δορυφόρο ή προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην προμετωπίδα της πολιτικής αντιπαράθεσης Μητσοτάκη Τσίπρα..

Με την υπογραφή και ψήφισης της επ’ αόριστον ανανέωσης των αμερικανικών βάσεων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε μιλήσει ευθέως για την «επιστροφή στο Δόγμα Παπάγου» στην εξωτερική πολιτική της δεκαετίας του 50 με τη χώρα σε ρόλο προτεκτοράτου των ΗΠΑ.

  • Τον τόνο για την αναθεώρηση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εγκατάλειψης του ρόλου γεφυροποιού και παράγοντα ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή τον έδωσε ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Οι αναφορές του Προέδρου της Βουλής στην εκδήλωση προς τιμήν του νέου προέδρου της αμερικανοεβραϊκής επιτροπής στην πυραυλική κρίση της Κούβας ήταν μια ακόμη υπόμνηση υποτέλειας και για τους πιο μετριοπαθείς ρεαλισμού.

Ο κ. Τασούλας λοιπόν έκρινε ότι είναι χρήσιμη η αντιπαραβολή της στάσης που κράτησε η Ελλάδα σε εκείνη την ψυχροπολεμική κρίση του 1962 ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ.

Στην προειδοποίηση (απειλή την χαρακτήρισε ο κ. Τασούλας) του τότε σοβιετικού Πρέσβη στην Αθήνα για τις μεγάλες ευθύνες που αναλάμβανε η Ελλάδα μπροστά σε μια επαπειλούμενη σύρραξη που δεν θα την άφηνε αλώβητη, ο Ευάγγελος  Αβέρωφ απάντησε στον διπλωμάτη Κοριούκιν: «Η πολιτική της Ελλάδας θα συνεχίσει να είναι αυτή του πιστού μέλους του ΝΑΤΟ… Εάν έρθει η μεγάλη στιγμή, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα προτιμήσει να χαθεί σε κάθε πιθανότητα επιβίωσης ως ελεύθερη χώρα».

  • Πρόκειται ουσιαστικά για την αναβάθμιση του Δόγματος Παπάγου σε Δόγμα Αβέρωφ. Στις σημερινές συνθήκες πολέμου της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ φαίνεται ότι οι κίνδυνοι για τη χώρα ίσως και να είναι πολλαπλάσιοι αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει προστεθεί ένα ακόμη λιμάνι – στόχος η Αλεξανδρούπολη η οποία έχει αναβαθμιστεί σε αμυντικό και ενεργειακό λιμάνι των Βαλκανίων.

Ερήμην

Το ερώτημα που τίθεται είναι, αν όλα αυτά σε επίπεδο δημοσίων παρεμβάσεων με καθαρά διπλωματικό ενδιαφέρον αποτελούν και επίσημη εξωτερική πολιτική της χώρας. Αν δηλαδή ο Νίκος Δένδιας είναι και ο ίδιος κομμάτι και φορέας αυτής της διπλωματικής γλώσσας και στρατηγικής.

Αν ο κ. Τασούλας εκφράζει αυθεντικά τον κ. Μητσοτάκη – μέχρι τώρα η θεσμική συμπεριφορά του αυτό έχει δείξει σε όλες τις κρίσιμες καμπές της κυβέρνησης – τότε ουσιαστικά πρόκειται για την συνέχιση της προσπάθειας του κ. Μητσοτάκη επαναφέροντας τις πολιτικές του 50 και του 60 να γίνει και ο ίδιος Δόγμα εξωτερικής πολιτικής.

Δόγμα Μητσοτάκη

Και επειδή η εξωτερική πολιτική δεν ήταν ποτέ αποκομμένη από τις εσωτερικές εξελίξεις, στο ίδιο πλαίσιο της επιστροφής στις πολιτικές των δεκαετιών του 50 και του 60 στην εξωτερική πολιτική εντάσσονται και οι στρατηγικές του επιλογές στο εσωτερικό της χώρας στους κορυφαίους τομείς της υγείας και της παιδείας και με το ίδιο το Κράτος Δικαίου να υποτάσσεται στις πολιτικές του.

  • Τα τελευταία δημοσιεύματα για παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ μέχρι και των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, μαζί με τους επικεφαλής του Πενταγώνου στους εξοπλισμούς, σε συνδυασμό με τις τοποθετήσεις της εισαγγελέως της ΕΥΠ κας Βλάχου στην εξεταστική επιτροπή ότι θα παρακολουθούσε μέχρι και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δίνουν αναπόφευκτα άρωμα προδικτατορικό στη διακυβέρνηση του τόπου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί και στη Βουλή για την υλοποίηση άθλιων μεθοδεύσεων σε βάρος των θεσμών για την υλοποίηση άθλιων πολιτικών περιγράφοντας το «καθεστώς Μητσοτάκη», όπως έχει σημειώσει κατ’ επανάληψη.

Και τις άθλιες αυτές πολιτικές ο κ. Τσίπρας πλέον τις συνδέει άμεσα και χωρίς περιστροφές με την καθημερινότητα του πολίτη που βρέθηκε να πληρώνει την αισχροκέρδεια με τα παιχνίδια στην ενέργεια, στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και στις ιδιωτικοποιήσεις μείζονος σημασίας δομών για την κοινωνική ευημερία.

  • “Πιο πίσω από τις πολιτικές Μητσοτάκη δεν έχει” σχολίαζε στο libre κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για να απαντήσει στη στρατηγική Μητσοτάκη ενόψει εκλογών και το δίλλημα που θέτει να «θα πάμε μπροστά ή πίσω».

Οι «μεταρρυθμίσεις» στην Παιδεία με την διαρκή υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, τη μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια προς όφελος των κολεγίων και της μεγάλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η κατάργηση του θεμελιακού χαρακτήρα του δημόσιου και καθολικού ΕΣΥ προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων των επενδυτικών funds, συγκαταλέγονται σε αυτό το μεγάλο πισωγύρισμα της χώρας που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

  • Και ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή ακριβώς την αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους θα εστιάσει καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Για τον πρώην πρωθυπουργό το δίλλημα είναι αν θα μπει φρένο σε αυτή την πολιτική των δογμάτων της ελεύθερης αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού με το στοίχημα για τον ίδιο και το κόμμα του πλέον να είναι αν τελικά θα πείσει τους ψηφοφόρους ότι όντως με τα πρώτα νομοθετήματα της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη στα εργασιακά, ο νόμος Κεραμέως για τα πανεπιστήμια, ο νόμος Πλεύρη για το ΕΣΥ και αν θα επιστρέψει το «Δ» στη ΔΕΗ.

Σχετικά Άρθρα